söndag 24 juli 2011

Jag tror inte på dödsstraff

Det ohyggliga som inträffat i vårt broderland har framkallat många förståeliga reaktioner. Man vill plåga och pina gärningsmannen eller önskar att han får brinna i helvetet. Många röster höjs för dödsstraff som straff eller som preventation. En del tycker så med Bibeln som stöd andra för att få bort den skyldige och/eller för att skrämma andra från att begå fruktansvärda brott.

Att skrämma någon med dödsstraff fungerar inte för att de gärningsmän som diskuteras här drivs av egna åsikter och ideal. De har en egen världsbild och ideologi som styr dem.Jag förstår inte hur de kan ha den bilden och hur fruktansvärda händelser kan utlösas, men jag kan inte tänka mig dödsstraff hur vidriga saker som än sker.

Bibelns öga för öga vill jag se som att man kan ge ett liv för ett liv istället. Ni tror att jag är konstig eller vill skydda ogärningsmän men så är det inte - jag menar att jag som förälder skulle vilja byta plats med mitt barn om det gäller att rädda det från döden.Det är en självklarhet för mig och andra föräldrar.Det är en bit av föräldrarollen som är omöjlig att få göra(ge sitt liv för barnet)även om viljan finns.

När jag ser på mannen som i Norge dödat närmare 100 personer flertalet ungdomar och barn kan jag ändå inte se vad som skulle bli bättre om vi dödar den mannen. Blir det enligt "öga för öga-dogmen" då skall han dödas minst 92 gånger enligt nuvarande offerantal.

Blir Världen bättre då? Får de döda nytt liv? Blir alla anhöriga glada och lyckliga då? Det enda som jag säkert förstår är att det blir ekonomiskt billigare att döda mördare. Mördaren bör förvaras för all framtid och det är dyrt, men är en säkerhets åtgärd för samhället och individen som sitter inspärrad.

Man skall inte ta liv för liv för då har man accepterat mord som hämnd. Hämnd ger inget mer än att man har sänkt sig till låga moraliska nivåer. Sorg och hat släcks inte av att ta liv.Vi ska inte bete oss som djur även om vi står inför ett odjur i människohamn.

Jag förstår fortfarande inte det som skett i Norge,och jag klarar inte av att ta in allt, men jag är säker på att man inte skall mörda någon även om denne är en mördare. Hat föder hat men i slutänden kan man man skapa en bisarr martyr av en galen mördare. En sådan martyr får alltid anhängare som kan föra hans budskap vidare samt leva som honom. Det kan verkligen vara ödestigert för alla.

Lås in för evigt, men mörda inte det tror jag att moral och etik betyder .

4 kommentarer:

 1. Dödsstraff är kanske ingen bra idé
  Men dessa dårar som utför sådana här hemskheter borde få smaka på sin egen kaka

  SvaraRadera
 2. Om ett samhälle inte har resurser till livslång kost & logi, till någon som ska "låsas in för evigt" så kommer dödsstraff att införas. Det kommer helt enkelt att bli en fråga om, vad man vill prioritera.

  Jag är ingen vän av dödsstraff - men det irriterar, att kostnadsaspekten för evig inlåsning är s.a.s. bortretuscherad ur resonemanget.

  Det är ju kostnadsaspekten - kort inlåsning är BILLIGARE - som helt styr Sveriges intenationellt sett ultrakorta frihetsberövanden.

  Sveriges ultrakorta frihetsberövanden sägs vara "humana" - för brottslingarna.

  Brottslingens nästa misshandels- eller våldtäktsoffer omfattas däremot inte av någon eftersträvad humanitet...

  SvaraRadera
 3. Moraliskt och etiskt fortsätter jag att säga inlåsning för evigt. Man dödar ingen oavsett om det är en person eller bödel utsedd av staten som utför dödandet.Det gör att man sjunker lika lågt som mördaren själv.Lagenligt vore det önskvärt att livstid verkligen är livstid. Annars får man se till att ha väldigt långa tidsbestämda straff för att undvika att någon släpps ut i förtid. I vissa stater i USA kan man dömas till tre livstidsstraff eller till 400 års fängelse. Så kan tex det hela lösas och ingen kommer ut i förtid.

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte heller på dödsstraff.
  Ingen har rätt att döda en annan människa!

  SvaraRadera