söndag 28 mars 2010

Att förena livets goda

Jag är riktigt duktigt på vanlig svensk husmanskost och det beror nog på att jag tycker om mat och matberedning.Att med bra ingredienser tillreda mat som sedan skall ätas i vår tvåsamhet eller tillsammans med goda vänner är en ren njutnig. Det är lustfyllt att försöka hålla gamla hederliga recept vid liv,låta det vara som det alltid varit men ändå sätta en personliga prägel på smak och utförande.

Långkok tycker jag är bra för då kan man göra mycket mat som kan frysas in i portioner eller konsumeras i goda vänners sällskap när det är färdigt.

En stor bit högrev puttrade under hela söndagen ihop med mycket morötter,lök och kryddor till en härlig kalops. Med en bra matpotatis och lite goda gurk och/eller rödbetsinläggningar blir det en festmåltid som bör avnjutas i goda vänners lag.

Jag tycker om människor och i synnerhet tycker jag om karlar så jag inbjöd två extra förutom min lagvigda till söndagens måltid. Från två olika håll kom herrar cyklande för att äta hos oss.Den ene är han globetrottern som jag har delad vårdnad med om hans bil när han är ute och reser. Den andra är han som blev änkling förra veckan och som vi tyckte behövde få komma bort från det en stund.

Så trevligt det var att tillsammans njuta en bit mat och prata om rent vardagliga saker - njuta av mat med ett gott rödvin till. Att bara vara, och njuta av sitt sällskap och en matbit är något man borde göra oftare. En måltid är bra för alla och stimulerar själen för alla berörda. Mat smakar bättre tillsammans och man slarvar inte med sitt ätande om man får god mat. Som den som tillrett maten är det roligt att få beröm av middagsgästerna, att se dem ta om utan att behöva trugas är en ren fröjd.

Det mest smickrande med en måltid som dagens är när nöjda och mätta gäster cyklar hem i skymningen med matlådor gjorda på det som blivit över från måltiden.

Mat är halva födan sa mormor - resten är de som äter den med dig. Den här veckan hämtar jag ett styckat lamm och då blir det säkert en rotfruktsgryta med en kokbit från det. Fläskläggen jag har i frysen skall serveras någon dag med rotmos och syltgrytan skall jag fylla med hemkokt ärtsoppa.

Jag har tur som har er herrar i min närhet, ert smicker vid vårt bord förhöjer måltiden och aptiten för oss alla.

Välkommen till bords mina herrar - ni är kryddan i mitt liv!

4 kommentarer:

 1. Finns det något bättre än en bit mat i goda vänners lag..mat smakar godare då man har trevligt och slipper sitta ensam....Kram
  Trevlig blogg du har =)

  SvaraRadera
 2. Kul att du tycker om min blogg och välkommen tillbaka. Framför allt välkommen tillbaka !

  SvaraRadera
 3. Jaha en del har det bra minsann! När karlarna cyklar i omlott, för att få i sig tantens kalopps.

  Se det rimmade lite.

  Jag håller med dig till fullo, mat är ett av livets nöjen. Det lät mycket trevligt!

  SvaraRadera
 4. Herrarna fick husmanskost, jag fick lite fåfängt smicker. och alla hade trevligt, mycket bättre kan det inte bli.

  SvaraRadera