torsdag 13 maj 2010

Mina egna tankar om vad som är en hjärtefråga i valet.

Jobb bidrag välfärd, det är ord som man hör varje dag i kampanjen som dragit igång. Det pratas solidaritet och in- och utanförskap som något allmänt mantra när inte tak skall höjas eller klyftor skall tryckas ihop. Det enda jag hör är dåligt underbygd retorik och pajkastning - och det får mig bara att sucka. Vuxna välbetalda människor som slåss med käftarna om vad de skall göra med dina och mina pengar om de vinner valet - rättare sagt om vi låter dem vinna valet om vår framtid och våra pengar.

Jag år nominerad till valet både i kommun och landstinget och ursprungligen ville jag om jag blir invald syssla med kultur och byggnadsbevarande. Kultur är viktig men jag har tänkt om kapitalt vad jag vill göra trots att jag har epitetet MODERAT och därför är klassad som empatilös bitterfitta på bloggen jag tillbringade min tid förr.

Vad skall ske med åldringsvården oavsett vilken regi den bedrivs i?Skall vem som helst få arbeta med våra äldre? Skall åldringsvården få kosta mera och vem sätter normerna? Skall det vara samma bestämmelser och utbildningskrav på personalen på kommunala och privata boenden liksom i hemtjänsten där det finns samma valmöjlighet när det gäller vårdgivare?

Det är sådant jag vill gå till val med och som jag kan göra något litet med - och jag hoppas bli invald.Den som lever får se.

Till att börja med anser jag att det är vår skyldighet att se till att de äldre som behöver någon vård eller stöttning i åldrevården skall ha rätt till den och att den får kosta det den gör.Den skall vara bra ,exclusivt utformad för de äldre. Varje stad skall ha en geriatrikmottagning där ordinerande läkare (utbildad specialist i geriatrik) har tillsyn och förskrivningsansvar för äldreboendena.H*nskall också gå rond då ock då, för att se de boende med egna ögon och även ändra medicinering och annan terapi.

Personalen skall vara där inte för att de behöver tjäna extra när de studerar eller för att inget annat stod till buds. Samtliga i personalen MÅSTE ha utbildning inom vården och vidareutbildas hela tiden. Administrationen behöver inte göras av en sjuksköterska det kan en kanslist eller ekonom utföra om man bara ger denne ramarna och förutsättningarna för hur det skall skötas.

Stimulerande tid för personal och den åldre skall avsättas och vara ett krav på att utnyttjas. All personal skall tycka om sitt arbete - vilja arbeta med de äldre och trivas med det. Trivsel smittar och är lätt att leva med för alla det berör.

Ingen i personalen får glömma att de faktiskt är anställda av de gamla de sköter och/eller deras anhöriga.

Jag vill ge alla äldre trots sjukdomsbild god , stimulerande och kärleksfull vård. Alla har rätt till bra levnadsvillkor även efter livets middagshöjd och det får anhöriga och vänner att också må bättre. Vi måste ha råd att ge våra gamla en värdig ålderdom oavsett vem de är eller var de är så länge de lever.

2 kommentarer:

  1. Utifrån vad jag själv tänkte om samma saker då jag arbetade inom demensvården kan jag inte annat än hålla med dig.
    Detta borde inte vara en partiskiljande fråga.

    SvaraRadera
  2. I det här fallet är det viktiga inte om man är röd grön blå eller rosa: Det viktiga är att vara humanist tror jag.

    SvaraRadera