lördag 18 september 2010

Nu gör jag mig säkert skyldig till generalisering.....

...men jag undrar varför det är S-märkta kvinnor som gör sig skyldig till det som de beskyller andra för - och dessutom anser sig ha rätt att göra så.

Det här är ingen riktig gallupundersökning, ingen statistik följer med det jag skriver, det är bara reflektioner över sådant jag upplevt och sett sista veckorna. Det är inte heller så att jag anser att alla kvinnor som röstar rött är onda eller fel ute - jag reflekterar bara varför man med att förklara att man är socialdemokrat kan ta sig friheter att såra människor eller leverera "sanningar" om andra. Man tar sig rätten att diagnosticera andra, kalla dem ärekränkande saker och även slå den som ligger med ursäkten - JAG är socialdemokrat, jag har rätten att kalla dig vad jag vill och när jag vill.

Jag har de flesta defekter som en människa kan ha och det har jag full insikt om. Min människosyn försöker jag revidera med den gamla vanliga frasen ur bibeln: ECCE HOMO - "se människan". Jag är både korkade och annat men jag försöker leva efter det rättesnöret, moderat eller inte så skall ingen mer än min psykiatriker sätta diagnos på mig och definitivt inte efter den partifärg jag valt. Det liknar den gamla "fina" sovjettidens människosyn annars.

Bloggdebatten om valet på AB-forumet drivs i huvudsak av kvinnor och det är verkligen otäcka saker som man skriver om. Det generaliseras och gränserna för vad man kan kalla andra och människosynen som speglas skrämmer mig från det lilla vett jag har. Att prata om solidaritet och att vi alla är lika samtidigt som man uttrycker förringande omdömen om andra för att själv framstå som förfördelad men fin klasskämpe, det är ledsamt tycker jag.

När en gammal "vän" på ett bryskt sätt säger upp bekantskapen med mig på grund av min partifärg kan jag ta det. Likaledes kan jag ta att man kastar moderatkvinnornas kokbok på mig (som jag just skänkt bort till kastaren)med orden: Jag är socialdemokrat!!!!! Varför kan man inte bara avböja gåvan med ett artigt: Nej tack?

Jag är bara människa och jag brister i otroligt många hänseenden även om jag försöker låta bli. Ibland brister det när någon skrikit sig hes om solidaritet och att man måste stå upp för varandra och samtidigt ger uttryck för något helt annat.

Min man , den man som jag kallar "Den luggslitne riddaren" han har varit mycket delaktig i valkampanjen och han har suttit och delat ut kokböcker och flyers till förbipasserande. Min mans är märkt av sjukdom men det hindrade inte att han angreps verbalt och mycket aggressivt av tre olika kvinnor inom en halvtimma. Samtliga var mycket noga med att påpeka vart de stod politiskt medan de skällde. Jag hoppas vid gud att de inte arbetar med människovård med den attityden till andra.

Jag har vänner, släktingar och bekanta som arbetar inom Samhall och att få höra någon uttrycka sig nedsättande om det gör mig mer än ilsken. Att efter år av sjukskrivning få chansen till ett arbete som är speciellt anpassat till dig och dina handikapp är fantastiskt tycker jag. Det är inte en förnedring uttänkt av Alliansen det är en chans att få komma ut på banan igen. Du är en resurs istället för en belastning. Jag har ändå hört folk säga att den dj**la försäkringskassan och arbetsförmedlingen stämplar mig som nått mongo och jag är inte dum i huvudet.

De "mongo" d v s personer med Downs syndrom jag känner är inte dumma i huvudet en enda en. De är underbara människor med ett annorlunda tänk och andra förutsättningar i livet. Att genom uttalanden som de ovan göra sig bättre än dessa personer är inte vidare snyggt och speglar en unken människosyn. Varje människa är unik och skall ses som det också och partifärgen skall inte spela roll på den synen.

Vad vill jag ha ut av detta inlägg? Det är inte att alla socialdemokratiska kvinnor är elaka och trångsynta för det är inte sant. Det är inte heller sant att alla moderater är empatilösa och vill döda sjukskrivna för det är inte heller sant.

Sanningen här och nu är att det som jag upplevt sista tiden har sagts och tyckts av kvinnor som varit noga med att tala om att de är socialdemokrater. Jag känner många socialdemokratiska kvinnor som INTE gör på det här viset - den skaran överväger faktiskt helt visst. Det som berör mig illa är när man under socialdemokratisk täckmantel anser sig ha rätt att sparka på andra, smäda och kränka i solidaritetens namn.Det är ett fåtal som gör det, men de syns och hör mycket bra och jag tror inte de gagnar sitt parti snarare tvärtom.

Ni som inte har röstat än - gör det idag. Det viktiga är inte på vilket parti eller vilka partin, det viktiga är att lägga en röst där man själv tycker. Vilket parti/koalition som går segrande ur denna valstrid avgör du och jag med våra röster. Demokrati fungerar så liksom solidaritet. Jag tror på båda dessa saker men jag ifrågasätter hur en del försöker uppnå dessa mål/självändamål.Vi får se tiden ann vilka vi i Sverige har valt för att leda vårt land de närmsta fyra året. Vi själva avgör - så rösta nu.

4 kommentarer:

 1. Tråkigt att läsa det du skriver.
  Det är med största sannolikhet mycket små människor som tror de blir "ädlare" och mycket viktiga om de röstar på socialdemokraterna vilket naturligtvis inte stämmer.
  Håll ut!
  Hoppas tillsammans med dig att vi vinner!!

  SvaraRadera
 2. Även om vi inte delar partitillhörighet, du och jag, har vi så mycket annat gemensamt tycker jag.
  I alla fall vad det gäller det vi skriver på våra bloggar. Alla som är otrevliga sur puppor har ingen aning vad dom går miste om. Som skippar chansen att få sig en trevlig pratstund med en trevlig och rolig kvinna. Med en massa sunda åsikter. Men det är deras förlust.
  Kram =)

  SvaraRadera
 3. Livet är mycket enklare med en massa generaliseringar.....
  För övrigt är det bedrövligt att människor ska bära sig åt som de där damerna. De fördärvar ryktet för alla oss andra.
  Men i rättvisans namn finns såna damer - och herrar - i alla politiska fraktioner.

  Nu är det över. Grattis till vinsten, förresten.

  Ha det.

  SvaraRadera
 4. Tack ni som tittar in - jo jag vet och skrev också att dessa "damer" inte är i majoritet men de syns och hörs så fantastiskt väl. Det är säkert mycket små människor efter som de måste klä sig i en partpolitisk rustning när de framför sina åsikter. De skämmer ut sig, sitt parti och de ideologiska grunder partiet vilar på. Jag tål men man ger sig inte på min gubbe trots att han är just både "vind å skack" som man säger här. Man kan uppföra sig som folk även om man inte delar värderingar som framförs. Och till syvendeochsist vi är människor bakom de politiska markeringarna. Kram på er (och jag skiter i vad ni röstade på - för ni röstade det är jag säker på).

  SvaraRadera