torsdag 22 juli 2010

Helle Klein och Sven Otto Littorin

Redan tidigare har jag skrivit att Helle Klein skrämmer mig i sin roll som ledarskribent i Aftonbladet och som präst i svenska kyrkan. Hur hon oftast är mer trogen sitt parti och dess ideologi och partiorganet Aftonbladet - än sin kyrka, den kristna förkunnelsen hon skall företräda och dess rättesnöre Bibeln.

Hon var en av de första ut i drevet att "kasta stenen" mot Sven Otto Littorin i en ledare i Aftonbladet den 12 juli då hon pekade ut honom som brottsling. En man som enligt henne var "ännu en maktens man som ägnade sig åt sexköp". Denne man skall ha ljugit hela svenska befolkningen i ansiktet medan Aftonbladet helt etiskt hållit sig till spelreglerna.

Ledaren i den utmärkta och kritiskt granskande Kyrkans Tidning har denna vecka ett inlägg där Kleins agerande sägs få dr Jekyll och mr Hyde att likna en barnrumpa.Skribenten Susanne Wigorts Yngvesson ifrågasätter om Klein verkligen kan hålla isär rollerna som partitrogen och präst (även om Susanne WY vill se fler präster som engagerar sig politiskt). Hon undrar också om det visar sig att Afton bladet gjort fel - kommer Helle Klein att be Sven Otto Littorin om ursäkt offentligt då?

Det är viktigt att kyrkans män och kvinnor kan diskutera på alla fronter för att kunna försvara utsatta och kritisera orättvisor. Man skall dock se på skillnaden mellan att svära lojalitet till ett enskilt parti och döma andra än att agera som präst och försvara de utsatta.

Ledaren avslutas med "Om man hellre är partitrogen än prästtjänare bör man rimligen avstå från sina pastorala uppgifter."

Det här är en riktigt bra tidning som jag rekommenderar och som sticker ut - kanske för att man har förutfattade meningar om den på grund av namn eller egen ide om vad den är. Läs den gärna på nätet annars www.kyrkanstidning.se

3 kommentarer:

 1. Håller inte helt med dig om KyT, som kan vara nog så "PK" många gånger.
  Håller däremot HELT med om Helle Klein! Visst ska präster/pastorer/kyrka kunna lägga sig i politiken, men inte så partipolitiskt som hon!
  Självklart ska kyrkan "tala för de svaga" men det kan ju innebära kritik åt olika håll.
  Och, som du skriver, det är liite underligt när en präst står bland de som "kastar första stenen"...

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att kyrkan ska hålla sig helt neutral vad det gäller politik.
  Och präster ska hålla sig undan från allt "stenkastande"

  SvaraRadera
 3. Helle Klein skrämmer mig som den ivriga stenkastare hon är och jag vet inte om det är den politiska eller den teologiska biten som är mest skrämmande.Fanatism i bägge lägren är skrämmande var för sig men i detta fallet är kombinationen oförenlig och otäck.
  Att jag tycker kyrkbladet är bra är mest för att det skrivet så bra för att vara en "fackblaska" visst även solen har sina fläckar men i sin genre tycker jag nog den håller bra klass.

  SvaraRadera