lördag 4 december 2010

Affärer Bonusar kanske lite Fiffel

Långt innan det fanns kontokort och förmånskort så fanns det återbäring på vissa butiker. I januari satt familjen och räknade konsumkvitton som hade förvarats i en tom kaffeburk. Det var spännande med denna räkning och framförallt var det spännande att se hur mycket man hade handlat på ett år totalt hos "Kåpra" för. Det fanns inte något Domus i början av min levnad men jämte vanliga Konsum fanns Skokonsum och Bosättningskonsum. När kvittona var räknade så antecknades antalet sådana och sedan räknade man ut den totala köpesumman under året. En kvittopåse hämtades på konsum och där fyllde man i sitt medlemsnummer, namn,kvittoantal och köpesumma innan man stoppade i de buntade kvittona och lämnade in påsen.

Första veckan i maj kom den underbara återbäringen och den summan brukade jag få fira födelsedag för eftersom jag är född den åttonde. Många av mina kamrater fick sina sommarskor då när postanvisningen löstes in i reda pengar på posten eller på Konsum. Även Ica hade ett liknande system men hur det var uppbyggt kommer jag inte ihåg- För övrigt hette det Hakon där jag växte upp.

Konsums slogan retade alltid min nyfikenhet och jag väntade så på att deras löfte skulle infrias - ÅTERBÄRING OCH MYCKET MER - varje år blev jag lika lurad. En alltmer minskande återbäring kom men inget mera. Kvittoräknandet ersattes med ett plastkort som skulle dras vid betalning i kassan och så fick man bonuscheckar hemskickade när man handlat varor för vissa summor.Ica har precis samma upplägg plus att de har en egen bank. Både ICA och Konsum har olika namn på sina butiker efter storleken på dem och man har även ägande av klädkedjor och bokhandlare som ingår i deras kedjor och som också ger poäng om man drar sitt kort.

Jag och många i min närhet lämnade in sina medmerkort efter min dotter "Flickan som skrattar i vinden" s död.Jag ville avsluta hennes konto på Coop för det var så jobbigt att få reklam och förmånserbjudande till mitt döda barn i brevlådan. Damen i kundtjänsten hade en extremt dålig dag och ifrågasatt om jag var ute efter de få kronorna på hennes kort trots att jag sa att eventuella pengar fick gå till trädplantering eller något annat.När jag ifrågasatt att jag som mamma skulle dödförklara mitt barn för några tior så fräste hon : Ha det finns folk till allt! Mitt utträde blev en rekyl på detta och hela släkten följde med på det.

Sedan några år har jag ånyo medmerakort, mannen i mitt liv hade sådant och när jag gifte mig med honom så ingår jag i det. Huvudorsaken till att jag har det är också att jag får ordentlig rabatt på mina studieböcker för akademibokhandeln ingår i Coops kungarike.

Från och med 1 december betalar Coop åter ut sin återbäring "i pengar" säger de. Det betyder att man får det på plastkortet och så kan man handla upp dem. Redan tidigare kunde man tanka upp sina Coopkort och ICAkort med lämpliga summor för att använda som betalkort. Skillnaden är att nu kommer Coop att spara någrs träd på att inte skicka bonuscheckar i pappersform till medlemmarna sina.

Ica har under årens lopp skickat ut små rara meddelanden: Tack för att du är vår kund, tag med detta meddelande när du handlar så får du ett grillbestick - en liter gräddglass - en ketchupsflaska e t c. Jag vet att det är vi kunder som betalar dessa förmåner men det är trevligt med sådan favörer "speciellt för mig". Igår fick mannen före mig i ICAkön en stor påse skumtomtar och damen i kassan bredvid fick också en. Förväntningarna steg hos mig men jag fick ingen påse, så jag frågade snällt efter en. Jag har handlat för för små summor , inga skumtomtar där inte. För övrigt så kan jag läsa allt om denna affär och om bonusar om jag går in på Facebook. Jag blir så trött på krångel och gillar inte Facebook så jag struntar nog i allt.Personalen kunde inte ens en gång förklara hur man gick in på Facebook för kunden efter mig.

Antingen så handlar jag från och med nu allt på Lidl och får precis vad jag betalar för eller också tubbar jag någon att motionera mitt ICAkort medan jag åker på ssemester med maken nästa gång.Lidls kattmat älskar Ester dessutom och makens snus är likaså billigast där,så det blir nog Lidl.

Alla dessa medlemskap och kort som skulle vara till hjälp och ge oss lättnader har mer och mer blivit en belastning och fångenskap. Vi är så rädda att gå miste om förmåner så vi föredrar att bli snärjda och lurade. Så trött jag blir på detta och min egen dumhet som fått mig att gå i fällan.

2 kommentarer:

  1. Jag kan berätta att Cloettas skumtomtar, de som ICA delar ut till dem de kallar trogna kunder, kräver stora mängder kaffe för att kunna luras ner!
    :O)

    SvaraRadera
  2. Tack nu känns det bättre, jag vill inte ha sådana skumtomtar!

    SvaraRadera