söndag 27 juni 2010

Gäst hos verkligheten

Den rödgröna röran har varit ute i verkligheten för det såg jag på TV. Partiledare och taltrattar gjorde ett nedsllag på ett socialkontor där man samtalade med socialsekreterarna. Man var samlade i ett sammanträdesrumm där socionomer berättade om hur de slet ihjäl sig för att ta hand om alla sökande inom rimlig tid. Det var tid pengar och mera pengar och tid som saknades.Klienterna och dessa sekreterare hade det olidligt.

Jag förstår helt och fullt att det måste vara svårt att arbeta under sådana förhållanden som det var men jag funderar ännu mer på andra saker. Vem tog hand om alla klienter medan all personal träffade oppositionens politiker? Hur mycket i verklighetsförankring får dessa politiker i ett rum med socialare som får berätta inför massmedia om hur hemskt det är. Var är klientberättelserna, vad kan dessa politiker göra (mera än ge löften som kan infrias i framtiden om en massa om och men kan ordnas?

Det känns bara som ett stort spel för galleriet och gratis politisk reklam på bästa sändningstid. Det här är något som jag tror skulle ha varit bättre som telefonväkteri på en radiokanal.

Jag vill ha en politikerlegitimation här och nu! Lite förankring i verkligheten och bland de som arbetar inom vård omsorg och välfärden skulle vara ett krav på alla politiker i riksdagen. Skall man företräda folket så skall man också veta vad folket sysslar med. Det skall inte vara en arbetsmerit att du sålt mjölk i Skärholmen för 30 år sedan eller tvättat gamla människor för lika länge sedan på ett äldreboende.

Ingen politiker skall kunna slippa undan och de skulle vara prao i verkligheten en vecka varje år. Det får faktiskt betalas med deras ordinarie riksdagslön det stör inte alls för de skall ha den här uppgraderingen för att duga.Jag tror det vore bra , nej nödvändigt att man gjorde så. Det räcker inte med empati eller sifferskalle man måste ha haft händerna i det som väljarna gör.Alla skall delta inte bara göra studiebesök i verkligheten och alla skall få en utsedd handledare.

Det skall vara så att man får se att hemtjänstens undersköterska har med en ny vikarie(de är många) som heter Tomas Bodström , gatukontorets klottersanerare har en assistent som är märkligt lik Fredrik Reinfeldt och och Mona Sahlins "dubbelgångare" städar trapphus. Lars Ohly gör säker lika stor succe på Pysslingens privata förskola som lekfarbror som Göran Hägglund gör på bamba i Tensta.

Så här skulle jag kunna räkna upp alla i riksdagen - verkligen varenda en och föreslå något som de skulle göra. Det vore nyttigt och det skulle på sikt kunna öka förståelse för vad vanligt folk gör, men det skall vara ett riktigt arbetsdeltagande och inga undanflykter skall gälla.Vad tror ni ? Vi har alldeles för många politikerbroilers och vi har dessutom alldeles för många som har sin yrkeskarriär långt långt bakom sig.

Välkommen till verkligheten i verkligheten kära politiker så slipper vi få höra om er syn på verkligheten som ni fått från rapporter, mail eller tidningar.Här har ni en öppen dörr - jag sätter på kaffet när ni kommer.

4 kommentarer:

 1. Ja, dom har ju sommarlov nu och det brukar saknas semestervikarier i hemtjänsten...

  SvaraRadera
 2. Det skulle passa utmärkt och brukarna är vana vid outbildade vikarier som vill men inte alltid fixar allt från början. I hemtjänsten behövs det massor med karlar och det skall inte ha någon betydelse om de heter Lars O, Göran H eller Peter E. En stark och varsam hand som tror sig om att leda en nation borde kunna prya med att hjälpa någon gammal med dusch och påklädning.

  SvaraRadera
 3. Jaa tänk om åtminstone de som har det närmaste politiska ansvaret ute i kommunerna ville göra en vecka i de verksamheter de ständigt saboterar! Men nej, de vill inte veta, de vill inte se, de vill inte höra de vill endast koppla in direktreflexen mellan ryggmärgen och tungan och svamla partiprogram och de som röstat dit dem bill inte betala. Så är det oavsett vilka partier som styr.
  Jag misstror politikerna efter mina år som statligt, landstings och kommunalt anställd!

  SvaraRadera
 4. Vi har ungefär samma arbetsakgrund och du har rätt som alltid.Tänk att landstingspolitiker får gå en vecka om året som sk löpare mellan två geriatriska avdelningar. Bara springa mellan avdelningarna och hjälpa till med vändnigar och toalettbestyr. Eller besätta den ljuvliga delade turen - en verklig höjdare.
  Tyvärr är mina drömmar om arbetslegitimation på politiker bara en utopi men man har rätt att drömma iaf. Men jag vidhåller att politiker skall tvingas delta i den verklighet som deras väljare lever i.

  SvaraRadera