tisdag 14 december 2010

Hjältar

När jag var liten var mina hjältar att finna i familjen. Det var min stora starka pappa, morbror Arne och mormor och morfar. Min mamma var ingen hjälte då hon var bara mamma.

Under uppväxten tillkom och förändrades min lista på hjältar och grunden till att bli hjälte varierade mycket. Det var både religiösa,riktiga och påhittade hjältar som fanns i min värld. Det var så vackert att tänka sig den fattiga flickan Bernadette som såg Jungfru Maria i grottan i Lourdes,Little Joe Cartwright var inte dum heller och Ringo Starr det var höjden av hjälte - varför kommer jag inte längre ihåg, men hjältar var de.

Det har varit hjältegala på tvn och många fantastiska människor har premierats och fått beröm för saker de gjort. De skall ha allt det berömmet och det skall lyftas fram om dessa människor som ställer upp och vågar göra saker utan att tänka på sin egen säkerhet och de gör dem för sina medmänniskor.

På lördagen så sprängde en ung man sig själv i luften för att bli hjälte och martyr. Det var meningen att han skulle ha dödat många andra med sig själv som bomb. Det han lyckades med var att döda sig själv,göra sin fru till änka och tre barn under 4år blev faderlösa.Det var inte särskilt hjältemodigt gjort mer än i den unga mannens förvirrade sinne.

När mannens bombbälte exploderade fanns det hjältar även då - men inga media pratar om dem. Det fanns människor som rusade fram till mannen som blödde och hade uppsliten buk och försökte ge honom hjärtlungräddning. De låg där på gatan och försökte rädda livet på en medmänniska utan att tänka på egen säkerhet eller vem han var eller varför han hade bombrester på sig och runt sig.De såg bara att någon höll på att dö och försökte rädda mannen och det tycker jag är fantastiskt och det är för mig så riktiga hjältar agerar. Jag tror dock inte vi kommer att få se dessa människor på någon gala eller i ett reportage tyvärr. Jag ser det som att de försökte rädda en medmmänniska men de flesta ser det nog som att de försökte rädda en terrorist.

Jag hoppas jag har fel och dessa livräddare uppmärksammas som de hjältar de faktiskt är. Modiga hjältar tycker jag de är.

2 kommentarer:

  1. Du har award att hämta hos mig.
    http://blogg.aftonbladet.se/ister/2010/12/ister-bocker-bocker-och-awards

    SvaraRadera
  2. Den är hämtad och tackad för.Nu skickar jag vidare.

    SvaraRadera