tisdag 20 april 2010

Turister som inte flyger i luften

En av mina bonussöner sitter fast på Canarieöarna tillsammans med sitt hockeylag. Laget fick resan i bonus av sin förening när de gick upp i Allsvenskan och de har haft det härligt i solen efter en lång säsong.

Killarna i gänget skulle åka hem i kväll men så blir det inte. De är kvar i solen och alla vet att att det beror på det isländska vulkanutbrottet. Killarna skall ta sig hem på annat sätt än med flyg till hemorten. Resrutten blir lite annorlunda och kommer att ta lite längre tid - ingen är orolig för det för vi och de vet att hem kommer de.

Den konstvetenskapliga föreningen som jag var med och bildade åkte 23 medlemmar på konstresa till Wien förra veckan. Gruppen åkte Skavsta - Bratislava med flyg och sedan vidare till Wien med buss. Hemresan skulle göras på samma sätt fast tvärtom - men nu blir det inte riktigt så men hem kommer alla fast ett dygn senare.Bussen mellan Wien och Bratislava åker till Lübeck där en buss från vår enmansresebyå möter upp med ny buss som tar hem truppen till Sverige.

Båda grupperna jag skriver om tar det som en spännande extrabonus för dem trots att de har saker som väntar därhemma som familjer ,arbete och studier. Människan rår inte över naturen även om vi försöker göra det och det går inte att förbanna resebolagen, LFV eller staten för att man inte kommer hem.

Staten skall inte behöva försöka ta hem alla som strandat i utlandet,staten rår inte för att det är som det är i luftrummet det är bara så.I detta fall så gäller inte försäkringarna då de inte innefattar naturkatastrofer eller därmed likställd situation. Det vet alla som läst igenom försäkringsvillkoren.

Jag blir sagolikt irriterad på snyftreportage i andra sammanhang där man vädjar till regeringen ,fk eller folk som kan vara med och starta insamling för att få hem någon som skadat sig eller blivit sjuk under en semester i fjärran land.En semesterresa man gjort utan att ta en reseförsäkring "onödigt" "för dyrt" är vanliga orsaker att man gör så.Fint - har man tagit beslutet så får man stå för konsekvenserna också.

Jag är så trött på alla som inte kan se att Moder Svea och Fader Staten inte har totalt ansvar för oss som innevånare. Vi skall kunna uppbåda lite självhjälp eller att kunna använda våra analytiska förmåga när vi kommer i trångmål för att hitta några utvägar.

För övrigt så tycker jag som Maud Olofsson - staten skall varken äga bilbolag eller flygbolag. Det finns ingen orsak heller att pumpa in mer pengar i SAS även om det går knackigt och att det blivit värre på grund av den pågående "Askchocken". (Det är väl chockprefixet som är modeord fortfarande?)

Ledaren i DN behandlar lite av det jag skrivit om här.

4 kommentarer:

 1. Amen!!!

  Vi har blivit ett passivt, handlingsförlamat folk som läääängtar efter statens representanter så fort någonting inte blir som det var tänkt. Ingen planering eller beredskap behövs i livet .. bara en cementerad övertro på STATEN!!

  Det känns lite ledsamt ..

  SvaraRadera
 2. Det är inte lite ledsamt - det är djupt tragiskt. Vi är en nation av "Tahandommigdetärsåsyndommigpersonligheter" och jag blir så trött på det. Alla kan inte göra allt , men lite kan vi göra. Personligt ansvar och självbevarelsedrift parad med inställningen "det är värt att jag försöker trots att jag kan misslyckas" kan räcka hur långt som helst.
  Bättre lyst till sträng som brast än att aldrig spänna en båge,

  SvaraRadera
 3. Förr fanns en tanke som innebar hoppas på det bästa var beredd på det värsta. Den sista delen har med stigande internationalisering fallit bort och ersatts med en ödestro, vilket innebär att man förbereder sig inte för oväntade omständigheter, man låter sig ständigt hamna i akuta svårigheter med akuta för-stunden-lösningar.

  Det är helt enkelt för sossegrått att tänka framåt och ha en strategi för oväntade händelser. Det är så jädrans oglamoröst och sossegrått att inte ens socialdemokraterna har visioner för framtiden. Den siste socialdemokratiske visionären dog för 24 år sedan. Sen dess har Sverige tillåtits vara ett skvalpland av ad-hoc-lösningar och medborgarna skvalpar tanklöst med i dyningarna eller dit marknadens vindar blåser dem. Blåsta blir de som inte kan ta vara på sig.

  SvaraRadera
 4. Klok som alltid Bebest men man har lite rätt att bli socialt trött på alla som förväntar sig att "staten eller någon" skall fixa allt åt dem och där man förbehåller sig rätten att inte använda en gnutta gördetsjälv-anda och tänka själv också någon stund.

  SvaraRadera