lördag 22 januari 2011

Skapelsens krona, med rätt att behandla annat levande hur som helst

Jag är så blödig när det gäller djur så jag är nog inte en oempatisk moderat som en del säger. Jag är bara en fjollig blödig människa som inte förstår hur man när man tagit ett djur till sig - ett domesticerat sådant, kastar ut det när det blir tråkigt och/eller för dyrt att föda det.

Katthem är så fulla med övergivna magra katter så att när en vån till mig tagit hand om en misshandlad kattflicka så fick hon göra en donation på 2000kr och toppa det hela med en kattbur.Hon hade ingen möjlighet att själv ta hand om den men orkade inte med att se den lida.
Surögda Ester kommer från ett sådant ställe, mina båda X-makar har katter från katthem och jag matar de magra husvilla katterna som finns i närheten av där jag bor.

Illern Göran flyttade in hos oss från polisen där vi tidigare hade bott. Det var strax efter att Killinggänget hade show där bland annat en iller ingick.Vår iller var en trevlig och pillemarisk slyngel som gjorde mångder med upptåg. Han ställde gärna upp i aveln med gott resultat innan han många år senare avled.

Gunvald sköldpadda kom även hon via polisen som sk hittegods.

Vår första häst kom via Hästvärnet, mager som en skrika ,rädd att bli slagen,trasiga hovar och mycket smutsig.Så vacker och trevlig hon blev med mycket arbete och kärlek.

Flera vänner har hundar från Irland. Ofta är det boardercolliesblandningar - Anybody min blogggranne har en sådan. Det är frivilliga som tar hand om dessa djur för att de inte skall avlivas av hundfångaren. Hundarna kommer bland annat till Sverige via "Hundar utan Hem" så är du sugen på att göra en insats och få en vän för livet så kolla där. En annan bekant till mig har en vovve från Rumänien och en från Spanien.

Härom natten kunde jag inte sova och råkade höra ett program på radion som fick mig illamående och ledsen. När finanserna och välmåendet steg i världen så fick var och varannan unge på Irland en häst. De som hade trädgård slog upp ett litet stall där och hägnade in en bit hör hästen att vistas på, andra inackorderade hästen hos någon bonde utanför staden.

När finansbubblan sprack för några år sedan så släppte man helt sonika ut hästen i en närbelägen skog eller på ett fält.Runt Dublin har Djurinspektörerna ett oändligt arbete med att fånga in dessa och i många fall avsluta deras plågor med avlivning.Det finns otroliga 20 000 hästar som kastats ut på Irland.

Radioreportern beskrev hur han följde med en inspektör med sin djurambulans där man försökte få tag i en stackars utmärglad häst. Den var så undernärd så den raglade och alla ben syntes under huden.Den hade diarre som hela tiden droppade från svansen och baken var nedsmetad av avföring. Den hade troligen försökt livnära sig på saker den funnit och dessutom var den säkert svårt maskangripen.

Inspektören lockade hästen med vänlig röst, han nästan jollrade med den samtidigt som han rasslade med en hink med foder. Reporten frågade hur han klarade av jobbet och om det var något han önskade. Svaret blev att han måste göra jobbet för alla dessa hästars skull och han önskade att ALLA som skaffade häst skulle tvingas att lyssna på ljudet när hästarna faller ihop när han fick döda dem akut, innan man tog hem hästen.

Jag bölade givetvis extra mycket när jag hörde den stackars inspektören önska det han gjorde. Det är så fruktansvärt att djur har blivit förbrukningsvaror som kastas ut. Tänk att man inte kan se till att de blir avlivade om man av någon orsak kan behålla dem. En död utan plågor borde man ändå bjuda sin fyrbente vän på. Tycker inte ni?

6 kommentarer:

 1. Kan bara instämma i ditt inlägg!
  Orkar inte tänka på vilket lidande alla övergivna stackars djur utsätts för!
  Vi behöver bara rikta blicken mot en granne, så ser vi misskötta katter.
  Fyra av dem har nu helt flyttat över till vår gård, men eftersom jag är allergisk mot katter, så försöker vi göra det drägligt med dem med värmelampa istället.
  Kan nu inte ta hand om flera, så med sorg måste jag mota bort de nya, när de visar sig här.

  Har förresten sent omsider lagt en kommentar i din blogg om Föräldrars föräldrar. Vet inte om det kommer upp någon flagga hos bloggägaren när det kommenteras i gamla blogginlägg.

  SvaraRadera
 2. "...försöker vi göra det drägligt för dem ..."

  ska det naturligtvis stå.

  SvaraRadera
 3. Det är så jäkligt det kan bli och man försöker göra vad man kan. Det skulle finnas möjligheter till fri avlivning - hur hemskt det än låter.Dessa djur slipper iaf lida.

  SvaraRadera
 4. Här är du ju, grannis. Kul att ha hittat dig igen men det krävdes att jag var (är) lätt bakis. Hang them high, säger jag om alla som överger sina djur.

  SvaraRadera
 5. Du är mitt i prick med ditt svar som vanligt Spökis.

  SvaraRadera