onsdag 3 mars 2010

Kan någon fly mig en piga?

Det debatteras och skrivs massor om "pigor" och nu undrar jag hur många som i verkliga livet har träffat en piga. Jag vill inte höra sången om "Kungens lilla piga" eller få en hänvisning till Lina som var piga i berättelserna om Emil i Lönneberga.Jag vill inte heller höra om någons mormor eller farmor som varit piga eller kände någon som var piga. Jag vill höra en riktig beskrivning av en piga här och nu - de finns inte längre så vitt jag vet men debatteras gör de.
Pigan var för den kvinnliga motsvarigheten till drängen och man såg dessa båda som hårt arbetande hos en bonde. Kvinnan deltog i alla göromål som bondmoran gjorde och drängen gjorde det som bonden gjorde och man arbetade tillsammans. Som arbetstagare var du städslad för 1 år i taget och det var redan tidigt stadgat vilka förpliktelser så väl arbetsgivare som arbetstagare hade.Lönen kunde vara såväl i pengar som naturaförmåner t ex kläder. I städer skötte en piga stora delar av hushållsarbetet och i familjer med lite högre samhällsstatus kunde det finnas både kökspigor(underställda kokerskan) och kammarpigor som tog hand städning bäddning barn och annat.
Det var ett hårt liv på många sätt men ett av inte så många sätt att försörja sig på.Nu finns något som kallas hushållsnära tjänster och de som arbetar med det är egna företagare, som gör de sysslorna när man inte kan eller vill göra dessa (skälen är många och totalt ointressanta). Det är bra möjligheter för så väl arbetstagare som köper tjänsterna.Många har startat egna företag och till och med anställt andra tidigare arbetslösa för att utföra dessa tjänster. Svarta tjänster har blivit vita och många kvinnor har nu fått ett egenvärde och ersättning för det de gör i sitt arbete. Jag skriver kvinnor då det här och nu är ett kvinnodominerat arbetsområde som växer hela tiden.
Nu har rödgröna röran gått ut med att man skall ta bort RUT-avdraget som har gjort denna tjänstesektor möjlig för alla att ta del av - och då är man inte tillbaka på noll man kommer att åka ner på minus och det fort.Vart skall alla nya företagare ta vägen sedan, deras anställda och framför allt de som köper deras tjänster?Äldre som behöver städhjälp eller snöskottning var vänder sig de sedan? Jourhavande politiker kanske dyker kanske upp och putsar fönstren åt gamla Albin eller hur är det tänkt? Dessa saker ryms inte inom hemtjänsten det vet jag säkert och det har aldrig tillhört den"sociala välfärden" någon gång och definitivt inte på den gamla goda S-tiden.
Socialdemokraterna har alltid yvts över att de är ett feministiskt parti, och det får de väl kalla sig. Jag förstår bara inte vad de bygger det på - är det för att de har en kvinnlig ordförande eller är det för att det leds av en samling"kärringar" i ordets sämsta bemärkelse och inte med könsanknytningen man tror.
ROT-avdragen blir kvar men inte RUT-avdragen, detta är ren och skär t kvinnoförakt och diskriminerande också. Det skall inte vara någon skillnad på om jag behöver hjälp med att bygga om mitt kök eller om jag behöver hjälp med att städa sagda kök. Men det är väl finare med någon som kommer med en hammare i näven än en mopp.Hur det än blir så tycker jag att man skall sluta att använda ordet PIGA som något fult och nedvärderande - hederliga hårt arbetande kvinnor är det frågan om, skillnaden mellan förr och nu är att de är egenföretagare.Förr kunde de vara nästan livegna under tjänstetiden om de hamnade på fel plats och det var hemskt men vi skall inte dra likhetstecken mellan då och nu. Om ni tycker att dessa yrkeskvinnor som jobbar i hushållssektorn nu skall kastas ut i arbetslöshet skall absolut rösta rödgrönt till hösten - resten tycker jag skall låta bli och därmed ge chansen åt fler starka egenföretagare i den hushållsnära sektorn.

8 kommentarer:

 1. Du har en hyfsat idealiserad bild av hur det där funkar. Om det finns ett behov så borde det kunna finansiera sig självt, eller tycker du att det finns andra privata branscher som borde skattesubventioneras?

  SvaraRadera
 2. Jag råkar leva mitt i det - vet du hur hemtjänsten funkar för äldre pensionärer som bor hemma men behöver hjälp med städningen?Vet du att de inte kan få hjälp på alla ställen och att inte alla har barn eller släktingar som kan hjälpa dem.Visst många kan betala själv och absolut de socialdemokrater med hög inkomst som figurerar i AB idag. Man utnyttjar ett system som man fördömer. Det är jäkligt lågt för det här systemet skall kunna användas av de med låg inkomst t ex pensionärer. Men du kanske vill att vi friställer alla dessa kvinnor som sedan får gå in i bidragsfållan eller arbeta svart för att få en inkomst.Nej jag tycker det är bra trots att jag personligen inte har använt någon sådan tjänst - än.

  SvaraRadera
 3. Ja jag har inte heller riktigt förstått tanken eller grunden för att ta bort Rut men inte Rot..

  Som sagt, ibland missgynnas ju kvinnorna mer på ett föråldrat sätt. Hemfrid, säljer hushållsnära tjänster. Ett bolag som expanderar så visst vore det gynnsamt för marknaden, arbetslösa med fortsatt ROT.
  http://www.hemfrid.se/Nyheter/Hemfrid_i_media/I_Malerikuriren_Hemfrids_satsning_pa_ROT-tjanster/?item=0

  SvaraRadera
 4. Grrr..skrev en halv lång kommentar men den försvann!! Inte min dag idag..:-) Skickar en länk med ett bolag som har användning av rot, vilket gynnar arbetslösa o.s.v.
  http://www.hemfrid.se/Nyheter/Hemfrid_i_media/I_Malerikuriren_Hemfrids_satsning_pa_ROT-tjanster/?item=0

  SvaraRadera
 5. Jag har läst om Hemfrid nu och som sagt blir så irriterad på att olika tjänster bedöms just så olika.Finns det något värre än när datorn äter upp text man skrivit - dessutom var man sällsynt välformulerad de gånger det skedde.

  SvaraRadera
 6. Har också ett antal gånger råkat ut för att inlägg försvinner innan de publicerats. Därför Trycker jag alltid Ctrl + a och sedan Ctrl+c, så texten finns kvar i datorminnet innan jag skickar. Försvinner något, så är det bara att klistra in igen. :-)

  SvaraRadera
 7. Se där! Nu hände det igen! Det står att min kommentar har publicerats, men inte ser jag den...
  Skickar igen:

  Har också ett antal gånger råkat ut för att inlägg försvinner innan de publicerats. Därför Trycker jag alltid Ctrl + a och sedan Ctrl+c, så texten finns kvar i datorminnet innan jag skickar. Försvinner något, så är det bara att klistra in igen Ctrl + v. :-)

  SvaraRadera
 8. Hej Märit trägen vinner , men det är skit när inlägg försvinner. ;-)

  SvaraRadera