fredag 9 april 2010

Ny ovän införskaffad

Jag vet allt om brukare(vårdtagare) XY lider av och vad det ger för följder för denne och den omedelbara omgivningen. I omgivningen ingår de som hjälper till från hemtjänsten. Det var inga roliga saker som var förknippad med denna person och denna var inte heller trevlig mot personalen och ställde så fåniga krav.

Jag känner inte personen ifråga men han blev rejält uthängd och analyserad på en kvällsbuss igår av någon som uppenbarligen varit och nattat denna vårdtagare. Kvinnan på bussen som var i min ålder och därför definitivt ingen duvunge, berättade allt för den resenär som satt bredvid henne - det verkade som de var gamla bekanta. Det är oviktigt om de var gamla vänner eller ej men man gör inte så och tystnadsregler gäller i hemtjänsten det vet jag.

Jag blev så irriterad så jag vände mig till kvinnan och sa att man diskuterade inte klienter som hon gjorde och inte på bussen i alla fall.Då frågade hon om jag kände den de pratade om och vid mitt nekande svar så tyckte hon att det kvittade i så fall. Sedan meddelade hon att jag var gnällig och blängde surt på mig?

Jag har nu ringt till omsorgsenheten berättat om det jag fått veta och vad vårdtagaren heter och hur personen på bussen såg ut.

Det känns bra faktiskt att ha skvallrat i en sådan här sak. Jag skulle inte vilja bli uthängd - och med många negativa vinklingar - på det sätt som denna människa blev på bussen.Men jag känner ingen glädje jag är ledsen över att det kan vara som det är och att människors integritet betyder så lite.

12 kommentarer:

 1. Du gjorde helt rätt!! Sådana människor ska inte arbeta med skyddlösa, hjälpbehövande människor. Tänk dig bara själv .. att öppna upp hemmet, släppa in en främling och sedan få allt kommenterat på ett offentligt transportmedel eller i affären .. jag ryser av obehag!!!

  SvaraRadera
 2. Jag kunde inte hitta något försonande i hennes uppträdande och jag tar lätt på att ha skvallrat - och hoppas att människan förlorar sitt arbete - hon skall inte ha med någon att göra som på något vis är i beroendeställning hos henne.Jag känner sorg över de som tvingas ta emot och betala för vård från någon som hon.

  SvaraRadera
 3. Du har rätt! Är det något vi fick lära oss var det att inte på något sätt berätta om dem vi var stadda att bistå på ett sätt att de kunde identifieras. Det gällde även inför vänner och anhöriga. Sladder på ett allmänt kommunikationsmedel var absolut förbjudet!

  Hemtjänstgruppen har en dags studier i tystnadsplikt och policyfrågor runt den att se fram emot. Fast förmodligen finns inte pengar avsatta till internutbildning utan man går i de fall sådan skulle behövas den enkla och billiga vägen: Skarp reprimand till den anställde och allt hat på dig!

  Kanske den sladdrande skulle byta tjänst ochfå helt andra arbetsuppgifter så den återfår glädjen i arbetet igen. Slader brukar vara ett tecken på allmän vantrivsel och uppgivenhet inför den situation man inte kan eller orkar påverka på egen hand.
  :O)

  SvaraRadera
 4. Jag skrev ett långt inlägg om detta nyss men tydligen försvann det.
  Hursomhelst: Du gjorde helt rätt!

  SvaraRadera
 5. Märkligt, nu fanns den där ...
  *Jag får passa mig för jag börjar nog bli dement och då hamnar jag i hemtjänstens klor ... mummel*

  SvaraRadera
 6. Visst är det så men man får inte lämna ut redan utsatta personer. Du behöver inte vara orolig för att hamna hos hemtjänsten på grund av demens. Dementa hänvisas till egenvård och till kön till demensvården och den är skrämmande lång.

  SvaraRadera
 7. Bra!
  Bland det första jag fick göra när jag började som vikarie inom hemtjänsten/servicehemmen var att skriva på ett pappre om tystnadsplikt.
  Man ska hålla käft utåt om hur den eller den vårdtagaren har det och inte springa och sladdra om det vitt och brett.
  Jag hoppas att man på omsorgsenheten hade vett att vara tacksam över att du ringde och att man tar itu med detta.
  Ingen ska behöva ha sitt privatliv uthängt så där.

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas också det och jag tänker höra av mig efter helgen och höra att något hänt för man får inte göra som hon gjorde och det var mycket förklenande saker hon sa om vårdtagaren som ingen skall ha reda på.

  SvaraRadera
 9. När var det ni skulle åka till Åfors förresten

  SvaraRadera
 10. Bra att det finns modigt folk som ryter ifrån, utan tanke på andras gillande!

  Skvaller och skitsnack överlag är trist och borde vara än mer tabu gällande hjälplösa.

  Hemskt att visst folk arbetar inom vården, så många knasbollar utan empati eller vett.

  Hoppas att det följer upp din anmälan.
  Må så gott.

  SvaraRadera
 11. Det skall bli uppföljning det har jag givit mig den hornprydde på. Jag har trampat upp en egen väg till kommunhusets omsorgsavdelning och visserligen vet jag inte vem brukaren är men hans namn har jag och det är inte ett sonnamn heller - jag ger mig inte - och nu vet jag varför jag vill ge mig in i politiken. Jag vill kunna påverka att alla skall behandlas på rätt sätt och att våra värdegrunder är lika.
  Codliver: Det blir den 12maj om folk får tummen ur och anmäler sig till resan.

  SvaraRadera
 12. All heder till dig!! Hoppas att denna oempatiska och intelligensbefriade människa får en riktig reprimand och att hon får erfara att det faktiskt är straffbelagt att bryta mot tystnadsplikten.
  Ninnie

  SvaraRadera