söndag 10 juni 2012

En sorgesam och gammal man

I samhället hasar den gamla mannen fram med sin rollator. Dagen är varm och solen skiner men han är klädd i sin dyra vinterjacka och väl neddragen toppluva och ofta har han även handskar på sig. Vid konditoriets uteservering delar han ut glada tillrop till de gamla damerna som sitter där. Det kan bli sådana saker som " Tjenare era gamla surfittor"eller lite snällare som "Här sitter ni era skitkäringar". Hans frontallobsdemens får honom fullständigt att bubbla av obceniteter och svordomar. Han förstår inte vad han gör och hur han skrämmer sin omgivning. Hans hemtjänst förstår inte att han gör och säger som han gör på grund av att han har den demens har och tycker att han är en äckelgubbe - de är ju outbildade så mannen och andra män som gör så betraktas som arbetsfara. Han skall anmälas för sexuell kränkning anser de.

 Han är min gamla far och man anser inte att det är så farligt med honom när vi söker hjälp. Eventuellt så kommer ett passande boende att stå klart 2015 och då hoppas jag verkligen  att den arma mannen inte lever långre. Jag är säkert hemsk men jag tycker så. Pappa ringer på nätterna och gråter för att han är så ensam och han saknar sin fru, trösten kan jag inte ge honom för vår mor är de facto död. Oss barn räknar pappa inte och vi kan inte ligga över där varje natt. Annat boende är inte aktuellt än det han har men han ska få utökad hemtjänst att "kränka".

 Nu skriver jag det mest förbjudna - om det finns en gud så låt pappa dö! Han lider och omgivningen också, det finns inget kvar av den man som är vår far. Den stackars gamle mannen är bara en skuggbild av den man vi kallar pappa. Låt honom slippa att vakna en morgon.

8 kommentarer:

 1. Stackars man och stackars ni i hans omgivning! Demens är en tung och svår sjukdom. Det gör mig så ont att läsa att hemtjänsten vill anmäla honom för sexuell kränkning! Jag baxnar. Även om de som träffar honom inte har full koll på geriatriska sjukdomar, borde väl någon arbetsledare ändå ha det och ge instruktioner ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetsledning? Den styrs av hon som är fackligt ombud och hon tycker det skall statueras exempel.Trött på byråkrati och genuin dumhet

   Radera
 2. En sorgesam läsning... Jag förstår dina tankar!
  Kramar till dig!! <3 <3 <3

  SvaraRadera
 3. Har jobbat med dementa i 5 år..man får ta en hel del och det kräver mycket humor! Tack o lov går forskningen framåt och du o jag slipper kanske bli dementa själva,jag har det i släkten också. Dina tankar är helt rimliga tycker jag, situationen är hemsk, både för er barn och pappa, ha för allt i värlen inte dåligt samvete. Kram till dej!

  SvaraRadera
 4. Det är skrämmande att hemtjänsten inte har bättre kunskaper om demenssjukdomar!
  Tycker att kommunen borde kosta på utbildningar för den personalen. Kanske kan man dra in på någon "studeíeresa" för tjänstemännenoch politikerna, så det blir pengar över till detta!

  Min demente far vistas på ett mycket gott boende, men har plötsligt börja störa alla med att sjunga högt ...gärna halleluja, halleluja osv. Han, som varit så hedersam, har aldrig varit någon sångare och inte religiös heller. Detta föregicks av obscena uttal, som också är helt främmande.

  Delar din känsla av, att det här är ett ovärdigt sätt att sluta livet. Önskar också att han snart ska få somna, så jag förstår verkligen din önskan.

  SvaraRadera
 5. Då min dag kommer hoppas jag att för min dotters skull att det inte blir så här med mig. Måtte blixten slå ner i mig då om jag inte kan ta mig själv av daga. Ingen absolut ingen skall behöva ha ett så dåligt slut på sitt liv som många har nu.
  Min bön fortsätter : Snälla söta låt inte min pappa behöva vakna till det dåliga som kallas liv nu mer.

  SvaraRadera
 6. Ta dej själv av daga.
  Varför skriver du så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar det Vally och det låter bättre med detta gamla uttryck än att säga att jag skall ta livet av mig om situationen skulle uppkomma

   Radera