söndag 23 maj 2010

Idrott är bra för hälsan

Stora idrottsföreningar har haft problem med huliganer i många år. Man har haft fanatiska anhängare och fans som i sin förenings namn anser att alkohol och sport är en bra kombination.

Klubbar har slitit hårt med att få bort stämpeln av denna öldrickande och slagsmålsbenägna aktivitet som sker runt arenor av olika slag. Idrottsförbunden har straffat klubbar med att man inte får ha åskådare vid matcher och därigenom försvinner massor av pengar från klubbkassorna. Samtidigt döms dryga böter ut för klubbarna som bråkstakarna tillhör. Man försöker med alla medel få till en separation mellan kulturen att supa skallen av sig, banka skiten ur den som kommer i ens väg och att titta på hockey eller fotboll.

Detta lovvärda uppsåt är fint och bra men jag undrar om man försöker att flytta fokus och skådeplats från det offentliga rummet till hemmes istället.När du supit dig dyngrak framför tv så puckla på varandra inom hemmet väggar.

Hockey-VM har just gått av stapeln i Tyskland och reklamavbrotten från huvudsponsorerna i svensk tv i kanal 6 är följande: Heiniken öl - tjejerna faller i trans över klädgarderoben och killarna över ett kök knökfullt med öl. Norrlands Guld - en älg skall bli blå för rätt temperatur?? Slutligen TT öl i olika snygga förpackningar.

Jag dricker öl själv då och då men här förknippar man hela tiden idrotten med alkohol genom sponsringen och inklippta reklamfilmer. Förr skulle det man visade ha ett naturligtg samband med programmet man visade men det behövs inte längre.

Det är klart att ingen är intresserad av ortopediska förband, tandproteser och inplantat men kanske man kunde ge lite annan creed till våra svenska gladiatorer.Att sport skall sponsras med sprit tycker jag är fel, men alla har rätt till sin åsikt men hör gärna av er om ni tycker annorlunda.

2 kommentarer:

  1. Kan ju hålla med om, sport och alkohol inte hör ihop. Å andra sidan vet jag inte om ölkonsumtionen skulle öka eller minska i relation till ölreklamen. Om det haft någon betydelse.

    Kan dock hålla med om att de kan slå en burk i skallen på varandra inom hemmet hellre än vid bollplan.

    SvaraRadera