lördag 20 november 2010

Matfabriken

Vid en biståndsfrukost denna morgon berättade en kock och lärare för restaurangelever om mat från Indien. Hon berättade om en resa hon gjort med några elever från skolan här i Värmland till den stad som för hette Madras.Det var en intressant skildring av matlivet i denna indiska stad men de efterföljande frågorna blev mer intressanta än själva ursprungsämnet.

Någon frågade om restaurangskolan använde närproducerade ingredienser, om ekologiskt var ett krav för födoämnena eller om allt åtminstone var svenskt.Svaret blev nej rakt igenom och även på frågan om man gjorde allt från grunden och t ex lärde sig stycka och ta reda på de köttstycken som skall användas i matlagningen. Tyvärr är det många elever som går in i sitt yrkesliv med det kravet att fisken skall vara urbenad och filead när man skall börja matlagningen. Likaså så skall grisen, kalven eller lammet levereras färdigstyckat för annars klarar inte dessa blivande kockar att tillreda en måltid. De klarar inte att få inför sina ögon att den blivande maten har varit levande. Många kan inte en gång ta hand om en stendöd lax och göra mat av den - det är motbjudande att tvingas arbeta med döda djur. Kött i tråg går alltid bra sa lärare och nästan alla eleverna är köttätare. Jag förstår ingenting av detta - hur kan man välja ett yrke som man inte kan tänka sig att lära sig från grunden?

Vad är det för kockar man utbildar nu? Hur kan man arbeta med något som man ljuger för sig själv om? Kött kommer INTE från fabriken - kött kommer från djur (om vi inte förfaller till kannibalism), inser man inte det så skall man inte vara vanlig kock och inte heller skall man äta kött.

Jag har hört om livslögner flera gånger , idag hörde jag om yrkeslivslögner. Skyddar vi våra ungar för mycket från vardagens verklighet eller vad är det som är på gång? En kock skall kunna bereda kött från grunden - det enda de slipper är att avliva eller slakta djuret ifråga. Men att inte kunna ta hand om köttet är ett hån mot djuret som bistått med det och det är min åsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar