torsdag 4 oktober 2012

INTEgritet var ordet

Integritet är ordet som kommer efter KRÄNKT som modeord. Vi syskon befinner oss i en snara av konstga ord när det gäller vår knalldementa pappa. Nedkissad och klädd i så osannolikt smutsiga kläder(Byxorna är stela av urinkristaller) och han stinker. Maten sköts inte ,han har lyckat ramla vid flera tillfällen ute och någon som känt igen honom sedan gammalt har tagit hand om honom och hjälpt honom hem.

Vi har bett att hemtjänsten ser till att pappa får hjälp med att byta kläder och se till att han duschas men se det går inte alls - man får inte trampa på pappas integritet och i integriteten ingår således att få gå runt nedkissad och smutsig i ett samhälle där alla känner alla. Snart har alla glömt den lille mannen som var så prydlig och som duschade varje kväll innan sänggående men integritet är tydligen att man låter hela alltet krackelera och slutligen låta det bli en personlighetsimplodering inför öppen ridå vilket jag mår illa av att behöva åse.

Jag skäms inte över pappa, han är försvunnen sedan länge, men detta förskräckliga skal som syns får mig att gråta både inom och utombords. Vi syskon får ta ansvaret och imorgon har vi en heldag med vårdteam, handläggare, demensköterska och fan och hans moster.

Herreminje vad trött jag är (och säkert mina bröder också) nu måste något ske. Vi de närmaste har tagit ansvar till orimlighetens gränser och säkerligen även över den.Nu måste vi få hjälp med ansvaret om vår far oavsett om vi trampar på integriteten (som han tappat för länge sedan) och om det anses vara kränkande eller ej. Gamla, sjuka måste få hjälp och plats med eller  utan integritet men med en respekt för individen som h*n varit en gång och i det stadie h*n nu befinner sig.

Det måste finnas sådan respekt - det måste! Den får inte vara borta - den skall byggas ut och bli en god vård för den som behöver den oavsett om individen vårdas i hemmet eller annat boende. Bra omvårdnad med respekt för den det gäller och av utbildad personal det är att hålla på integritet det. Låt alla få ha det så (en utopi jag vet), men det är integritet det.

Nu åker jag ut till pappsen med kalops, kollar att han inte bajsat i handfatet igen eller monterar isär diskmaskinen igen. Kanske städar jag över lägenheten - ena brodern gjorde det för en vecka sedan så det är nog dags. I hemtjänstens papper står att han har städning var tredje vecka vilket vi inte har sett röken av - vi ordnade städning privat men den försvann efter intima intensiva sexuella inviter från pappa.

Jag tror jag vill smita långt bort men det hjälper inte för till och med när jag var i Amsterdam hade jag telefonjour på alla sätt. Att vara anhörig är inte lätt alltid men är man helt ideellt ordförande - jag lovar, inte en krona har jag - i Röda Korset så har man kronisk telefontid tydligen vart man än är och av vilken orsak man är där. Krävande samtal så väl från institutioner som den centrala ledningen droppade in och det hjälpte inte att säga semester. Stänga mobilen var inget alternativ då jag lovat att finnas anträffbar för pappas "vårdgivare" men de hörde aldrig av sig, men bekymrade syskon gjorde det. Mina bröder arbetade i olika land just den veckan som jag åkte till Holland. Jag skall aldrig mer åka utomlands känns det som. Å vad ja längtar till lugn och ro och Almedalen 2013!

8 kommentarer:

 1. Vi har bett att hemtjänsten ser till att pappa får hjälp med att byta kläder och se till att han duschas men se det går inte alls - man får inte trampa på pappas integritet och i integriteten ingår således att få gå runt nedkissad och smutsig i ett samhälle där alla känner alla.

  Lättjefullt NONSENS från sociala myndigheter. Det är en större integritetskränkning att låta någon "gå runt nedkissad och smutsig i ett samhälle där alla känner alla".

  STÄNG AV mobilen om du reser bort.

  (Ring i stället själv varje dag till något syskon och kolla ENBART, att din far lever med samma hälsoläge. Om du stängde av din mobil en hel vecka, och din far fick ett stroke el. dyl under den veckan, så misstänker jag, att du gärna ville veta.)

  SvaraRadera
 2. Tack Johan - visst är det så som du säger, men inget syskon fanns på plats den veckan.Svårast var att ingen vårdgivare hörde av sig och den förnedrande (brist på)vård min far fick.Röda Korset ringde mig om mitt gratisarbete trots att jag uttryckligen sa att jag hade semester och att jag var utomlands. Integritet visades varken min arma far eller mig.

  SvaraRadera
 3. Det är så fruktansvärt svårt att se detta som anhörig, jag vet. Men man kan/får inte ge sig; ligg på, ligg efter, bråka, ifrågasätt och ställ till svars så länge ni orkar! Det är det enda man kan göra. Tyvärr....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skriker och ifrågasätter och hänger i - imorgon får vi förhoppningsvis svar på allt om det vi vill veta om /för min pappas skull-

   Radera
 4. Skickar massor av styrkekramar inför morgondagen!
  Stå på er och kräv att kommunen och hemtjänstpersonalen inte sviker er pappa genom att strunta i, att han kissar ner sig och går omkring och stinker!
  Håller med Johan här ovanför att det är ett lättsamt sätt för kommunens tjänstemän att smita undan ansvaret! De ska ha ett professionellt förhållande till sina vårdtagare och det är inte detta!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. "är man helt ideellt ordförande - jag lovar, inte en krona har jag - i Röda Korset så har man kronisk telefontid tydligen vart man än är och av vilken orsak man är där. Krävande samtal så väl från institutioner som den centrala ledningen droppade in och det hjälpte inte att säga semester."

  När min mobil är avstängd, så registreras "missat samtal" då-och-då klockan så-och-så från nummer: XX.

  Så funkar väl alla mobiler? Så.. om du har mobilen avstängd, så kan du sedan välja vilka, som du vill ringa tillbaka till - uppenbarligen INTE till "institutioner och den centrala ledningen" i Röda Korset.

  Du kan ju vid hemkomsten säga, att du lämnade mobilen hemma...

  Jag förstår inte riktigt varför dina bröder ringer till dig för att diskutera er far, om du är i Holland? Det är ju inte så mycket, som du kan göra åt situationen, när du är i Holland.

  -----

  Hur gick det - kom ni någon vart idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så klok Johan och jag vet vad du menar - tyvärr klarar jag inte att stänga av telefonen och så hoppas jag att man respekterar att jag tar en liiiiten semester med min man som också är lite handikappad och rollatorförare. Mina bröder o jag konfererade med varandra från tre olika länder om vår far i det fjärde. Jag är så snart Överförmyndarnämnden säger ok god man för min pappa och då kan jag sätta upp honom i kö till särskilt boende. Demensgruppen skall gå in och ta över efter vanliga hemtjänsten. Pappa skall få hjälp med dusch två gånger i veckan och rena kläder då.Promenad och matsällskap varje dag och vi skall själva stimulera pappa med utflykter och annat.Hoppas det funkar om vi alla drar åt samma håll. Bara det blir lugnt och bra för pappa så skall vi se till att det funkar. Det är jobbigt och inte roligt att vara förälder åt sin förälder men det får gå - en dag i taget,ett steg framåt om än myrsteg.

   Radera
 6. Har en mamma som verkar vara på väg åt samma håll som din pappa. Fast inte riktigt lika långt ännu.
  Men jag förstår så väl hur du har det.
  Mitt i allt elände måste man tvinga sig själv att faktiskt prioritera sig själv emellanåt.
  Man kan inte vara till hjälp för någon annan om man inte först hjälper sig själv.
  Jag hoppas att du kan börja stänga av telefonen ibland. Det skulle du behöva!
  Kram Granny!

  SvaraRadera