onsdag 7 april 2010

Kommer någon ihåg primalterapin?

Det är otroligt populärt att i alla lägen göra som i USA - gå i terapi. Det går mode i det och vid varje tid är det bara det som gäller.

Freud lade folk på analyssoffan och körde drömtydningar medan han själv missbrukade sitt opium.Karlar led av oidipuskomplex och kvinnor hade penisavund då de inte led av hysteri(från ordet för livmoder= hysteron)eller för hårt snörd korsett.

Folk har öppnat sina sinnen på olika sätt och med olika sätt blivit terapeutade och i vissa fall av ickeseriösa terapeuter. De kan vara mycket dåligt utbildade eller inte alls - och kan göra kraftigt med pengar på alla terapivilliga.

Det finns terapeuter som låter sina patienter gå hur många år som helst trots att det är kontraindicerat att gå mer än två år hos samma behandlare. Har man inte kommit ur tillståndet som föranledde terapin - då var det inte rätt terapi eller terapeut det vet alla som har ordentlig utbildning och ser till patienten.

Jag har i mitt arbete sett terapitrenderna komma och gå och jag har också sett folk som blivit psykotiska och inlagda efter sin "terapi". Det har varit terapi där man försökt hitta orsakerna till det uppkomna tillståndet. Gamla förorätter och brister hos föräldrar drogs upp och särskilt mammor fick klä skott och fick utstå ohygglig kritik, konfrontationer och anklagelser.
Folk har legat i vadderade lådor för att mentalt återgå till tiden före födelsen och lådan var en symbolisk livmoder.Andra har skrikit sig hesa för att få själslig befrielse.

Alla terapier har varit allena saliggörande när det varit den tiden och ifrågasattes tydligen inte av nästan någon.Nu är det KBT som gäller för allt från eksem till schizofreni. Nu är alla oroliga inom vården för att det inte finns tillräckligt med utbildade terpeuter. Du skall vara färdig läkare eller psykolog och därefter skall du ha den treåriga KBT-utbildningen på det för att vara KBTterapeut. Det blir många års utbildning men jag oroas inte av någon brist på dessa utbildade människorna - jag är övertygad om att det är omodernt med den terapin om några år. Jag är övertygad om att det utvecklas nya terapier hela tiden.

Jag är medveten om att terapi behövs för vissa av oss och den skall vara specifikt utformad åt var och en av de individer som erhåller den.Jag har svårt att se det som ett mode där man betalar dyrt för att samtala en stund om sina tankar med någon och det måste bli ett ältande till slut som inte ger så mycket. Är vi så utarmade på vanlig mänsklig kontakt att vi skall bekräfta oss med terapi eller att vi har råd med att "gå i terapi".

Som sagt de som behöver terapi skall ha det, men annat vanligt folk varför skall de gå på terapi? Skall man inte kunna filosofera med grannen, en vän eller syskon med en kopp tea över livet. Har folk inga vänner att bara gnälla eller prata skit med längre?Det gamla hederliga pratandet har nästan glömts bort, men väck det till liv igen det är inte försent.

Livet går inte i repris och skulle morsan föredragit något annat syskon framför dig - så jaha. Vad hjälper det dig med två års terapi som givit dig insikt om att det var så i barndomen. Inget blir bättre av att ältas och jag tror inte att man har möjlighet att gå framåt när man hela tiden navelskådar eller tittar bakåt. Dessutom så kan du som vuxen inte sitta i mammas knä längre - det som inte gjorts eller gjorts det går inte att ändra och anklagelser läker ingen själ.

Så många har glömt att det är här och nu vi lever - gå ut och lev nu för i morgon kan det vara försent.

4 kommentarer:

 1. Det går mode i allt och terapiformerna växlar över tid. Någon passar någon andra får ett än värre helvete.
  Det är så samhällslivets dynamik fungerar. Under var era har någon någon vinning av tidens tecken andra gör förluster på det de trodde var rätt.
  Måhända vi ska starta en ny terapiform under mottot ”Skiten ska ut!”. Jag tänker mig en biosalong där bänkarna ersatts av toalettstolar och sen kan var och en av deltagarna gör ifrån sig bäst de kan under sessionen. Om det underlättar kan någon raspig skitfilm med Ronald Reagan visas under tiden.
  En sådan terapi bör ge goda intäkter och det är väl huvudsaken i dessa tider.
  :O)

  SvaraRadera
 2. Det är terapi som verkligen skulle rena - i alla fall tarmen.Några klyx eller dulcolax i CocaColan fullbordar behandlingen.
  Ecce Homo (se männikan) är ju bara gammalmodigt och omodernt.

  SvaraRadera
 3. I dag kommer jag ihåg primalterapin och ALDRIG TIDIGARE har jag varit så nära att utstöta det fullständigt perfekta primalskriket!!!!!! Ibland är livet .. hmm .. svårlevt!

  SvaraRadera
 4. Vi kan skria tillsammans - en primalkör.

  SvaraRadera