söndag 5 december 2010

För mina vackra ögons skull

Som äldst av fem barn så kapade jag till mig det genetiska arvet efter min far på en gång.Jag är ensam om att ha bruna ögon som pappa och jag tog de negativa bitarna av arvet med mig också.Mitt vänstra öga är blint som hos pappa och hans bröder och jag föddes med strabismus - det finare sättet att tala om att jag var kraftigt vindögd Min skelning opererades i tonåren och försvann nästan helt och glasögon skaffade jag mig i tjugoårsåldern.

Min första man berättade gärna vad han föll för hos mig och det var inte mina ögon. Han presenterade mig för svärmor nummer 1 med orden:Titta mamma på S. så vacker hon är, breda raka axlar och stora bröst! Det är en komplimang som jag måste ha tagit åt mig för att jag var ung och dum (och kär)den har jag aldrig godtagit i dag.

Nästa man han föll för att han ansåg mig smart och dessutom hade så vackra ögon. Jag blev så smickrad av detta så till det bröllopet skaffade jag linser och helt nya svindyra Sighsten Herrgård designade glasögon. De var stora så att man skulle kunna se ögonen ordentligt.Linserna kokade jag torra ganska tidigt men glasögonen använde jag i många år tills de var hopplöst omoderna och jag behövde annan styrka på glasen dessutom.

Förra hösten var jag på en klassträff för att fira att det var 40 år sedan vi tog vår realexamen. Där fick en av de gossar man inte såg åt under skoltiden då han var en snäll tråkig plugghäst (nörd säger man nu)alla mina raringpoäng. Han fick mig att sitta hela kvällen med glasögonen i väskan när han sa : "Varför sitter du och gömmer dig bakom glasögonen? Jag kände igen dig direkt på dina vackra ögon."

I söndags var det dags igen.Jag var i kyrkan för filminspelning och tände lite ljus för "Flickan som skrattar i vinden" och hennes Peter. Kantorn och jag stötte ihop och jag tackade för det fantastiska körarrangemanget han gjort. Han log och sa :"Jag känner igen dig du är S - man glömmer inte dig med de vackra ögonen". Vi har inte setts på minst 45 år men vi har också gått på samma skola i tidernas begynnelse. Vi har utvecklats mycket olika, han blev en god musiker och en gentleman,jag blev en liten tjock tant med vackra ögon.

Om jag går ner till stan idag så tänker jag gå till optikern, jag har letat upp mina fina dyra glasögon och tänker höra om man kan byta glas i dem. Det behövs ny styrka på glasen och då vill jag ha bågarna som Sighsen Herrgård gjorde. Det blir en perfekt inramning till "mina vackra ögon."

2 kommentarer:

  1. Ja det tycker jag du ska göra! Sådana klenoder ska ha evigt vackra ögon som genomskådar dem!
    :O)

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag med men min favoritoptiker var sjuk i dag men jag går dit i morgon

    SvaraRadera