torsdag 11 mars 2010

Jag vill inte veta

När jag var liten så var det obligatoriskt att barn skulle ha fiskleverolja varje dag under den mörka årstiden. Det var vidrigt, riktigt genuint vidrigt.Tricken var otaliga för att slippa men de lyckades aldrig.
Som vuxen har jag stött på nutidens undermedel som hjälper mot allt och lite till - det heter Omega3 och säljs i dyra kapslar på apotek, hälsokostbodar och även i matbutikerna. Tv upplyste mig i går att ingredienserna kommer från rovfiske efter Saharas kust (där den lokala befolkningen svälter utan bistånd) där fisken mals och pressas på sin olja.Det känns inte bra att något som är livsmedel omvandlas till ett kosttillskott här. Rent etiskt stör det mig något otroligt.
Tidningen Land kom i brevlådan och där hittar jag något som inte heller får mig att må gott. Alla har sett de vidriga bilderna där norska säljägare slår ihjäl vita vackra sälkutar med en klubba med en grov spik i änden. Ett "hälsokostföretag" säljer säloljekapslar för att de är så fantastiskt bra. Pressar man små sälar eller mal man dem för att folk skall behålla sin smidiga hud och bevara en falsk ungdom eller hur är det man gör sälolja.
Jag tänker på den ljuvliga bilden min ena dotter hade på väggen , en vit kut med stora blanka svarta ögon som tittade lite sorgset mot betraktaren. Jag tror att det var Världsnaturfonden som sålde dem, och undrar var säloljan kommer ifrån - ändå vill jag inte veta. Jag kommer inte att befatta mig med sådana piller eller kapslar det vet jag däremot.

6 kommentarer:

 1. Instämmer med dig. Med en vettig och allsidig kosthållning får vi i oss allt kroppen behöver.... Och det är definitivt inte dessa kapslar och oljor och Gud vet vad som det har gått mode i att stoppa i och på sig./Ninnie

  SvaraRadera
 2. Det är sjukt på alla vis och vad är det vi jagar här i "civiliserade " trakter - evig ungdom eller vad?

  SvaraRadera
 3. Oerhört mycket av industrifisket är sjukt och stöds av ett sjukt system. Och visst är det rent obotligt vansinne att stjäla behövandes livsmedel för att ge krämarna möjlighet att sälja onödiga kosttillskott.
  Varje gång vi köper odlade laxfiskar bidrar vi till världssvälten. Varje kilo norsk fjordlax har ätit 2-3 kilo fisk från tropiska hav. Det finns inte mer foderfisk att ta i Nordatlanten.
  :O)

  SvaraRadera
 4. I min gröna ungdom hörde jag talas om något som kallades terrorbalans (Olle Adophsson sjöng om det också) jag undrar stilla om detta är en sorts matterrorbalans som är nu. Det kan även vara en omvänd Robin Hoodeffekt men med maten som är på spel.

  SvaraRadera
 5. Ha! Nu hittade jag dej. Återkommer.

  /Ken

  SvaraRadera
 6. Välkommen in i min garderob Ken - nygamla vänner är alltid välkomna ;-)

  SvaraRadera