måndag 31 januari 2011

Hur finansieras deras medverkan?

Min mans lekamen har mycket övrigt att önska. Mannen i mitt liv har dålig balans, lutar åt ena sidan och klarar inte stora kliv eller finmotoriska övningar på grund av sina skakningar. En kroppsdel fungerar dock perfekt, den står rakt ut och kan vid tillfälle komma upp i imponerande snabba rörelser.

Som ni förstår så talar jag om hans FKSF - det vill säga hans trimmade fjärrkontrollskötarfinger. Det har funnits tillfällen då jag haft planer på att låsa in mannen och fjärrkontrollen i olika rum men det hade varit grymt.
I helgen såg vi med bistånd av älsklingen hur svenska handbollslaget travade Prix d'Amerique med Zlatan i sulkyn i störtloppsbacken i det brinnande Kairo. Det kändes så när kanalhoppandet var som värst och allt följde på vart annat, rörigt minst sagt.

TV-kanalerna är smäckade med reklam även de statliga - där kallas det dock sponsring och då bryts inte programmen ned i snuttar med reklam insprängt utan sponsornamnen visas i början och slutet.

Olika hjälporganisationer öser ut reklam i kanalerna och det är UNICEF, SOS Barnbyar och många många andra organisationer. Vi får se utmärglade småbarn med pinnlemmar, stora tunga huvuden och med enorma ögon (om barnen orkar hålla dem öppna). Numer så innehåller dessa filmer där man vädjar om bidrag oftast en kändis. Carola har ju ett fadderbarn som hon åkte till och skänkte parfym. Persbrandt står i ruinerna av Port au Prince och vädjar som en ambassadör för sin hjälporganisation.

Det är fint och bra när kändisar ställer upp för barnen som är utsatta vart som helst i världen de finns. Vad jag undrar är mest om dessa kändisars medverkan i reklamen är - gör de detta helt ideellt och utan reseersättning?

Om man får betalt för medverkan, resor och annat vem betalar då? Betalar vi som skickar in ett bidrag till dessa barn med någon del för kändisens medverkan? Skulle det vara så så är det faktiskt de utsatta hungriga barnen som får betala då det direkta bidraget till ändamålet minskar.

Jag har inte hittat uppgifter om hur det fungerar med dessa kändisar men jag tar tacksamt emot information om hur det fungerar. Jag hoppas att det inte är som jag tror med omkostnaderna för våra kändisar så upplys mig du som vet.

5 kommentarer:

 1. Tack för dagens skratt, kände igen min egen gubbes ibland hysteriska kanalbytande.
  För övrigt undrar jag om inte kändisarnas s.k. engagemang inte mest är ett poserande?

  SvaraRadera
 2. Ja visst är de underbara våra kanalskötare och det är facinerande vilken hastighet de behärskar sin finess. Jag undrar fortfarande om prinsessan Victoria verkligen deltog i Fånarna på Fortet, men det lär jag aldrig få veta.
  Tyvärr har du säkert rätt i att det är posörer som står där och pratar sig varma för döende små barn och jag tror på din teori så länge inge kan bevisa motsatsen om dessa "ideella fina människor".

  SvaraRadera
 3. Själv höll jag mig till handbollen och sket i resten. Är förvirrad nog ändå utan zappande mellan ointresanta sporter. Beträffande de ideella kändisarna så vet jag inte säkert men är beredd att slå vad om mitt zapparfinger plus fjärrkontrollen om att det är våra skänkta pengar som finansierar kändisresorna, plus uppehälle. Mer än parfym kan du väl inte begära att de ska offra?

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag jobbar på SOS Barnbyar och hos oss ställer kändisar alltid upp gratis. Vi brukar även få marknadsbyråer och reklamplats gratis eller till kraftigt rabatterat pris, och jag vågar säga att de flesta insamlingsorganisationer jobbar på det sättet. Så du behöver inte vara orolig att dina pengar går till Persbrandt eller någon annan när du skänker ;-)

  SvaraRadera
 5. Hej Johan - nej jag tror inte att Persbrandt eller andra får arvode /gage på så vis men uppehälle och resa tror jag nog att det kostas på en del.De bor säkerligen inte så påvert heller. När det gäller Carola så var det ju mer eller mindre en jippogrej där hon stod och sken brevid en hungrig kille och med en parfymflaska i näven. Enligt artikeln så hade hon köpt den taxfree på sin sons inrådan. Men son sagt var den damen är en pryl för sig.
  Bra att barnbyarna finns och upplägget är också ok. Har i många år haft ett fadderbarn via dem - men vill inte betala för någon kändis.

  Spöket - jag tror på din intuitva första tanke. May the force be with you.

  SvaraRadera