fredag 4 juli 2014

Om någon säger Vinster-I-Välfärden, Riskkapitalist eller Feminist så skriker jag

Alla media har tagit upp gårdagens tal av Reinfeldt medan min dator lekte med "error"- Det känns som om det kan kvitta att jag också skall skriva om honom, nu drygt ett dygn efter talet. Allt av intresse är redan skrivet så jag kör igång med dagens alla bu och bä.

Vi cyklade ner till Almedalen efter att vi givit oss själva en hel timmas sovmorgon och det var inte dumt alls. Vi skippade gratisfrukost för en hemmadito på mjukost och torra bullar med kaffe till. Målet för vårt trampande var Anders Borgs ekonomiska seminarium. Rustad till tänderna tog jag plats och hörde på finansministern, en dansk ekonom Per K? och Nordeas Annica Winth när de förklarade och spekulerade om många olika aspekter på det med finanser och ekonomi. Hade tänkt mig att nypa en kram av finansministern efteråt men då nöp Säpo mig istället så jag fick legitimera mig och berätta var jag kom ifrån och sedan gick jag därifrån. Blir nog inga fler kramar där.

ms Sigun har fått en syster som heter ms Sigrid och nu har jag tittat noga på det skepp som skall frakta kärnavfall. Det var ett mäktigt fartyg med dubbla skrov och rigorösa bestämmelser. Vet ni att den sällsynta gölgroda bara finns på ett ställe i Sverige? Det lärde jag mig i dag och platsen är där nya Forsmark skall anläggas. För att inte utrota grodorna har man byggt nya gölar och även vägar dit så att grodorna tar sig dit för man får inte handgripligen förflytta dessa amfibier. För övervintringen har man byggt grodhotell - alltihop funkar jättebra både för tekniker och grodor. Jag hade en jättespännande jämförelse med en man som arbetade där om just grodor men jag slog ett slag för klockgrodorna i Skåne som han också visste mycket om. Man kan allt ombord på Sigrid.

Kvällens talare Jonas från V eldade sig inte lika varm om staten och kapitalet i år som det förra men jobbig med sitt manta om riskkapital och vinster i välfärden är han verkligen. Jag vet inte vad han saggar om när han pratar om kollektiv som skall driva vård och omsorg t ex. Ska vi ha vårdkolchoser och skolkolcher eller vad menar han? Har han inte sett hur bra det går för kollektivet COOP eller konsum - drivs med förlust år efter år av sina medlemmar, det vill säga av alla oss som har ett medmerakort. V tror jag konstigt nog har de yngsta anhängarna om man ser i publiken runt scenen, och fullaste. Något som de kan är att tjata om vinsterna i välfärden och riskkapitalister men jag tror inte de lyssnar på vad de säger själv för då skulle de själva inse orimligheten i sina ord. Jag klarar mig utan någon rödgrön röra men vi lever i en demokrati så vi ser hur det går till hösten - jag tror vi vinner om än knappt.

Om ni visste hur lugnt och stilla Visby är när de stora elefanterna har dansat färdigt, dessutom är den mycket vacker denna Hansastad men ack så backig. När Reinfeldt talat färdigt i torsdags så packade man ner otroligt många montrar och stånd för olika föreningar och intresseförbund och folk bara försvann från gatorna. Idag skall vi höra på Jan Björklund och sedan gå på Fornsalen. Det blir en varm dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar