tisdag 9 februari 2010

Vårdval?

Den 1 mars skall vi här i Värmland göra vårdval, det vill säga en del vårdcentraler kommer att drivas av företag som är nybildade eller genom sådana företag som Praktikertjänst. Vi som har en "husdoktor" sedan tidigare på en vårdcentral måste se upp och hänga med nu - skall din vårdcentral bli kvar, blir din doktor kvar där då och får och vill du fortsätta gå hos din gamla läkare. Vårt röda landsting säljer ut vårdcentralerna för att det blir för dyrt att driva dem och nya ägare är oftast gammal personal som presenterat ett bra koncept hur man skall driva vården vidare.
Problemet nu är att det är väldigt dålig information hur detta "vårdval" skall genomföras. och hur man gör för att få behålla sin läkare. Vi har samma läkare och har haft i åtta år - henne har vi haft från den tiden då man gick dit med stukad fot eller ont i halsen, till att nu vara en spindel i nätet när det gäller makens sjukdomar. Det är hon som ordnar kontakterna med sjukvårdens specialistområden som neurologi , psykiatri eller öron,näsa ,hals när hans sväljförmåga krånglar. Hon är toppen, känner oss väl och man behöver inte ta allt från början när man kommer dit.
Om cirka tre veckor skall vi välja läkare och det skall ske fort, våra läkare som skall öppna eget får inte värva sina gamla patienter eller sätta upp oss på en väntelista. Den vårdcentral som vi går till nu och där vår läkare finns blir kvar och allt skall vara som förr utom att driften blir privat och landstinget köper vården där.
Vårdcentralens läkare är fulltecknade med patienter och det finns ingen där som man som har ledigt för listning i nuläget. Vår läkare är populär, vi vill inte ha någon annan ,men vi måste göra ett aktivt omval efter 1 mars för att få behålla henne. Jag får ont i magen när jag tänker på denna listning, ändå har jag tillgång till information via landstingets hemsida och det är där jag skall lista mig och mannen i mitt liv snabbt som ögat efter månadsskiftet. Tänk om det inte går? Tänk om listan blir full direkt eller jag får datakrångel, vad gör jag då? Skall jag behöva vara så hemsk att jag hoppas på att alla gamla som inte har datortillgång eller blivit informerade kommer att missa sin listning och vi därför kan få plats medan de blir utan listning.
Sättet känns inte bra alls men det skall vara så för att kapitalet inte skall få styra säger landstingstoppen (S) - men hallå! Vilka sålde ut vården på vårdcentralen för att de inte hade råd att driva den men ändå enligt lag skall tillhandahålla den och löste det så här? Det var så klart S med hjälp av V och MP och det lokala Sjukvårdspartiet. Jag vill ha stor rejäl upplysning! Jag vill att vår läkare skall få informera mera . Jag vill behålla VÅR läkare i fortsättningen för vår trygghets skull. Jag vill inte oroa mig för att få träffa någon ny läkare och börja om från början.
Jag vill inte ha dåligt samvete för att vi blir listade hos vår läkare för att någon annan har missat eller inte vetat om vad som skall ske (ingen skall bli utan möjlighet att träffa en läkare men den specielle husläkaren gäller inte sedan) då de inte har tillgång till informationskanaler på samma sätt.
Jag vill inte ha ett landsting - inte som Värmlands läns landsting - ett landsting där inte vanlig sjukvårdslag gäller - bara djungelns lag. Vem skall se till att de svagas rättigheter skall tillgodoses och hur skall den enskilde agera för att må gott med sig själv och samvetet när det är så här? Jag vet inte men vill veta. Jag mår dåligt av att leva efter djungelns lag även om det är enda sättet att överleva. Upplys mig hur jag skall göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar