fredag 27 augusti 2010

Jag förlorade en gammal vän igår

Jag delade ut valbroschyrer och kokböcker runt vår valstuga på torget när hon kom cyklande.Hon och jag arbetade tillsammans drygt femton år och har också umgåtts och varit med i olika sorters föreningar. En härlig människa som alltid såg något gott i alla och tog extra bra hand om de utslagna som kom till vår arbetsplats - psykakuten.

Hon stannade och hälsade med ett : "Det var inte igår precis!" Jag skrattade tillbaka och sa :"Nej verkligen inte".... sedan kom jag inte längre då hon såg knappen på min jacka och M-broschyrerna i handen.

Plötsligt fick jag en hård armbåge i bröstet sedan sparkade hon mig på benet i sin iver att komma iväg och upp på sin cykel. Skrikande och svärande försvann hon sedan över torget. Själv stod jag ledsen och förvånad kvar och tittade efter henne och förstod ingenting. Min gamla kompis språk gav dock besked om vad som var felet med mig- jag var en vidrig moderat!!!

Jag förstår inte något, har jag blivit en så usel människa efter trettio års bekantskap bara för att jag är moderat? Förändrar det allt vi hade som kamrater och arbetskamrater att jag och hon har olika politiska åsikter? Hade vi kunnat festa ihop gått ut och dansat och både skrattat och gråtit tillsammans om hon vetat att jag var moderat? Vart tog min vän som jag beundrade så och som jag uppfattade som vidsynt och otroligt medmänsklig.

Ledsen är jag över att jag tog fel i mina åsikter om min vän och jag är ledsen över att ha förlorat henne. Kanske trodde jag att jag dög som den jag var och är även om det inte var så, jag önskar att jag bara fått fortsatt att vara hennes vän men det går inte - hon skrek tydligt ut vad hon tyckte om mig och vad jag borde utsättas för på grund av att jag är blå.

Så undrar folk över att strider uppstår i andra länder när man i lilla Sverige kan säga upp gammal vänskap på grund att man tror på olika politiska system.Vi är ju människor allihopa trots allt och ett samhälle byggs på dessa olikheter. Vänskap är känslor och mycket annat och politik likaså , men att en blå knapp med M på skulle göra att en vän blev fd - det begriper jag inte. Jag är ledsen och oförstående till alltihopa.

5 kommentarer:

 1. Så fasansfull hemskt!!! Jag har svårt med människor som dömer ut andra efter åsikt och inte handling .. rika/borgare=onda, fattiga/socialister=goda, ju fattigare befolkningen=desto godare och bättre samhälle???

  Empati, medmänsklighet, vänskap .. det är ord som börjar förlora sin innebörd och snart bara används som tillhyggen i sin negativa betydelse.

  Usch .. jag känner gemensamt obehag med dig!!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår ingenting samtidigt som jag börjar förstå mekanismen bakom hatet i vissa bloggar. Men jag förstår inte att jag skall ha blivit ett monster bara för att någon förstod att jag var moderat som jag alltid ha varit. Att för den skull framkalla sådana starka hatkänslor förstår jag däremot inte vi är samma människor både hon och jag som förr trodde jag. Jag har aldrig heller stuckit under stolen med vad och vem jag är. Men ledsen blev jag.

  SvaraRadera
 3. Att lika barn leka bäst stämmer nog men i en miljö bestående av endast lika tänkande och lika agerande blir inget nytt tillfört. I likhetens fundamentalism postulerar man själv sina sanningar om sina egna lika-tankar och andras olika-tankar och bygger på den grunden enfaldens inmurade monument. De förstår det nog inte själva men ett gott träd har rötter åt alla håll och får sin näring ur många jordar.
  Du är moderat och det står du för. Jag är en vänstervilde. Du skriver ibland sånt jag inte gillar och samma gäller för dig om sånt jag skriver. Jag gillar dig ändå och känner det samma från dig och på något sätt berikar det oss och ger liv åt gråa relieffer!

  Länge leve mångfalden!
  :O)

  SvaraRadera
 4. Jag tycker inte att man ska behöva bli påhoppad varesej man är höger eller vänster annhängare, Den här damen kanske var en av dom som FK kastade ut ur försäkringssystemet, vi vet att många mår dåligt av det, att en del har tagit livet av sej, på grund av den behandling FK har utsatt dom för.
  anna

  SvaraRadera
 5. Tack Börje du har rätt vi är de människor vi är och att vi tänker och tycker olika berikar våra liv. I en demokrati skall vi kunna finnas och kunna utbyta tankar och ideer. Jag gillar dig högt och rent och det gör jag trots att vi ideologiskt verkligen håller oss på varsin planhalva.Jag tror att först och främst är vi människor och om man inte kan se det är det sorgligt och man krymper själv också som människa.
  Anonym du har så rätt vi skall inte bli påhoppade vare sig vi tänker rött eller blått och ingen blir sämre som människa bara för att man inte samma politiska färg som man själv. Nej den här kvinnan arbetar och har sluppit samröre med FK, hon bara hatade mig ändå.

  SvaraRadera