fredag 4 mars 2011

Utpressning

Ibland orkar jag inte och då känner jag mig som en extremt dålig och usel människa. Jag vill gärna hjälpa och ställa upp i de flesta hänseenden - men ibland infinner sig känslan (fast jag vet att det inte är så)att det bara skall vara jag som ställer upp. För att jag ställt upp några gånger i olika sammanhang så skall jag utnyttjas och dräneras på kraft, känslor och pengar jag inte förfogar över.

Jag har det bra här i livet med min fantastiska dotter och maken, min egen luggslitne riddare. Han är något begagnad som jag, men han är min. Mina husdjur är också begagnade - katten Surögda Ester behövdes inte längre så hon blev våran.Gunvald Sköldpadda ställdes ut i en låda bakom en affär första frostnatten. Vi adopterade henne för att det var ett bättre alternativ än att polisen skulle döda henne.De här djuren berikar min tillvaro mycket och mannen i mitt liv trivs också med dem.

Att jag lägger ner tid och pengar på att mata fåglar och de magra strykarkatterna är mitt egna beslut och det klagar jag inte på, det är helt självpåtagna sysslor. Svårast är när man pressar blod ur stenar och hela tiden bombarderar givare med fler och fler (och dyrare)projekt för att man en gång givit något genom en organisation.

Jag har ett litet fadderbarn som har HIV,förhoppningsvis skall hon få ett hyfsat liv och bromsmediciner för det jag betalar i månaden och jag ger ett litet bidrag till ett skolprojekt i Tibet.Släkt och vänner får getter, skolböcker och bybarnmorskor när de fyller år eller på andra bemärkelsedagar. Just nu håller jag på med Röda Korsets Libyeninsamling och jag har fått in bra med pengar.

Min brevlåda svämmar över känns det som av brev om elände som jag skall avhjälpa. Jag tror inte jag är snål eller småsint men jag börjar äcklas av alla personligt skrivna och adresserade tiggarbrev för kvinnor i Kenya, fattiga i Bangladesh sjuka i ...... Jag vet att livet är vidrigt för otroligt många men jag kan inte hjälpa hur mycket som helst.

Kan inte dessa organisationer som sköter bistånd titta på sina trogna givare och kolla att h*n ger varje månad Xkr och tycka att det är bra. Istället ser man bara att här är en blödig idiot som ger just X kr varje månad - det kan vi säkert fördubbla om vi skickar brev med förtryckta insättningsblanketter och tragiska bilder och berättelser.

Jag är dum i huvudet det har jag förstått men Herre Gud jag vill göra mina egna val om hur mina pengar skall förbrukas eller omsättas. Jag har inga pengar mer än de jag förtjänat som krokimodell och nämndarvoden. Jag vill inte gnälla även om jag ser att det är vad jag gör - men som det är nu så får jag dåligt samvete för allt till och med att jag skall åka till London med Anybody över en weekend.Det är barockt jag vet det men det hjjälper inte. Åker gör jag i vilket fall.

Längst innerst i mig vet jag att ingen kan göra allt men alla kan göra något.Varför känner jag så här ändå?Jag har allt jag behöver jag vet det men vill veta varför livet känns som det gör.

7 kommentarer:

 1. Du gör vad du kan och vill för att hjälpa världens behövande! För att orka det måste du ibland även göra något för dig för även du ingår i gruppen världens behövande. I bland behöver du just dig för att du ska ge dig något som just du behöver för att för en stund få ett drägligt liv! Så far du till London och var tacksam mot den givmilda Granntanten som låter dig för en gångs skull få något du längtat efter väldigt länge!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. "Längst innerst i mig vet jag att ingen kan göra allt men alla kan göra något.Varför känner jag så här ändå?"

  Därför att du är sånn'.

  Du kan inte acceptera, att människan inte kan avhjälpa allt lidande i världen.

  Fordom tog folk sin tillflykt till att lita på, att Gud nog vet vad han gör - även om människan inte begriper, varför Gud tillåter så mycket lidande i världen. Guds vägar är outgrundliga, sa man.

  Idag har människan avpoletterat Gud och gör anspråk på, att 1. begripa varför det finns lidande och 2. kunna utplåna allt lidande.

  1 och 2 är omöjligt - varför somliga, ömhudade människor mår dåligt.

  Information om lidandet sköljer ju över oss i mycket större omfattning idag - och i synnerhet över svenskarna - då svenska etermedia har sitt unika, utrikespolitiska fokus på alla jordens svältkatastrofer, jordbävningar, flyktingsläger osv - i syfte att skuldbelägga svenskarna och få dem att digna unde survivalguilt.

  SLÄNG (eller ELDA UPP i kaminen) det som kommer i brevlådan om allt elände, som du uppmanas avhjälpa. Du mår bara dåligt av att läsa det - vilket är det utstuderat manipulativa syftet med försändelserna.

  Hjälpverksamhet är tyvärr BIG BUSINESS idag.

  Hjälporganisationerna är mycket lukrativa organisationer befolkade av massor med anställda, som försörjer sig (och inte sällan lever på stor fot) genom att få dig att må dåligt.

  Det är en rimlig självbevarelsedrift, att avstå från läsa sådant som 1. är skrivet i syfte att få dig att må dåligt och 2. fungerar.

  SvaraRadera
 3. Tack både Johan och Bebest - jag vet att det är som det är och post jag kan identifiera som tiggarbrev öppnar jag inte. Problemet är vanliga kuvert som inte säger något om innehållet förrän man öppnar det.Det är förvisso hur hemskt som helst men man vinklar sin vädjan så man känner sig skuldbelagd för att man inte skickar in alla pengar man kan uppbåda då är det något fel. Toppar man sedan en sportsändning på tv med domedagsprofeten påpekar att man borde bli världsfadder - då vill jag kasta ut tv.
  Jag SKALL åka till London , inget kan hindra mig. Inte en gång att mannen i mitt liv är ganska skrabbig.

  SvaraRadera
 4. Ett litet praktiskt förslag.. kan du inte låta mannen i ditt liv s.a.s. filtrera posten? Han får öppna breven och slänga det, som kommer från skuldbeläggnings-industrin.

  PS Du skriver: Toppar man sedan en sportsändning på tv med domedagsprofeten påpekar att man borde bli världsfadder - vad syftar det här på?

  SvaraRadera
 5. Hej Johan - jag menar att mellan inslagen i sportsändningen så dyker Persbrant upp och mullrar fram att man borde bli fadder. Tyvärr så filtrerar inte mannen i mitt liv något i princip på grund av sjukdom - annars var det ingen dum ide'.

  SvaraRadera
 6. Tack för svar, granntanten.

  Jag hörde i ett radioprogram på BBC (för ett par år sedan), att det är vanligt, att när någon kriminell bedragare har lyckats lura någon på pengar - så säljer bedragaren sedan namnet vidare till andra kriminella bedragare.

  Kriminella bedragare säljer alltså namnen på sårbara personer till varandra.

  Det här kanske är en strategi som förekommer även inom det professionella tiggeriet? De/n organisation/er som du betalar till vet, att du är sårbar... och har sålt ditt namn till andra professionella tiggare?

  SvaraRadera
 7. Jag tror dig Johan - undrar om det finns något NIX-system för "välgörande"ändamål.

  SvaraRadera