tisdag 1 februari 2011

Sprit och tobak på apoteket.

Under förra seklet så kunde bönder få ut starköl till korna på recept från en veterinär. Ölen skulle få igång matlust och pigga till slöa kossor.Många kossor hade en tendens att bli lite hängiga till stora högtidsdagar som ägarens femtioårsdag och liknande.Bot fanns dock i den receptbelagda ölen.

I min gröna ungdom hade jag en kompis som var diabetiker och han fick ut en flaska 70% sprit för desinfektion varje gång han hämtade sitt insulin på apoteket. Han kokade sina sprutor och torkade bara av "stickstället" med alkoholen så det blev mängder av sprit över i flaskor i hans skåp.

Jag gjorde fantastiska bärlikörer på hans överblivna sprit till glädje för hans fru och mig.

Min astmasjuka mamma köpte på 60-talet (även senare tror jag)astmacigaretter som skulle underlätta andningen. De bestod av tobak och någon hemlig ingrediens. Jag har inget minne av att de hjälpte och är numer helt borta ur sortimentet.

Vid senaste besöket på apoteket slogs jag av hur många sorters antirökmedel som finns och hur många varumärken som är representerade bland dem. Det är väldigt konstigt hur mycket pengar som finns i omlopp när man försöker inte stävja ett missbruk, utan ändra formen på det. Oavsett om man inhalerar det,tuggar det,suger på det eller får det absorberat genom huden(plåster), så är det nikotin man får i sig och vill ha i sig.

Den människa som dricker en liter vodka varje dag skulle alltså kunna få recept på 12 starköl om dagen om man går efter det konceptet som gäller för nikotin. Apoteksbolaget har ju så stora umbärande av att privata apotekskedjor gör intrång på deras marker, så därför kunde man väl slå ihop apoteket och systemet och toppa det med tobaksförsäljning.

Apoteket har som jag tidigare skrev erfarenhet av sprithantering och tobaksprodukter så det borde inte vara något problem med den sammanslagningen. I slutänden så kan det bli riktigt bra när personalen lärt sig om lagring och årgångar på det fluidium de tillhandahåller liksom tobaksvarorna. Bäst av allt är att du kan få med dig lämpliga mediciner för dagen-efter-bot som passar för det du druckit eller inhalerat kvällen innan.

"Eftersom du skall dricka Rom så föreslär vi 2Alvedon i morgon, Sätt gärna på ett Nicorette plåster då också så slipper du abstinensen av att ha rökt en ask Malborou,tag sedan en Strepsil, gurgla dig med SB12 och lägg dig igen".

Jag kan redan se reklamupplägget för det nya apoteket: FESTPRISSE? Vi har hela upplägget från start till mål. Stora festkitet innehåller allt för röka kröka göka då vi numer skickar med en storpack kondomer vid köp över 600 Kr. Pluskort gäller.

Jag tror det blir bra med denna symbios och så blir det enklare för "storebror att kolla hur vi sköter oss - bra va?

Tänk er kön framför receptarien en sen fredageftermiddag. "Om du tar 3 glas av den här drycken bör den inte kombineras med bilkörning - inte heller bör du ta ditt sömnmedel.Då dessa drycker kan göra dig impotent så kanske jag kan skicka med lite Viagraprov och adress till en bra läkare?

Det skulle bli bra i slutet tror jag och vad mycket intressant man skulle få höra i apotekskön. Nu är det bara råd av typen: svälg hela, inte ta till sur mat, skall alltid tas i samband med måltid.Vi får se hur det blir, men här är ett förslag på hur man kunde rationalisera livet lite grann.

7 kommentarer:

 1. Lysande!
  Här talar vi om synergieffekter!
  Igår fick jag ett brev från någon tysk stolle som ville sälja vin åt mig. Eftersom jag inte dricker sånt så var ju erbjudandet ointressant men för andra kan det verka lockande. Nu tror jag inte tysken skulle klara att matcha apoteket FESTPRISSE så det är naturligtvis med ett sådant helhetsgrepp om marknaden som apoteket, systemet och tobaksbolaget ska möta konkurensen!
  :O)

  SvaraRadera
 2. Även en en blind höna hittar ett korn ibland eller kanske en hutt.

  SvaraRadera
 3. Tack Vally skall ha det med på mitt visitkort.8-)

  SvaraRadera
 4. Det vore bättre om man fick köpa vin på matbutiken!

  SvaraRadera