söndag 31 oktober 2010

Kärleken söker inte sitt - se din broder

En gammal mor är död och släkten skall ordna för begravningen. Barnen med respektive skall hjälpa fadern, och ordna allt med den sista färden.

Den äldste med make har pysslat och hjälpt till hela tiden med de åldriga föräldrarna och det fortsätter de med.Den yngre har så mycket att göra så han hinner inte med och intresset att ställa upp är minimalt överhuvudtaget. Den förstfödda tiger och försöker hänga ihop men orkar snart inte. Han har sin cancersjukdom - men hanterar det bra , värst nu är nog hur han behandlas när det kommer till ritualer och vad folk kan tänkas tycka.
Hans älskade får inte vara med i dödsannonsen med sitt namn, han skall stå där med sitt namn som en singel medan hans bror finns med med alla familjens namn.

Vad har min vän gjort för fel för att bestraffas med att den älskade förnekas? De är ett par sedan sexton år och gifte sig för tolv år sedan.Min väns älskade är en man och det är tydligen inte något man talar inom vissa familjer år 2010.

Störst av allt är kärleken säger de som vet. Jag vet snart ingenting har jag däremot förstått.Jag gråter för mina vänner och det hjälper inte - men jag gråter ändå av ilska över kärleken som inte finns där. Då menar jag inte mina vänner kärlek.

lördag 30 oktober 2010

Gör en särskild hög för absent friends

Min herrmiddag går av stapeln om några timmar. Det blir inte alltid som man tänkt sig så nu gör jag en matlåda till mina vänner Staffan och Carl för leverans. Carls mor dog igår kväll och de har nu tusen ting i luften som måste göras. Carls 90åriga far behöver stöttning och omsorg när han skall landa i att han är ensam.

Nu står jag alltså och ordnar för att en del av mina herrar skall få mat i sig och även en gammal man som kan behöva något hemlagat.Önskar att jag kan göra något mer men jag vet inte vad det skulle vara. Mat för tre män är det enda jag kommer på att bidra med - futtigt kanske men de måste äta hur livet än är.

Nu packar jag ner lite gott öl och nubbe i korgen också med lite bröd för jag tror inte att gamla mamman hade misstyckt när jag lägger mig i. Jag tror att sorgen blir enklare att bära när man får lite hjålp i vardagen - hoppas jag har rätt i det och att maten passar.Livet och döden hänger ihop och för att klara av döden måste man kunna leva. Överlevnad kräver föda så jag kan inget annat än att fylla en matkorg för livet på mina vänner.Hoppas det smakar.

torsdag 28 oktober 2010

Väkommen till bords mina Herrar!

Nu är det dags igen - jag kan inte låta bli, så lördageftermiddag ramlar de in här igen. Jag skall ha en herrmiddag igen med vanlig hederlig husmanskost. Det blir rotmos och fläsklägg med snaps och tjeckiskt öl. En härlig paj med ananas och kesofyllning (med ett lätt mousserande vin till)och efter det kaffe cigarrer och lite mörk choklad och lika mörk jamaicansk rom som avec. Jag hoppar förrätten denna gång för det blir alltför masstigt annars.

Jag ser framför mig redan mina underbara gäster : först kommer min gamla konstprofessor på sin cykel. Därefter så dyker det härliga paret Carl och Staffan upp, Carl säkert med en tjusig kråsnål fäst på bröstet och Staffan med ännu en elegant scarf eller halsduk.Båda är tusenkonstnärer, Carl älskar segling, är slöjdlärare och kursledare för de som vill renovera sina möbler - han målar gärna också. Hans Staffan är sjuksköterska, har haft catering och är en inte oäven antikvitetsexpert och silversmed.Sedan kommer min vän från ICA, en globetrotter, konst och litteraturvetare som lika enkelt tar sig fram i ett lokalt antikvariat som på en bakgata i Beirut. Efter honom dyker säkert mannen som kan allt om hur man monterar,kalkylerar och skeppar iväg ett pappersbruk till exempelvis till Kina - hans fru har lånat ut honom för att han passar in så bra bland de andra. Sist kommer den politiske redaktören som aldrig varit här tidigare så det blir spännande vill jag lova.

Mannen i mitt liv är självklart med och jag ser fram mot en animerad och livlig afton i dessa herrars sällskap. Man vet inte vilka ämnen som kommer på tapeten, men det blir alltid roligt och annorlunda då alla som kommer har någon okänd talang. Vi har avhandlat fula skjortor med dold knäppning, tryckfrihetsförordningen och krokiga EU-gurkor. Det här blir hur spännande som helst det vet jag redan.

Nu slår jag upp min dörr på vid gavel och säger åter igen:VÄLKOMMEN MINA HERRAR! NI BERIKAR MITT LIV!

måndag 25 oktober 2010

En domedagsprofet till Halloween kanske?

Mannen i mitt liv är otroligt pigg om man tänker på allt som han lider av. Tyvärr så blir det jobbigt när han plötsligt blir extremt ängslig och orolig för saker som KAN inträffa eller för säkerhets skull tar ut alla eventuella olyckor och eländen som möjligen väntar i framtiden. Jag vet väldigt väl att han inte rår för det men det är påfrestande ibland när det enda samtalen rör sig om eländes eländes elände och varenda olycka som kan inträffa inom närmaste minuten eller om trettio år.Alla olyckor tas då ut i förskott och inget kan lugna makens ängslan - definitivt inte jag i alla fall.

För drygt en vecka sedan skulle vi se hockeysonen spela match i Karlskoga och jag bokade en bil för att ta oss dit. Genast lyckades maken få in en kanal som lovade snökaos,drivis och tornados här i Sverige eller om det var i Europa.Jag fick lova att vi inte skulle åka om det blev så och att OM vi åkte så skulle hyrbilen ha vinterdäck och all utrustning nödvändig för en utflykt till Arktis. Dagarna fram till matchstart var vi inne på internet fem-sex gånger om dagen för senaste väderprognosen och det så lovande ut men natten innan matchen sov maken inte en blund utan han bara oroade sig för allt.Jag övervägde starkt att inställa resan men vi for åstad för sonens skull.

Efter en dryg timmas färd anlände vi till isladan efter en tur på torra vägar och plusgrader i luften och klar sikt. En bilparkering sex timmar innan matchstart är verkligen öde och tråkig och hade jag inte hittat en bowlinghall på baksidan av arenan så hade jag blivit tokig. Vi satt där som enda åskådare vid en pensionärsdrabbning ordnad av Korpen i Karlskoga och drack te och åt bullar för en summa som nog motsvarade BNP för en liten stat.Det var varmt och skönt, det fanns toaletter och vi fick underhållning serverad att glada tanter och farbröder så vi överlevde.

Efter matchen (som sonens lag förlorade) åkte vi samma väg hem utan några intermezzon förutom att jag såg älgar nära vägen men inte uppmärksammade maken på.

Under helgen åkte vi till Alingsås och hälsade på släkten med samma oro och samma misstro om lycklig färd och väderleksförhållande och utan sömn under övernattningen där. Vi hade plusgrader och små regnskurar båda färdriktningarna och vi kom fram helskinnade.

Nu undrar jag om någon som skall ha Halloweenparty önskar förgylla denna fest med en egen livslevande olyckskorp som kan sia om en osalig framtid. Jag tillhandahåller en sådan mot fri kost och logi om ni så vill. Under tiden skall jag planera vår julresa till släkten och ordna biljetter till den. Vi åker TÅG då,men man vet ju inte vilka olyckor som kan inträffa med den transporten heller. Tåg kan bli inställda,tappa hjul, sätena kan vara trasiga och väskor kan bli borttappade eller så är inte kioskvagnen påkopplad. Det är mycket elände i Världen nu och sådana katastrofer lurar ständigt bakom hörnet.

Maken sover nu och försöker ta igen sin skönhetssömn och ikväll ska vi på hockey, vi ser Färjestad-Tmrå och vi tar bussen dit. Det skall nog fungera trots att vi skall åka nästan två kilometer med denna buss.

fredag 22 oktober 2010

Strömmingsmassakern

Många tittar på fantastiska djurprogram där vilda djur i princip kommer in i våra vardagsrum. Man ser lejon slå en gasell eller en mink kasta sig över en fågel. Många människor missar aldrig ett sådant program - en av dem är min gamle far.

Jag skall bjuda hem mina dagars upphov snart och sedan skall jag sätta pappa framför Gunvalds terrarium och plocka fram en strömmingsfile till vår sköldis.Dessa djur behöver AD-vitaminer och det finns i strömming. Strömming är fantastiskt skojigt och lika fantastiskt gott enligt Gunvald.

Inom en minut från det att strömmingen hamnat i vattnet har den blivit utsatt för massor av saker. Det rivs,slits och bits i fiskfilen och det tuggas friskt. Med en snärt kan man avsluta massakern med en knyck på nacken så att numret kan få namnet "kast med liten strömming". Jag har en mätt och grisigt nöjd Gunvald och ett terrarie vars väggar är dekorerade med strömmingsskinn och annat kladd.

Jag skall aldrig mer glömma det goda råd jag fick av en läsare: servera sköldisar med dåligt bordsskick i en balja istället för i terrariet. Jag har köpt balja samtidigt med strömmingen, lik förbaskat glömde jag att använda baljan.

Om en stund skall jag på grund av min egen dumhet skura terrariet sedan får jag ge mig på tapeten för där tycks det sitta strömmingsrester också.

Djuren i mitt liv håller mig igång det är säkert.

torsdag 21 oktober 2010

Av allmängiltigt intresse?

När tv lider av nyhetstorka så gräver man upp något gammalt och ger det en ny infallsvinkel - så är processen igång.

Den här gången så sätter tv4 fokus på det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh efter att hon knivskurits svårt. Vad är det man vill bevisa och undersöka egentligen? Man ifrågasätter i alla fall kompetensen hos personalen på sjukhuset och får det nästan att låta som om hon med "bättre" personal skulle ha överlevt. Vet man inte att det är extemt svårt när man får skador i levern, det ställe som är blodrikast i hela kroppen? Anna Lindh fick flera hugg i sin lever och hon fick mer än 50 liter blod i transfusioner det vill säga minst 120 påsar blod som forsade genom henne och sedan ut ur hennes system. Hon dog av förblödning och denna gjorde att hon fick en organkollaps för att det obefintliga blodtrycket inte klarade av att ge nog med syre till dem när cirkulationen var obefintlig.

Jag förstår inte varför det skall tjafsas och bykas igen i denna sak och allmänt intresse det tror jag inte en sekund på - otrevligt för hennes efterlevande söner måste det vara i vart fall.

Det är märkligt att tv och andra media alltid hittar "experter" när de skall blåsa upp intresset för deras sensationsmakerier, så även i detta fallet. Jag såg en trailer för KALLA FAKTA med en sådan expert som uttalade sig om Anna Lindhs behandling. Han var operationsklädd och satt vid ett skrivbord som bågnade av papper (det fanns även papper på golvet)i handen höll han papper som förmodligen skulle ge intryck av att vara Lindhs journal. Han uttalade sig bombastiskt om att man kunde ha räddat henne om man gjort som han gjorde vid denna typ av skador.

Märkligt att kunna uttala sig om operationen och vården på ett svenskt sjukhus och dessutom utan hennes journal för den har inte lämnats ut. För övrigt så skulle jag aldrig lita på någon som hade så lite koll på sina papper och journaler som denna man verkade ha.

Anna Lindh dog på grund av förblödning och den skada den gjorde på hennes övriga organ och det var djupt tragiskt. Min dotter dog av förblödning och massor av andra skador på grund av det. Båda fick sin lever punkterad den ena av en galnings kniv - den andra i en trafikolycka. Bägge kvinnorna kom snart under läkarvård och jag är övertygad om att de båda fick den bästa vården och att alla gjorde allt de kunde för att rädda deras liv. En trasig lever är otroligt svår att reparera och livet gick inte att rädda. Hade man mot alla odds lyckats hade det ganska säkert blivit ett framtida liv med svåra hjärnskador.

Min dotter vilar i frid och jag önskar att det vore så med Anna Lindh också - tyvärr blir det sensationsmakerier av hennes död och utfyllnad i tvtablån. Jag äcklas av det och tänker samtidigt på att det var tur att Min dotter inte var en offentlig person som kan användas och återanvändas hur länge som helst - död eller levande.

Etik och moral i media kan verkligen ifrågasättas. Jag gör det i vilket fall och skänker en tanke åt Anna Lindhs söner som blir offer i denna mediacirkus.

Den undersökning som skall göras av sjukhuset och agerandet vid Anna Lindhs död anser jag inte är av allmänt intresse vad än Kalla Fakta säger, det behövs ingen fler utredning. Anna Lindh är död och det kan ingen ändra på - må hon istället få vila i frid.

tisdag 19 oktober 2010

Jag måste få autopiloten justerad

Snubblar ur sängen mot toaletten. På min väg genom lägenheten startar jag diskmaskinen, fyller kattskålen och ger Gunvald Sköldpadda morgondosen av räkor.

Nykissad och med tvättat ansikte och borstade tänder vacklar jag mot sängkammaren - i köket sitter Surögda Ester och stirrar på en diskmedelskub i sin skål. En blick mot terrariet visar att Gunvald simmar runt i en soppa av kattorrfoder i vackra stjärnformer. Suckande öppnade jag diskmaskinen och kunde konstatera att visst jag hade lagt i tre räkor där för att förbättra rengöringsprocessen.

En sådan tur att inte Gunvald blivit marinerad i Yes med förbättrad diskfunktion för det hade hon nog inte tålt.

Jag måste vakna innan jag tror att jag är vaken nog att göra mer än en sak åt gången det är helt klart. Först skall jag kissa, sedan mata ett djur åt gången och slutligen köra igång diskmaskinen - efter att jag kollat att den inte innehåller en katt eller en sköldpadda.
GOD MORGON!

måndag 18 oktober 2010

Det doftar död.

Det blåser kallt och det regnar och det är bara drygt två månader till jul. Grannen nedanför har en gammaldags kaprifol som blommar om nu med en intencitet som slår sommarens blomning med hästlängder och den doftar intensivt.

Min dotter - Flickan som skrattar i vinden - planterade en liten kaprifolstickling vid vårt hus och snart täckte den hela vår furstukvist och väggen runt köksfönstret. Den natten hon dog drog ett åskregn förbi, fukt och värme gjorde att det doftade nästan bedövande när vi komm hem efter att ha identifierat henne.

Vi ville få sätta en båge över Flickans gravsten och sedan plantera av hennes kaprifoler där men det satte kyrkogårdsnämnden stopp för. Sedan dess har jag svårt för denna blomma - troligen för att jag förknippar den med min dotters död. Det är lite konstigt för denna klättrande, blommande och doftande växt borde representera livet - för mig doftar den död och förgängelse.

Det är synd den är så vacker och doften älskade jag en gång - minnet har tagit bort allt det tyvärr. Doften är och förblir en doft av död.

söndag 17 oktober 2010

Är sång en genusfråga?

Jag har alltid älskat att sjunga - nynna ,sjunga solo eller i kör har varit egalt.I kören fick vi enskild handledning och man fick lära sig att jogga igång stämbanden, att verkligen öppna spället och sjunga för full hals. Magunderstödet var också viktigt liksom andningstekniken.

Jag fick aldrig något stort genombrott men sjunger gärna till husbehov. Jag vet nu att jag har fel kön för ett stort genombrott - jag saknar helt enkelt en anatomisk förutsättning för succe och har hela tiden förlitat mig på fel del av kroppen.

Allt stod klart efter att jag läst om Robert Plant i Aftonbladet.

fredag 15 oktober 2010

Lediga jobb - jajamen

Det blir fler och fler lediga arbeten och det behöver man inte AF för att konstatera. Ordförandejobbet i justitieutskottet blev ledigt idag har både tidningar,radio och tv meddelat. Det behövs nog inget CV mer än att man betalar sin medlemsavgift till S så kan jobbet vara mitt eller ditt. Stora möjligheter till arbeten bredvid och annat mångsyssleri som - det funkade för den förre ämbetsinnehavaren.

Kommunens starke man i Vellinge - herr Holm lämnar nu sin plats som självutnämnd borgmästare. Kommunen räknar med besparingar på ett par miljoner när han pensionerar sig men arbetet som sådant är mycket välbetalt ändå.Det är en fördel om du tillhör M för arbetet i Vellinge.

Jag sitter här med listor på olika uppdrag som jag kan tänkas vilja ha här i min kommun men det finns inget som låter så spännande som borgmästare eller ledare för för ett juridiskt utskott.
Det blir nog något litet försök att nomineras till en plats inom kommun eller landsting inom något jag brinner för. Kanske har jag någon liten hjälp av de personröster vänliga människor gav mig. Vi får se tiden an - här i staden vet vi fortfarande inte vilka som skall regera - MP är vågmästare med 5 mandat och vi får se vem denna blossande brud ger sin hand till. Till veckan vet vi om vigseln blir med S o V eller med alliansen.Intet är som väntans tider säger de som vet, så jag väntar.

Det jag vet säkert är i alla fall att jag måste ha ett större terrarium med en pump som syresätter vattnet ordentligt åt Gunvald. Skall försöka med radiokontakten på måndag där har jag fått billiga och bra grejor många gånger. Nu byter jag vatten dagligen för min sköldis har en glupande aptit och ett fruktansvärt bordsskick och det blir geggigt i vattnet med en gång.Det stör Ester i hennes bevakning av sköldis och det vill jag ju inte att hon skall störas i

onsdag 13 oktober 2010

Skulle vilja visa en av mina bonussöner för er

Jag har en skock bonusungar och här är min favorit när det gäller hockeyspelare. Han heter Tomas är kapten i Tingsryds hockeylag - han är en raring. Hoppas jag lyckas få över bilden nu. Håll tummarna.

Här är han Tomas

tisdag 12 oktober 2010

Strö pärlor för svin = som att ge Gunvald fina vattenväxter

Gunvald har invaderat vår värld till Surögda Esters stora förtret. Katten väntar bara på tillfället då hon får tillgång till en konservöppnare för att få upp skölden. Hon väntar nog förgäves om inte ett under sker.

För att mysa till det ordentligt köpte jag tre vackra vattenväxter (a' 49.90!!!)för att dekorera terrariet med. Gunvald hette nog John Deere i sitt föregående liv och var skördetröska - en effektiv sådan dessutom.

Vi har ett terrarie med soppa nu - sköldpaddsoppa i spenat. Det som inte blev ett gott nattamål av växterna är finfördelat i en grön sörja som säkert är mycket näringsriktig. Nu är den ännu nyttigare då den innehåller rester av frukosten - ett hårdkokt ägg och två fiskbullar. Specialkosten för sköldisar som kostar en halv bruttonationalinkomst, den nobbar hon i sten.

I eftermiddag skall jag skura ett terrarium och spola av Gunvald (efter att jag borstat av henne med en gammal tandborste) och säkert kommer mitt kattskrälle ha hur roligt som helst när hon tittar på.Nya växter köper jag inte!

söndag 10 oktober 2010

Jag kokar sten

I vår trappuppgång kan man gissa sig till vad olika familjer äter till söndagsmiddag med hjälp av dofterna som sprids. Det doftar ingenting från vår dörr - möjligen lite dy. Mannen i mitt liv har fått ospecificerade rester från kylskåpet som fått sig en mikrostöt. Han är fridsam min man och låter maten tysta munnen.

Gunvald har fått sitt terrarium skurat efter konstens alla regler. Själv gjorde hon en grundlig inspektion av lägenheten övervakad av Surögda Ester - som nu alldeles utmattad av den upplevelsen sover i husses i kalsonglåda.

Akvarieaffären skulle ha 1000 kr för en lite säck med marmorkross till Gunvalds vilhörna och där fanns inget runt och fint grus heller att köpa.Jag har varit till älven och grävt upp fint grus nu. Det fick koka en timme i syltgrytan för att Gunvald inte skall få läskiga baciller när hon gosar i sin "bädd". Gunvald har nu en spotlight över sitt myshörn. Nu har hon ätit ett halvt hårdkokt ägg,en fiskbulle - hon verkar nöjd nu. Vi är också nöjda och skall snart se sonen spela hockey via datorn.

torsdag 7 oktober 2010

En poliskund flyttar in

Om en stund skall jag hämta henne för att hon skall bli en medlem i vår familj. Av en slump läste jag en tidning som i vanliga fall inte finns i vårt hem om henne och att ingen ville ha henne - hon var faktiskt utkastad.

En liten rödörad sköldpadda hade placerats på färgbutikens lastbrygga i sitt terrarium. Troligen har någon tröttnat på att det faktiskt är lite att göra när man har djur, eller också var det inte så roligt som någon trodde med en sköldis.Turligt nog så var det inte en frostnatt den natten hon hamnade ute i kylan.

Idag flyttar Gunvald in hos oss och hennes namn är taget från polisfilmerna om Beck där en rollfigur är Gunvald Larsson. Namnet passar tycker vi, det är troligen en hon så därför är fördelen GUN bra och namnet i helhet passar utmärkt för någon som kommer från polisen.

Det blir kalas på räkmos i gele när hon flyttar in - vi andra äter köttbullar.

Politisk prostitution?

Valet är över och i flera kommuner och landsting dök problemet man fasat för upp - vågmästarpartier.Alla är rörande överens om att man måste göra något så inte SD skall få den rollen så de mindre partierna överträffar varandra i utspel där ett mandat kan göra skillnad på om det blir Alliansen eller SV-blocket som skall styra.

SD håller sig lugna och på sin kant men t ex de gröna träder fram och berättar ogenerat vad de vill ha för att bli lekkamrater och ge sin gunst till det ena eller det andra blocket för kommande period.Man talar öppet om att man vill ha den och den nämnden, styrelsen eller utnämningen. Det kallades kohandel för men nu tycker jag det är ren prostitution. Det verkar som om när man läser tidningar att dessa "politiker" har glömt vad de arbetar för och helt tappat ödmjukheten (som jag gärna ser hos en politiker) för vad de skall syssla med - förvalta sitt och andras levnadsområde och förbättra det om möjligt.

Lite ödmjukhet skulle inte skada i som det verkar, folkvaldas jakt på MAKT.Nu köper man sig röster och mandat med byteshandel för att få den makt man anser sig behöva utan att tänka på konsekvenser och om det är fair.Gör man allt detta för att utestänga SD? Det tror inte jag utan att i många fall är det egennytta hos enskilda partimänniskor som styr och då blir det prostitution av det hela.

Vad är det för företrädare vi väljer? Vad vill vi de skall göra? Vilka medel skall de ha rätt att använda för att kunna företräda oss? Är vi beredda att företrädas av maktberusade folkvalda? Kanske är vi så trötta på allt så vi låter det ske - men jag hoppas inte det blir så. Vi får se tiden ann.

tisdag 5 oktober 2010

Spela roll

När jag vaknade i morse gjorde jag det med en helt ny insikt om vad jag vill göra. Jag vill spela teater,jag vill dansa och sjunga. Jag är helt säker och någon flykt från verkligheten är det inte. Hur min närmiljö är och fungerar det vet jag , och jag ser på den politiska cirkusen med fasa. Clowner i olika partifärger slår varandra i huvudet med dåliga argument, pekar finger åt varandra och rycker undan mattan under sina antagonisters fötter. När argumenten inte håller blir man hånfull och arrogant i sin maktberusning.

Jag vill spela roller på en scen där man vet att det jag gör inte är på riktigt utan "bara" är roller. Med ett förflutet inom nyårsrevyn och små statistroller i lokala teatersammanhang bara önskar jag att få spela teater - just för att det är teater och inget annat. Det är synd att jag fick denna insikt så sent så att de flesta nyårsrevyer säkert startat redan men jag skall kolla under dagen.

JOBBANNONS MED CV: Jag är en 58-årig outhärdligt vacker och tjock tant som tycker om att dansa och sjunga. Dansen går lite i otakt men jag sjunger hyfsat. Jag älskar att agera men ar nog kanske dålig på att ta regi. Utbildad inom psykiatrin och har arbetat inom den i många år. Är en hyfsad mamma,hustru och medmänniska (inget jag säger men det framhålls av dottern och tre äkta män)referenser finns på detta.

På teatertiljorna har jag spelat PRO-strippa med egen rollator och Birkenstockskor. Rollen som känd teaterdiva satt fint och även den som McDonaldsanställd som sålde gummikycklingar.Sjunger gör jag gärna(även i kör men då i solistrollen) och ser fram mot mitt livs roll. Ingen klär så bra i paljetter och nätstrumpor som Granntanten så här är jag och är beredd för ny karriär i livet.

Tveka inte - jag väntar på anbud från vilken teater eller revysällskap som helst. Jag är redo så ring eller skriv nu så får ni en fantastisk diva som kan spela roll. Arvode är ej nödvändigt men gratis champagne och karlar i snygga trikåer ser jag som en arbetsbonus.

RING NU! Alla roller är av intresse liksom genre. Eventuellt är jag tveksam till att spela en roll - tror inte jag vill vara Hamlets dödskalle. En levande katt kan jag bidraga med men då skall hon med i rollistan. Tveka inte, hör av er.

måndag 4 oktober 2010

Min livmoder och dr. Frankensteinperspektivet

Om jag inte opererat bort min livmoder vid 32 års ålder på grund av alla tumörer som slagit sig ner där, så hade jag undantagit den från organ som jag ville donera för transplantation. Min livmoder hade då (så vitt jag vet)burit på fem graviditer som i slutänden gav mig två vackra barn och där ett är i livet. Jag är tacksam för det men vet också att hade jag inte kunnat föda dessa barn så hade jag adopterat.

I Göteborg har man lyckats med att transplantera livmödrar (heter det så?) mellan råttor och de har sedan på vanligt sätt blivit gravida och fött ungar. Man tycker att detta verkar lovande och på sikt skall man kunna göra det med kvinnor som är villiga att få "äkta"barn till vilket pris som helst.Ingen talar om att vid alla sorts transplantationer så äter man avstötningsmedicin resten av livet som kan göra det svårt att bli gravid och/eller kan ge fosterskador.Ska man då kanske i den donerade livmodern sätta in ett donerat ägg som befruktats med donerad sperma för att få ett så kallat "äkta"barn? Jag vill bara säga att det är inte viktigt att vara fysiskt gravid (det är mest en massa krämpor som samlas under nio månader)jag tror att man är lika gravid mentalt när man väntar på en adoption. När barnet kommer och vart det än kommer i från så är det enda som är säkert - livet blir aldrig som det var innan.

I Kenya har man utvecklat transplantationsförsöken vidare och där transplanteras livmödrar mellan babianhonor med gott resultat. Man gör så för att babianerna är mycket lika oss människor - men jag har inte hört om man frågat om dessa våra kusiner gillar vad de utsätts för.

Jag tycker inte om att man håller på med dessa i mina ögon lyxforskningar för att låta någon i ett iland skall få biologiska barn på det vanliga sättet. Jag blir upprörd när experiment görs i länder som Kenya där man har bland de högsta HIV och AIDS antalen per capita. Jag tycker det är viktigare att vi satsar allt på sjukdomsbekämpning där istället för på dessa laborationer.

Kan man inte sluta att vara så självisk och ta hand om de barn som redan finns och som behöver bli älskade för att de är de barn som finns redan och som behöver en familj.

Skall det vara så svårt att tänka och tycka om barnen i första hand och inte var de kommer ifrån.Skall man "tillverka" barn till vilket pris som helst - även om det innebär ett experimenterande som kan påverka barnet på många sätt och ge oanade konsekvenser. Det tycker inte jag - jag tycker det liknar något skrivet av Shelley som berättelsen om dr Frankenstein. Jag tycker det är otäckt och jag tycker forskningen som nu bedrivs är obegripligt och fruktansvärt bisarr. Så tycker jag och det står jag för.Inga anslag till denna lyxforskning!!!

Tillägg: Om transplantationer av livmödrar kommer att ske - vart på prioriteringslistan hos transplantationskoordinatorn hamnar de? Trots allt så dör folk i organkön på grund av att livsviktiga organ som hjärta, lungor och lever inte finns i tillräcklig mängd. En transplantation är otroligt dyr och frågan jag ställer mig då är bara - skall samhället betala för en livmoderstransplantation? Kan man inte underlätta för adoptioner istället det tycker jag är mycket viktigare.