tisdag 9 mars 2010

Smart okänd pippi

Mina ornitologiska kunskaper är mikroskopiska - men jag känner igen en fiskmås eller en skata när jag ser den så helt hopplöst är inte läget.
Vi har fjärrvärme i denna magnifika stad där jag residerar och på några ställen ligger nog inte rören tillräckligt långt nedgrävda eller också läcker det ut värme under jorden. Det skapas små gröna öar utan tjäle i vårt vintervita landskap. Mitt på dagen igår knallade en lustig pippi runt på en sådan ö som nog inte var mer än två kvadratmeter. Den såg ut som en lantmätare där den stegade upp området, sedan stannade den till ,lade huvudet på lut och såg ut som den lyssnade för att sedan borra ner sin långa näbb i marken. Varje gång den höjde upp sitt huvud så hade den en mask i näbben. En av gångerna var masken så lång så fågeln drog i den som ett långt gummiband inannan den försvann ner i fågelhalsen.
Det låter nog löjligt men men jag stod bara och glodde när denna fågel intog sin lunchbuffe utan att störas av vare sig mig eller andra fåglar.
Jag har ingen aning om vad det var för fågel jag såg men enligt fågelboken kan det vara en rall. Färgen stämde inte men modellen. Den var brun med gult i bottenfärg, fint mönstrad i små vågor av det bruna på det gula. Benen och den låånga näbben var grågul med inslag av rött och den var frimodigt kaxig där den knallade runt i ett bostadsområde i Karlstad. Det måste ha varit en Bird-Brud med den uppsynen.
Jag undrar vad det var för en fågel jag såg på min promenad?
Upplysningsvis vill jag bara tala om att jag varken var "supen" eller hallucinerade - men ett vackert inslag i vardagen fick jag

2 kommentarer:

 1. Min första tanke var en trast men lååång näbb lät mer än lång näbb.
  Sättet att lyssns på maskarnas rörelser är typiskt för trastar och starar men jag antar att även vattenrallar gör så.
  Här har du en bild med beskrivning:
  http://home.swipnet.se/skagern/gb_vattenrall.html
  Här är andra bilder:
  http://www.sofnet.org/index.asp?lev=4899&typ=1

  SvaraRadera
 2. Kära Börje det var nog en rall men eftersom jag tror det var ett femininum jag såg så kan det vara att hon hade en ny out-fit på sig för färgen stämmer inte alls. En jäkel på maskfångst var hon i alla fall.;-)

  SvaraRadera