tisdag 18 januari 2011

Reptilhjärna?

Gunvald Sköldpadda har fått ett fint nytt terrarium och det har nu verkligen blivit som hon vill. Gruset från det gamla akvariet hon hade tidigare har jag kokt och rensat ordentligt och blandat i fint dekorationsgrus från IKEA i det. Nu täcker det botten i Gunvalds fina palä och hon har några större skifferbitar och en stor sten vid ena kortändan att kunna krypa upp på eftersom det är vatten i bingen också. När jag ändå var i spendertagen så köpte jag två läskigt dyra men dekorativa rötter att ha mitt i dena glaslåda.

Gunvald började omedelbart att använda sina kunskaper i heminredning när vi släppte ner henne i hennes nya hem.Hon är säkert av honkön för att se henne i fixartagen var en fröjd.De stora fina rötterna bogserades runt från hörn till hörn och sedan provplacerades de även efter långsidorna.

Skifferplattorna flyttades också runt liksom stenbumlingen. Ingen begriper hur våran lilla sköldis orkar - men det gör hon. Efter flera timmars möblering bjöd jag på en bit rå lax som heminrederskan smaskade i sig. Maten gav nya friska krafter så möblering fortsatte ett par timmar till.

När vi gick och lade oss så släckte jag hos Gunvald så hon skulle få nattro. Dagen därpå fortsatte möblering och blev slutligen som sköldis ville - det liknar inte alls den inredning som jag gjorde men hon är nöjd. Trots allt så är det hennes hem så hon måste ha något att säga till om hur det ser ut.

Alla stora saker finns vid ena kortsidan - den där hon har full kontroll och kan titta ut på mig,gubben och katten.Stora stenen, en rot och skifferbitarna bildar ett perfekt utsiktsberg som hon iakttager oss från. Ställer hon sig upp på "berget" och lutar sig mot glaset är det en signal till oss:"Lyft upp mig och sätt mig på golvet". Hon verkar mycket nöjd med arrangemanget och vi tror oss om att förstå vad hon vill. Efter sex-sju timmars frigång i lägenheten blir hon nöjd och ställer sig vid våra fötter för att få hjälp att komma i sin låda igen,och då bistår vi givetvis.

Surögda Ester hon har ett snärj med bevakningen av vår fjärde familjemedlem. Hon förföljer Gunvald från rum till rum och i alla skrymslen och vår där en sköldpadda kan tänkas besöka. Ester har det lugnt och skönt nu när Gunvald är i sin glaslåda - Ester är befriad från sin vakttjänst.

Ibland undrar jag varför man pratar om de man tycker är dumma genom påstå att de har reptilhjärna. Jag tycker att jag har en störtsmart sköldpadda - kanske är det jag som har reptilhjärna.

Gröna växter får inte Gunvald till sitt nya hem det vet jag - sist hon fick det blev akvariet fullt av spenatsoppa när hon behandlat dem.

2 kommentarer:

  1. Men hon kanske gillar spenatsoppa!

    SvaraRadera
  2. Mycket möjligt att hon gillar det men det blir en så exclusiv med både sköldpadda och dyra växter i. Söt är hon iaf.

    SvaraRadera