onsdag 15 september 2010

Mensskydd, en läsebok eller en get kanske?

På många platser i världen kan kvinnor och flickor fortfarande ses som lågt stående varelser.De kan användas som hushållsapparater,till avel,slagpåsar och blir rena förbrukningsvaror.Förändringar av den inställningen går långsamt och massor med hjälp, upplysning och rent materiellt stöd måste till för att en ändring skall ske.

Värst är det för de kvinnor som smittats av HIV (nästan alltid inom äktenskapet) och sedan kastas ut av sin man. De gemensamma barnen blir oftast utkastade också. Många länder har lovvärda program och en del erbjuder även bromsmediciner mot HIV, som invånarna tyvärr inte vet om eller så skäms man för att söka för sjukdomen då man redan är utstött från all gemenskap.

Många kvinnor döms dock till misär, de vet ej var de skall få vård eller hur de skall få sin försörjning och kan varken läsa eller skriva för att få den informationen. I flera länder finns hjälporganisationer som håller på med att förbättra situationen för dessa kvinnor.Kampen är svår och den måste föras mot både kyrkan och gamla inrotade vaneföreställningar och folktro.

En hjälporganisation som jag alltid stöder är Actionaid som finns i en massa länder som Sierra Leone,Tanzania,Kenya och Uganda för att ge några exempel. I byar i Kenya får flickor ingen utbildning efter 10-11 års åldern, de får inte gå till skolan då de inte har några mensskydd och då avslutas skolgången och de blir hemma då de går in i puberteten.Alltså kan man genom en liten insättning till bindor på Actionaids konto rädda en hel klass flickors skolgång.

Läseböcker är också användbart till barn och kvinnor som inte kan läsa men viktigast är ändå mat. Actionaids gåvoprogram är suveränt och som jag med en dåres envishet brukar påpeka så tycker jag att man skall köpa presenter och julklappar från Actionaid. De flesta människor behöver inga mer kristallvaser i sina skåp eller ännu fler böcker som man inte läser.

Min mamma som fyllde 80 fick en get av min familj, kycklingar av några andra och en utbildad bybarnmorska.Folk i umgängeskretsen har också fått sin beskärda del av dessa saker uppblandade med en och annan åsna.

Fantastiska saker som kan betyda liv eller död för en familj och finns kvar långt efter att födelsedagsblomman vissnat och vinet är utdrucket. Det bästa med dessa gåvor är du får en trevlig bild på den och någon annan (kvinna)däremot äger och sköter om denna gåva. Det är praktisk och sund medmänsklig hjälp - och den verkar att fungera bra.

Ge din man en åsna eller kanske en dräktig get - jag tror han skulle gilla det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar