lördag 29 maj 2010

Snart är det visst dags säger de som vet

Är man inte både blind och döv så kan man inte undgå att veta att det är Schlagerfestival ikväll. Ingen har heller kunnat undgå att informeras om att det svenska bidraget inte klarade att kvala in en gång.

Av de bidrag jag hörde i svenska uttagningen tyckte jag själv inte speciellt mycket om det bidrag som blev vårt slutliga val.Söt flicka med ganska intetsägande låt - ett trevligt ekipage som saknade karisma, hade Anders Gernant sagt om han levat. Många ilskna svenskar har begärt festivalsgeneralens huvud på ett fat och kommit med mångahanda otrevligheter eftersom "vi och vårt bidrag" blivit ratat av resten av Europa.

Låten som sjöngs i Oslo härom kvällen av en blond flicka var vald av oss. De som röstade på henne tyckte att det var det bästa att skicka iväg att försvara de svenska färgerna. Vi som inte röstade har inget att säga eftersom vi med utebliven röstning inte erbjöd något annat alternativ till vår vinnarlåt.

Just nu börjar spektaklet för man kan nog kalla det för det. Jag skall inte se eller höra på denna irriterande dyra cirkus.Jag undrar vem som betalar allt detta i schlagercirkusen? Som jag förstår det hela så gör vi det på vår radio och tv-avgift. Varje land satsar miljoners miljoner att ta fram melodier och artister. Sedan skall allt arrangeras till stora turneeer med roddiesar musiker kläder och f*n och hans mormor.Det blir hur dyrt som helst redan innan man har fått fram sitt lands bidrag.

Den dag du tävlar i årets schlagerstad så finns alla kostnader medpackade och det kan tillkomma ytterligare rekvisita. I år hade Sverige köpt in och delat ut ljusstavar för 350 000 kr till publiken. Om man mot alla odds vinner hela festivalen då blir det fruktansvärt dyrt nästa år för då blir man nästa arrangörsland.Man får ta emot alla andra deltagareländers delegation och ansvara för säkerheten inkvartering och underhållning medan de lever divaliv fram till sångdagen. En elegant arena måste också finnas.Det är förskräckligt mycket pengar som det gödslas med för en enda kväll.

Det råder lågkonjungtur i världen och det gäller Europa också. Många deltagarländer har så dålig ekonomi så att det nästan behövs samma tråkiga åtgärder som i Grekland. Jag förstår inte riktigt vitsen med att sprätta iväg många miljoner av skattepengar på sångfestivaler även om alla gör det. Grekland är med Portugal, Spanien och Italien likaså.Valutan vinglar BNP är så ledsam att läsa om men lik förbaskat så skall det sjungas och satsas för miljoner.

Det är kanske en tröst för tigerhjärtan men det blev billigast för svenska folket på det här viset. Den söta flickan får säkert en ny chans att sjunga på en annan plats och i ett annat sammanhang. Nu skall jag gå till sängs med en bra bok för jag kommer inte att missa något i världen ändå. I morgon kommer alla löpsedlar att skrika ut RÄTT/FEL LÅT VANN!Jag kommer att informeras om tingens tillstånd vare sig jag vill eller ej.

Apropå Eurovisionsschlagerfestivalen - när införlivades Israel i Europa? Ha en skön natt, jag drar mig tillbaka till min paulun.

2 kommentarer:

 1. Om ESC och vägen dit för de svenska bidragen vet jag inget. Jag har helt och hållet hållit mig undan det tjafset i år efter att ha tvingats sällskapa vid teven och se det förra året. Jag har på så sätt fått en livslångt verkande vaccination mot ”det där”.
  Tösen som skulle sändas ut i världen någonstans och sjunga har någon anknytning till min trakt. Det har lokaltidningen skrivit mycket om och därför har jag inte undgått att se foton av flickan. Jo hon är söt men det tycks tydligen krävas mer än så.
  Vad som numera hör till Europa börjar bli svårt att urskilja. Före detta sovjetstater börjar också inkluderas och i så fall bör väl såväl det brittiska imperiet som det franska kolonierna få vara med. Vill man då undvika terrorhandlingar är det lika gott att ta med varje del av jodens yta till lands eller havs.
  The European Super Continent, ESC!

  SvaraRadera
 2. Analysen är fullständig. 8-)

  SvaraRadera