torsdag 21 oktober 2010

Av allmängiltigt intresse?

När tv lider av nyhetstorka så gräver man upp något gammalt och ger det en ny infallsvinkel - så är processen igång.

Den här gången så sätter tv4 fokus på det medicinska omhändertagandet av Anna Lindh efter att hon knivskurits svårt. Vad är det man vill bevisa och undersöka egentligen? Man ifrågasätter i alla fall kompetensen hos personalen på sjukhuset och får det nästan att låta som om hon med "bättre" personal skulle ha överlevt. Vet man inte att det är extemt svårt när man får skador i levern, det ställe som är blodrikast i hela kroppen? Anna Lindh fick flera hugg i sin lever och hon fick mer än 50 liter blod i transfusioner det vill säga minst 120 påsar blod som forsade genom henne och sedan ut ur hennes system. Hon dog av förblödning och denna gjorde att hon fick en organkollaps för att det obefintliga blodtrycket inte klarade av att ge nog med syre till dem när cirkulationen var obefintlig.

Jag förstår inte varför det skall tjafsas och bykas igen i denna sak och allmänt intresse det tror jag inte en sekund på - otrevligt för hennes efterlevande söner måste det vara i vart fall.

Det är märkligt att tv och andra media alltid hittar "experter" när de skall blåsa upp intresset för deras sensationsmakerier, så även i detta fallet. Jag såg en trailer för KALLA FAKTA med en sådan expert som uttalade sig om Anna Lindhs behandling. Han var operationsklädd och satt vid ett skrivbord som bågnade av papper (det fanns även papper på golvet)i handen höll han papper som förmodligen skulle ge intryck av att vara Lindhs journal. Han uttalade sig bombastiskt om att man kunde ha räddat henne om man gjort som han gjorde vid denna typ av skador.

Märkligt att kunna uttala sig om operationen och vården på ett svenskt sjukhus och dessutom utan hennes journal för den har inte lämnats ut. För övrigt så skulle jag aldrig lita på någon som hade så lite koll på sina papper och journaler som denna man verkade ha.

Anna Lindh dog på grund av förblödning och den skada den gjorde på hennes övriga organ och det var djupt tragiskt. Min dotter dog av förblödning och massor av andra skador på grund av det. Båda fick sin lever punkterad den ena av en galnings kniv - den andra i en trafikolycka. Bägge kvinnorna kom snart under läkarvård och jag är övertygad om att de båda fick den bästa vården och att alla gjorde allt de kunde för att rädda deras liv. En trasig lever är otroligt svår att reparera och livet gick inte att rädda. Hade man mot alla odds lyckats hade det ganska säkert blivit ett framtida liv med svåra hjärnskador.

Min dotter vilar i frid och jag önskar att det vore så med Anna Lindh också - tyvärr blir det sensationsmakerier av hennes död och utfyllnad i tvtablån. Jag äcklas av det och tänker samtidigt på att det var tur att Min dotter inte var en offentlig person som kan användas och återanvändas hur länge som helst - död eller levande.

Etik och moral i media kan verkligen ifrågasättas. Jag gör det i vilket fall och skänker en tanke åt Anna Lindhs söner som blir offer i denna mediacirkus.

Den undersökning som skall göras av sjukhuset och agerandet vid Anna Lindhs död anser jag inte är av allmänt intresse vad än Kalla Fakta säger, det behövs ingen fler utredning. Anna Lindh är död och det kan ingen ändra på - må hon istället få vila i frid.

4 kommentarer:

 1. Såååå bra inlägg.
  Kram från Vally

  SvaraRadera
 2. Tack Vally och vad trevligt att se dig i bloggen.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är minst sagt äckligt och det visar på en total avsaknad av etik.
  Den som mist en kär anhörig borde få sörja i fred och gå vidare så gott den kan.
  Det sista man behöver är efteranalyser av det här slaget.
  Ingenting av vad som skrivs och sägs efteråt kan ge dem livet tillbaka.
  Låt de döda få vila i frid och de efterlevande få sörja i fred.

  SvaraRadera