söndag 7 november 2010

Bröstbilder i olika landsting

Har ni varit på mammografi någon gång? Ni vet den där undersökningen av bröstet där man plattar till en ordinär tutte så den blir 1 mm hög men i gengäld täcker en yta på 1 kvadratmeter. Jag kallas med jämna mellanrum till denna undersökning och det är inget konstigt med det, det har löpt på genom åren.

För några dagar sedan opererades min kusin för bröstcancer och hon har fått börja med cytostatikabehandling direkt efter operationen. Hennes mamma - min moster har också opererats för samma sorts cancer och det är troligen en genetiskt betingad variant det rör sig om. Systrar och systrars barn uppmanas att gå på extra koll för att man skall kunna ställa tidig diagnos.

I Stockholm gick det att få tid med en gång men inte i Värmland.Min andra kvinnliga kusin fick tid och är mammograferad redan. Jag ringde till mammografin i Karlstad och fick besked att jag skall kallas i september 2011 för det är med den intervallen jag skall vara där.Att jag ringde för att min kusins läkare hade uppmanat henne att ta kontakt med oss och skicka iväg oss på undersökning bet inte för fem öre. Läkarnas påstående om att det var genetiskt betingad cancer var lika ointressant."I Värmland gör vi inte så" var det besked jag fick.

När jag framhärdat med min begäran så fick jag veta att jag kunde beställa tid på någon vårdcentral så kunde man undersöka brösten där och OM läkaren fann det nödvändigt kunde h*n skicka en remiss till mammografimottagningen. En läkare skulle bedöma remissen och sedan skulle jag KANSKE få en annan tid än den jag var preliminärbokad för 2011 i september.

Jag är inte orolig för att ha fått cancer men fruktansvärt ilsken på dåligt bemötande på sjukhuset. I morgon ringer jag min privata vårdcentral och pratar med min läkare. Jag vet att där får man vänligt och korrekt besked och eventuellt så får jag en remiss.

Varför skall detta vara så olika hur sjukvården bedrivs på olika ställen i Sverige och varför betraktas samma sjukdom på så varierade sätt? Genetiska betingelser är väl likadana oavsett var jag bor i landet eller har jag missat något.

4 kommentarer:

 1. Det är fruktansvärt men sant att man har större, eller mindre, chans att överleva vissa sjukdomar beroende på var i landet man bor.

  Så borde det ju verkligen inte få vara i ett modernt land med utbyggd sjukvård.

  SvaraRadera
 2. Nej du har rätt och det skall inte sitta en människa och avgöra en så viktig sak i telefon och döma ut en läkarspecialist i ett annat landsting tycker jag. Jag får remiss från min läkare hon tyckte det var viktigt.

  SvaraRadera
 3. Allihop faller tillbaka på en bristvara: Lusten att betala den skatt som skulle krävas för att resurserna skulle bli så tillgängliga man önskar. Seå den lilla lust som finns används till att prioritera. Vissa saker får högre prioritet, andra omdefinieras från akut till förebyggande och hamnar i ett tämligen stelt program för hur denna förebyggande undersökning skall genomföras. Du som politiker kan naturligtvis försöka skapa en opinion för att omdisponera resurserna men det lär ta sin tid det också.

  Har via Lennart tagit del av ditt förslag och gillar det!

  SvaraRadera
 4. Tack Börje och är det något som skall prioriteras av landsting så anser jag att det skall vara förebyggande sjukvård t ex scanningsundersökning för cancer. Både prostatacancer och bröstcancer har mycket högre chans att botas om man kommer i tid Med rutinkallelse eller undersökning som är lika över allt i Sverige så kunde man säkert få ner ohälsotalet som det kallas. Det här landstinget är något i hästväg när det gäller klantigheter - min dotter kallades till cellprovstagning nästan två år efter sin död - man hotade med dubbel patientavgift om hon uteblev utan giltig orsak.

  SvaraRadera