torsdag 16 september 2010

And now - something complitly different

När man blivit överkörd av valtåget,alla media spyr ut debatter, pajkastningen är total - då måste jag få göra något annat för att inte drunkna i sörjan. Jag har sovit, planerat Sicilienresan och bara varit till några dagar. Igår var jag med en kamrat och lyssnade på Värmlandsoperans Sinfionetta.

Så skönt och fint det var att bara sitta och se och höra en operakonsert medan höstmörkret bäddade in oss utanför.

Vi njöt av Cavalleria Rusticana eller som den kallas i Sverige "På Sicilien". En fantastisk orkester och likaledes kör under Martin Anderssons ledning bar fram solisterna och höjde deras känslosamma medverkan flera snäpp.

Det är passion,hetta och sorg när Santuzza konfronterar sin man Turiddu med hans otrohet. Hon älskar och förlåter honom och sjunger att han får slå henne, göra vad som helst bara han inte lämnar henne. Han avvisar henne och vill bara ha Lola, Alfios hustru. Lola är kokett utmanande och eggande men mest så är kärleken ett spel som hon lite elakt spelar bara för att hon kan. Hon njuter av att retas och bryr sig inte om konsekvenserna eller vilka hon skadar,hon tar de män hon kan , för att hon kan.

När Santuzza en gång till förnedrar sig för att behålla sin man och han bara kastar henne till marken då han störtar iväg till sin lockande älskarinna Lola, då brister allt för henne. Hon berättar för Lolas man att när han är borta då är Turiddu hos henne. Det blir en konfrontation mellan männen i vinhandeln som ägs av Turiddus mamma Lucia. Det utmynnar i en duell i skogen med stilett där Turiddu dör och Santuzza bryter samman.

Så mycket passion som serverades en mörk regning septemberafton fick mig helt att glömma opinionssiffror, SD procentsatser eller SIFO-undersökningar. Jag lät mig beröras och förföras och det var underbart skönt att få sitta ner medan jag och alla andra översköljdes av känslor.

Jag känner mig inte som ny , men bättre begagnad blev jag efter den här kvällen. Det var en kväll med glöd och något liknande skall jag försöka få vara med om då och då.

2 kommentarer:

 1. Såna stunder behöver man också. Kultur är ju annars sånt som ofta får stryka på foten när budgetar tas fram och beslutas men där kultur går ut kommer enfalden in.
  Jag fick idag ett ”sånt där” mail från dig igen. Det var några till i mottagarlistan såg jag.
  :O)

  SvaraRadera
 2. Det var verkligen upplyftande att sitta och bara översköljas av intryck och ta in och slappna av.Själen behöver det.
  Tyvärr så måste jag få hjälp att bota min kapade mailadress för det är sällsynt otrevligt när det det blir så här. Jag har mycket trevligt folk på min lista som spammas med viagrareklam och det är otrevligt.

  SvaraRadera