onsdag 12 januari 2011

Vadå coach?

När mina barn var i stora sportaråldern då var vi lagledare för de lag de var med i. Som lagledare såg man till att alla ungar kom med,skjutsade till träningar och matcher och skötte om matchkläderna . Under matcherna hurrade man, hejade på och tröstade.Man skötte om blessyrer, plåstrade om och snöt snoriga ungar. Det var roligt om än jobbigt ibland.

Efter några år blev min dåvarande man tillfrågad om han kunde ta hand om ett pojklag i hockey och då blev han plötsligt COACH fast han gjorde exakt det samma som tidigare men i fotboll. Det är mer än 20 år sedan och nu är inflationen av coacher total.

Kontrollerar man vad en coach är i NE så får man uppgiften "ledare företrädesvis inom lagidrott och sport". Uppslagsverket trycktes 2009 så jag har inte gått på gamla uppgifter.

Här och nu kan du få tag i alla sorters coacher för alla tillfällen men jag måste nog revidera min uppfattning om vad en lagidrott är.
Jobbcoach vad sysslar de med ? Arbetslösa fotbollspelare jobbar coachen med dem tro?
Livsstilscoach det begriper jag inte alls och vad dessa coacher har för utbildning det tycker jag är rena mambojambon.Jag raljerar inte över detta för att jag är mer korkad än andra, men det här är samma fånerier som för en 10 - 15 år sedan då det vimlade av teurapeuter av alla sorter. Dessa teurapeuter var utbildade av "institut" som var helt okända, en del fick utbildningen via nätet till och med.

I dagens DN finns under rubriken "kurser -utbildning" en annons från CoachCompanion där de erbjuder kurser för att bli professionell coach. En diplomutbildning har man till invigningspris för det facila priset av 20 000 kr exkl. moms. Om det betyder det jag tror så får du ett intyg på att du gått kursen och det är just ett diplom. Ett diplom betyder intyg eller brev och säger inget om vad du kan och vad du får göra eller vilka vedertagna regelverk du arbetar utifrån.Diplomerad behöver inte betyda ett skit men kan kanske verka förtroendeingivande på dina eventuella klienter. En hel del sätter likhetstecken mellan diplomerad och legitimerad och det är förståeligt fast helt fel. Teurapeuter och coacher skall man akta sig för om de verkligen inte kan visa på en riktigt seriös utbildning.

Riktiga idrottscoacher är utbildade av sina idrottsförbund så är det inga problem om du skall spela hockey - där är coachen utbildad. Det är värre om du skall ha känslomässig coachning för du vet inte vad du får. Det du vet är att det blir dyrt för här täcker varken försäkringskassan eller landstinget någon del av kostnaderna.Det hjälper inte att coachen betalat dyra kurser som är godkända av International Coach Federation. Det är ingen institution som är särskilt känd i Sverige.

Jag skulle aldrig gå en sådan utbildning och jag skulle inte heller anlita någon coach,diplomerad eller ej. Jag har slutat med lagidrott och i övrigt coachar jag mig själv genom livet.

2 kommentarer:

 1. Jag hag har en jacka på vilken det finns ett märke från en känd och respekterad klubb och på ryggen står med stora vita bokstäver COACH. Hur har jag då fått den? Vilken utbildning har jag som rättfärdigar att jag i officiella sammanhang kan stoltsera med denna svarta jacka med klubbmärke och coach på ryggen. Ingen så vitt jag vet! Ingen utöver att jag hade lärt mig att sittplatsbiljetterna jag sålde kostade 20:- styck för alla över 12 år.
  Jag har jackan kvar än för den är rätt praktisk men jag skulle vilja skyla över texten på ryggen med något mera vettigt.
  Fast det är klart, skapar jag ett eget Team Be Best och målar på en logga ovanför Coach så blir det ju nästan rätt till slut!

  SvaraRadera
 2. Undrar om din jacka kommer från en speedwayklubb? Det som retar mig med den nya sortens coacher är att man plötsligt skall kunna "coacha" och ge ibland livsavgörande råd åt folk som man vet mycket lite om och kanske noll insikt om hur de har det känslomässigt.
  Tror din jacka är både snygg och praktisk.8-)

  SvaraRadera