söndag 16 maj 2010

Stulna dagar

När det gäller en själv och ens egen intressesfär så går väldigt sällan logik och känsla hand i hand. Det där speciella kan förstöras fast man inte vill det - det bara blir så.Jag har förstått att den är en vanlig känsla hos gemene man trots att de inte är trångsynta på något vis.

En vän till mig sa till en annan vän att hon visste när han fyllde år för det gjorde han på hennes sons dödsdag. Det kändes så fel för henne trots att hon logiskt förstod att den dagen inte "bara" var sonens dödsdag utan var en dag som så mycket annat skedde i världen. I en hennes värld var det dagen hon förlorade en son.

Min ena bror hatade sin födelsedag - han föddes på annandag jul och var övertygad om att ingen kom ihåg att han fyllde år - bara Jesus räknades och födelsedagskalas för brorsan var det inte tal om då alla släktkalas då var för att fira julen. Födelsedagspresenterna kändes som sparade julklappar för det var alltid julklappspapper på dem.

För snart trettio år sedan födde jag min andra dotter. En flicka som var lika vacker som sin storasyster men så olik henne till både utseende och kynne som det bara gick. Den dagen lillasyster fyllde 19 år hade vi beställt bord på travrestaurangen och vi hade ordnat stallkort och hon skulle få träffa Stig H Johansson också då hennes stora intresse var travhästar.
Storasyster omkom den dagen i en bilolycka, bilen kördes av storasysters fästman(rattonykter) som också hade sin födelsedag den dagen.Lillasyster har sedan dess känt att hennes födelsedag försvann och blev den dag som storasyster dog - ingen annans dag och definitivt inte hennes.Fästmannens födelsedag blev för honom dagen han blev mördare och så sa och kände han tills han tog sitt eget liv.

Sveriges kronprinsessa gifter sig 19 Juni och det är precis den dagen som jag födde min andra dotter, storasyster dog och hennes fästman fyllde år och blev en"mördare".

Jag känner mig som jag blivit utsatt för ett personligt intrång i min värld och jag får dåligt samvete över mina tankar trots att jag vet att allt i Universum inte cirkulerar runt mig och de mina. Jag önskar vår blivande drottning och hennes tillkommande allt gott det gör jag. Samtidigt är jag en liten ynklig människa som vill skrika : GE FAN I VÅR DAG ,DEN ÄR UPPTAGEN! Så liten och ynklig känner jag mig och ingen logik i världen tar bort den känslan.

Inga snälla försök att jag skall få en annan syn på denna dag har fått mig att falla till föga. Uttalande som glädje tvättar bort sorg biter inte på mig och det är så jag känner om denna dag.

Denna speciella dag är helt enkelt full upp till randen av alla sorters minnen och känslor det går inte att få in mer den dagen helt enkelt. Min familj var dessutom först att fylla den dagen.

Som den fullblodsegoist jag är så har jag nu bara en enda önskan som jag nu plitar ner här: Snälla söta Victoria Bernadotte skulle du inte kunna gifta dig en dag tidigare eller senare? Det har blivit ett förbiseende i planeringen förstår du,ditt datum är redan upptaget hela dygnet av saker som inte går att flytta på.Jag vet att jag är sent ute men det kanske går att styra upp än då.

Jag raljerar inte men det känns som det känns och det kan inte ändras på. Vissa dagar är ens egna och ingen kan ta ifrån någon den tanken som ryms inom en själv. Denna dag innehåller både enorm glädje och enorm sorg och det kommer den att göra för alltid.Min dag är stulen men kommer att bli en glädjens dag för en ung kvinna och en man hoppas jag. Bestulen känner jag mig i alla fall när jag tänker på datumet.

6 kommentarer:

 1. Jag förstår precis hur du menar och det känns nästan som ett övertramp att komma med den motsatta upplevelsen ..

  .. min födelsedag är själva orsaken till att Internationella Kvinnodagen är just den 8:e mars!!

  Men tack vare ditt blogginlägg så kommer jag alltid att minnas din dotter den 19 juni .. långt efter det jag glömt prinsessbröllopet!!

  SvaraRadera
 2. Det finns dagar som har stor vikt. Ta exemplet med Vickan ovan. Jag har inte ägnat spektaklet något intresse tidigare men är det som du säger, är hon en klok och förståndig människa! Hon ämnar ju ta sig en man samma dag min son föddes. Funkar inte karl som hon vill får hon väl göra som min son gjorde. Han har nu hand om barnen och deras mor är ... som hon är.

  Och apropå stora händelser, min födelsedag gav eko i världen! Den dagen flög rent officiellt ett flygplan för första gången genom ljudvallen. Det hade säkert gjorts innan också under krigets luftstrider men inte med avsikt och resultatet var förödande för planet och ofta piloten. Hursomhelst denna dag kom att hedras stort med mastodontiska militärparader på Röda Torget i Moskva.

  Det är märkligt såna följder ett barns födelse kan få ... inte minst för barnet självt!

  SvaraRadera
 3. Känslor ställer till det men när det gäller händelser som var omvälvande för en själv då blir det så.Kvinnodagen är verkligen för dig - det är tur att du inte föddes man på den dagen.
  Bebest , du tyckte också att det var en lämplig dag för att få barn den 19 juli. Tänk att födas som en stor bang i ljudvallen det är inte heller dåligt.
  Födslar dödslar och bröllop sker nog när de sker oavsett vad jag tycker.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår hur du känner det. Året innehåller 365 dagar... varför i himlens namn måste allt, som så starkt påverkar ens liv, ske på samma datum? Det finns ju 364 dagar till..!
  Ninnie

  SvaraRadera
 5. Du har helt rätt varför skall det vara på en enda speciell dag?

  SvaraRadera
 6. Läste detta den dagen du skrev det, men kommenterade inte då. Nu när jag kom tillbaka så behövde jag läsa det en gång till, för det berörde mig så starkt. Jag förstår också precis hur du menar. Vissa datum är så starkt förknippade med händelser i ens liv. Vissa glada, och vissa så sorgliga. Så konstigt det blir för dig att Sverige ska ha en riktig festdag just det här datumet som är så mycket för dig ändå! Kommer att tänka på dig den dagen! Kram!

  SvaraRadera