tisdag 13 september 2011

Journalister, skrivare, krönikörer och annat löst folk

Jag blir mer och mer misstänksam mot de som skriver i dagligpressen. Dåligt språk, dåligt underbyggda artiklar och rena faktafel är otroligt vanliga numer. Jag tycker om ord och ordbrukare som kan förmedla ett budskap eller fånga mitt intresse när jag läser. En god ordbrukare behöver inte ha min politiska eller religiösa åsikt men skall skapa intresse för det som skrivits utan att det är sensationshysteri som serveras mig som läsare.

Trots att jag mer och mer ledsnat på pressen har jag ändå några favoriter som jag lägger ögonen på. Här är ett urval av dem utan inbördes ordning - jag läser dem helt enkelt för att jag tycker om sättet de skriver på.

Henrik L Barvå är ledarskribent på NWT och har ett bra språk och bygger sina ledare med stor analytisk förmåga.

Maria Abrahamsson SvD har underbara krönikor med "det lilla extra".

Hanne Kjöller DN alltid lika engagerad och påläst.

Johan Hakelius ABs fantastiskt underbare krönikör - och författare till roliga böcker om bland annat ladies och gentlemen från flydda tider i UK.

Jan Guillou är också en utmärkt krönikör i AB och att han är författare behöver jag knappast berätta för er.

Alla jag nämnt är sådana som i sitt yrke engagerar och når ut till många läsare och ni har säkert åsikter om det urval jag presenterat här. Några som kanske inte når ut på samma sätt finns det också - det är vissa bloggare.

Den som står mitt hjärta närmast för hennes fantastiska blogg där hon använder ordet och pennan (förlåt i modern tid skall det vara tangenterna)för att analyser, föra fram åsikter och debattera för de små och glömda i samhället är Anybody.Hon gör det med emfas och klokskap på ett vidunderligt sätt i sina blogginlägg vår Anybody.

Ta er tid och gå in på Anybodys Place på blogspot och läs er bakåt. Sätt er ner och begrunda noga vad Anybody skriver - det är hon värd. Jag är så stolt över att ha en sådan skrivare som henne till vän - läs henne. Hon slår de andra med hästlängder!

God om än upprörande läsning tillönskas ni alla som går in i Anybodys blogg.

1 kommentar:

  1. Hej granntanten, ska börja kolla lite ordentligare på dina favoriters krönikor, jag håller helt med dej om faktafel, språkfel, stavfel etc etc. Man frestas ibland att tro att det är en nykomling i Sverige som skrivit men icke, åter med pluggskolan säger jag!
    Anybody är en av mina stora favoriter, hittade henne under valrörelsen och läser varje dag, det var hos henne jag hittade dig!
    Vi delar många åsikter och är båda stora djurvänner och jag drar på munnen varje gång du skriver om Gunvald o surögda Ester...

    SvaraRadera