onsdag 16 mars 2011

Viltvård eller vild vård

Mitt landskap har vargen som landskapsdjur. Jag kan bara två sådana djur och det kan beror på att de är mina favoriter. Det är som sagt Värmland och vargen och sedan Gotland och igelkotten. Det är stor spännvid mellan mina favoriter och jag kan faktiskt inte riktigt argumentera för varför de är mina favoriter, de är helt enkelt bara det. Båda arterna är hotade och det är människan som är det största hotet i båda fallen.

Ingelkotten lever farligt för att vi har förgiftat mycket av det som utgör födan för deras föda. Värst var det när vi kvicksilverbetade utsäde som smådjur smaskade i sig och sedan åts de upp av "kottarna".Många igelkottar har eldats upp då deras övervintringshögar av ris och löv eldats upp utan att man kollat om den är bebodd. Värst kottedödare är ändå bilarna. Evolutionens läror har inte nått "kottarna" så de reagerar som de gjorde för 100 000 år sedan - vid hotande fara rullar den ihop sig till en boll med alla taggar utåt. Tyvärr imponerar det beteendet inte på en bil så igelkotten omkommer.

Vargen har alltid setts som ett hot och många människor anser sig ha rätt att med alla medel utrota vargen. Man har skrikit på sk skyddsjakt för att det finns alldeles för mycket vargar, de är genetiskt defekta, de tar tamboskap och jakthundar och river och dödar allt vilt så att det inte blir något över för jägarna.

Att t ex förgifta eller tjuvjaga varg på grund av de orsakerna förstår jag inte.Trots allt så är vargen ett rovdjur så den tar bytesdjur det är ställt utom allt tvivel. Får vargen syn på några får i en dåligt stängslad hage så ser han mat ingenting annat. En jakthund den är utsläppt i skogen för att jaga upp och ifatt villebråd så där gör den precis som sin kusin vargen. Skillnaden mellan hunden och vargen är att den ena är ett jaktredskap åt en människa den andra skaffar mat åt sig och sin flock.Hunden kan bli det byte som blir vargmat för att den är lättjagad och finns där i reviret. Slutligen tar vargar älgar och det är helt sant - det är nästan alltid kalvar och försvagade individer.

I viltvårdande (jägare) kretsar har det skrikits högt och länge om skyddsjakt(helst utrotande) av varg. De två sista åren har man i första hand använt två argument - vi måste skydda klövviltet som annars minskats radikalt på grund av att vargarna äter upp det. Den andra orsaken är att alla vargarna lider av "genetiska defekter". Verkligheten är då det är en liten populatin så har man mycket lika dna och det vore önskvärt med lite nytt blod i stammmen. En avvikelse (inte regelrätt defekt) har noterats och det är ett litet bettfel på en eller två dödade individer.

För att rädda älgstammen har vår miljöminister givit tillstånd till vargjakt med ett visst antal dödade vargar. Jag tror att 7000 jägare ställde upp för att döda 20 vargar i hela landet. En varg i vårt län var en så illvillig best så "skickliga,välutbildade" jägare behövde 14 skott för att avliva denna vargtik. Vi hade jägare som vägrade ställa upp på jakten för att det var för få vargar som fick dödas. Vi har också ett beslut från Värmlands jägare att de kommer inte att från och med i höst ställa upp på eftersök efter trafikskadat vilt, det får plågas till döds på egen hand. Jägarna förutsätter nämligen att ALLA vargar kommer att äta upp deras hundar då.

För några dagar sedan berättade lokalavisan om att man hittat totalt 8 älgar avmagrade och döda. Flera magra älgar fanns i området och en jägare som i alla tider jagat där förklarade orsak och verkan bakom det. Det fanns alldeles för mycket älg i området och betet räckte inte till.Stödutfodring var det ingen ide med för det skulle inte hjälpa alls och djuren skulle inte bli något att ha till hösten om de överlevde för hullet skulle vara i underkant.

De allt för många och svältande älgarna finns i området där vargarna äter upp allt villebrådet för jägarna -jag fattar ingenting. Man vill döda vissa djur för att de dödar och äter upp djur som mänskliga jägare vill döda och förhoppningsvis äta upp.

Viltvård för mig är att stödfodra när så behövs, ta bort sjuka skadade individer och se till att oavsett vilket djurart det gäller undvika lidande och det skall vara på naturens villkor. Människans villkor är något helt annat. Vi ska inte göra våld på naturen för att vi betraktar den som våran, den är till låns och skall brukas med varsam hand för alla arters fortlevnad.

Den så kallade viltvård som nu förs på en del ställen ger jag inte mycket för, jag föraktar den faktiskt. Samklang med naturen det skorrar falskt när vi människor skall stå för melodin.

Vill bara berätta att jag har jägarexamen och har jagat och efter att ha sett en del "jägares" skjutförmåga så hyllar jag tesen: DU BEHÖVER ALDRIG ÅNGRA DET SKOTT DU ALDRIG AVLOSSAT! Det är den viktigaste jaktinstruktionen du skall ha med i skogen.

2 kommentarer:

  1. http://www.hedgehog-rescue.org.uk/

    Hej Granntanten, kolla ovanstående länk, den handlar om en organisation i England som hjälper igelkottar!

    SvaraRadera
  2. Tack jag har redan kollat och faktiskt varit på ett rescue på Isle of Wight

    SvaraRadera