fredag 3 september 2010

Underbara provocerande Linda Skugge

När min dotter Flickan Som Skrattar I Vinden gick i gymnasiet köpte hon alltid Expressen med sig hem de dagar Linda Skugge var krönikör. På lov hände det att hon cyklade till tätorten för en tidning (3mil t o r) om vi inte skulle dit.

När dottern omkom var det naturligt att skicka med vissa saker i kistan, hennes sovapa,ett kort på familjen,ett brev från hennes syster och två böcker. Böckerna var Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och den andra "Saker under huden" av Linda Skugge.

Skugge har alltid provocerat och irriterat med sina utspel som innehåller stora sanningar och det var det som gillades av min dotter och även hennes lillasyster.

debattsidan i Aftonbladet skriver Linda Skugge om att man kan få jobb om man är beredd att ta vilka jobb som helst och visa vad man kan istället för att skrika om att regeringen skall ordna arbeten åt dem. Hon skriver om arbetena inte som skitjobb utan som riktiga jobb (statusen ligger i ens egen idevärld om vad som är fint eller passande). Jag håller med till hundra procent i det hon skriver och det gjorde mina döttrar också. De har gjort de mest oglamourösa arbetena men det var arbeten som skulle göras och som de fick betalt för och arbeterfarenhet därtill. De har sorterat och tvättat potatis (många ton per pass)skötte grisar,delat ut reklam, städat och vikat i hemtjänsten. Bägge har vågat flytta på sig för att få arbeten. De har vågat knacka dörr eller söka annorlunda vägar till arbeten, de fick inga arbeten - de skaffade sig dem själv.

Den Vackra Fru Johansson hon har sedan flera år ett fast arbete, det är definitivt inte det hon utbildade sig till och skaffade akademiska poäng för utan något helt annat. Hon är numer utbildad mejerist hon har ett arbete hon trivs med, god lön och trevliga arbetskompisar. Det är ett arbete hon skaffade sig genom att åka dit och presentera sig för ledningen. Hennes man röjer sly,spikar staket och inreder bussar just nu eftersom konjungturnedgången gjorde att han förlorade sitt arbete. Han har aldrig varit utan arbete - han skaffar nya hela tiden.
Vad Flickan Som Skrattar i Vinden skulle ha gjort kan man inte en gång spekulera om men jag är övertygad om att hon hade haft ett bra jobb.

Hoppas att några av de ilskna unga som besvarat Linda Skugges debattartikel ser vad hon skriver och kanske får en kick och använder hennes jobbsökarkoncept. Säkerligen får man inte arbete direkt inom sin drömsektor men till slut så...... och ett jobb är ett jobb är ett jobb. Erfarenheten av ett arbete är ovärdelig och är alltid användbar och visar att man kan ta egena intiativ för att försörja sig. Linda Skugge är fantastisk och fantastiskt irriterande men ni arbetslösa unga som väntar att ett "bra"arbeten skall ramla ner i ert knä - prova Lindas koncept, det är faktiskt gratis och kostar bara tid och eget intiativ.

3 kommentarer:

  1. hon är min idol oxå, fint berättat av dig

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag ramlade in i din blogg av en slump, och det är jag glad över. Du skriver mycket vackert om dina döttrar!

    SvaraRadera