lördag 10 augusti 2013

Skörd och politik

Att ha en trevlig kompis som överlåter skördandet på kolonilotten till mig då hon själv åker på semester det är ett riktigt njutningsmedel. Idag åt vi en mustig och fin grönsakssoppa som  var sagolik med ingredienser från hennes täppa - dessutom frös jag in en stor omgång soppa för framtida behov. Då jag spritade ärtor, skrapade rotfrukter och allt det andra, började jag tänka på politiken igen för allt handlar om politik här i livet om man tänker efter.

Om jag varit en bonde och kolonilotten varit flera hektar stor då hade jag fått stöd för odlandet. Då alla grödor är ekologiskt odlade så hade jag fått mera stöd  och dessutom har jag fått extra betalt för grönsakerna när jag säljer dom just för att de är ekologiskt. Risken är förstås att inget blir sålt eftersom det är så dyrt. Nu får jag inga bidrag och vill inte ha heller, men om det varit annorlunda så hade jag troligen fått något omställningsbidrag till hösten. Men om OM inte fanns hade katta varit kung och vi hade fått niga för henne, hade min salig mormor sagt.

På facebook och i andra medier så pratas det nu om nomineringar inför valet 2014. Jag är inte så insatt i hur processen går till i andra partier men det är väl inte så olika mot "mitt" parti tror jag. Man nominerar sig eller någon annan som man anser vara lämplig ledamot för kommun, landsting eller riksdag och hoppas att nomineringskommitén och provvalet utser de mest lämpade. Man skall skriva om sig själv och vad man brinner för och vill göra om man blir vald. Mina hjärtefrågor är många men jag fokuserade på de som var absolut viktigaste i mitt tycke. Jag tror faktiskt jag kan göra skillnad och göra någon nytta om jag får förtroendet från de som nominerar och väljer.

Att vilja arbeta politiskt har många orsaker har jag förstått bara genom att lyssna - de flesta vill kunna göra skillnad med sina insatser det förstår jag (annat vore för sorgligt) men undantag finns. Det finns de som ser det som en födkrok/yrke som man kan leva på hela livet andra som ett sätt att komma ut i Världen och träffa betydande människor. Detta gäller inte bara mitt parti utan även andra men det är lite otäckt när maktberusning är en stor portion i varför man söker sig till politiken. Har man dessutom inte glömt att man skall företräda alla de som faktiskt valde dig och även de som inte röstade på dig eller inte alls. Man skall vara klok också - hur i herrans namn man skattar det och vem som skall göra det undrar jag dock över. Vad består det specifika klokskapet i politiken i är min undran?

Jag är ingen vidare feminist - jag skall inte ha särskilda förmåner för att jag är kvinna och jag skall aldrig någonsin kvoteras in någonstans för att jag är kvinna men det hindrar inte att jag beundrar starka kvinnor och inte håller tyst om det heller. De i min närhet som jag anser vara sådana kvinnor vet om det för det talar jag om men det finns fler längre bort. Mary X Jensen är fantastisk på sitt sätt och stark, en kvinna som har ett stort rättspatos och som nu nominerat sig till riksdagsvalet, jag hoppas hon kommer in i riksdagen för där passar hon.
Den andra är min syster i anden Anybody - den enda annan kvinna som kan få mig att stanna upp och reflektera - hon är genomklok hon. Ingen kan analysera politiken som hon heller även om hon lika gärna skriver om vilsegångna duvor eller katter.

I morgon skall jag göra squashgratäng, sylta squash och något annat icke uppfunnet än där basen är squash. Det var väldigt mycket squash på kolonilotten som ni förstår, att tänka på politik var nog för att kunna glömma all squash som inte får gå till spillo. Recept mottages med tacksamhet.

Länkarna till kloka kvinnor i bloggosfären hittar ni här nedan.ANYBODY http://anybodys-place.blogspot.se/

MARY X JENSEN   http://minamoderatakarameller.blogspot.se/

Det här är politik:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Politik

2 kommentarer:

 1. Om du vågar ge mig din mail så har jag lite squashrecept att dela med mig av.....:-)

  cicki@cickidesign.se

  Vi hade en lott i några månader. En kompis till oss hade fixat en sorts kolonilott. Det var en "godsägare" som ville att vi skulle ta hand om en liten bit jord. Den låg utefter vägen och han hade ingen lust själv att sköta det, men ville det skulle se bra ut. Mike, vår kompis och fixare, är en sådan som har mer idéer än vad som är bra för honom själv och hans omgivning.

  Vi började i alla fall fixa med detta ställe. Det var igengrott av tistlar och brännässlor. Vi körde jordfräs var och varannan dag. Mike var ute på andra äventyr så det var jag och sambon som försökte få ordning på det hela. "Godsägaren" som var en egocentrisk äldre herre var där och frågade efter Mike var och varannan dag. Men Mike höll sig undan. Vi slet med jorden och fick ner lite frön. Precis när det var dags och skörda det lilla vi orkat få till så sa "godsägaren" upp oss. Vi hade inte gjort tillräckligt tyckte han. Det var vårt kolonilottäventyr. Surt, sa räven.....:-)

  Ditt odlaräventyr verkar vara betydligt bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den adressen skickar jag direkt. Gratängkvoten är snart fylld.

   Radera