tisdag 16 oktober 2012

All inclusive

Vi var på hockey i helgen - jag, mannen i mitt liv och pappa. I god tid till nedsläpp anlände min far till arenan med färdtjänst. Han var hel, ren,glad och sprudlande när han klev ur bilen och greppade sin rullator för att med ivern hos en romersk stridsvagnsförare meja ner sin omgivning på sin väg till våra sittplatser. Vi hade fantastiskt trevligt den kvällen och min pappa refererade hela tiden matchen i mitt öra och det var underhållande att märka att pappa såg nog en annan match än vi, det är säkert demensen som gör att pappa uppfattar saker lite olika mot oss andra. Glad är i vilket fall mina dagars upphov och det är huvudsaken.

Vi har haft en en stor konfrontation med handläggare i pappas hemkommun då (van)vården av honom var förfärlig- smutsig förvirrad och nedkissad gick han runt i samhället för att hemtjänsten inte ville integritetskränka pappa med rena kläder och bad. Nu stundar nya tider och man lovade att det speciella demensteamet skulle ta hand om honom och man skulle ställa honom i kö för särskilt boende om jag ställde upp som god man åt pappsen. Jag och bröderna skall dela på omsorgen om pappa som tidigare men jag står på papperet som ansvarig - tungt att behöva samtidigt skönt att kunna lösa pappas behov av omsorg på det viset. Om det fungerar så får vi besked om när boende är ledigt men har även möjlighet att tacka nej och avvakta en tid.

Jag ringde min far någon dag efter beslutet om Demensteamets insättande och han berättade att han numer har "egen personal" mycket trevlig sådan var det också. Servicen är enorm och allt ingår som pappa sa flera gånger - t ex så masserade man in hans magra kropp med en god kräm som gjorde huden mjuk. Huden blir ännu mjukare om man smörjer och masserar efter en dusch så nu duschar pappa minst två gånger i veckan. Han är mycket nöjd med kroppsvården och att det ligger rena mjuka kläder framme efter behandlingen.

Mitt på dagen hämtas pappa till en liten matsal med dukat bord och matsällskap där han äter med god aptit och i glada vänners lag och det främjar aptiten och humöret. Härom dagen åt min far upp en portion gröna ärtor för att göra personalen glad och det var ett storstilat beslut, pappa hatar alla grönsaker och gröna ärtor är allra värst att få på tallriken. Vi barn bryr oss inte om varför pappa äter nyttigheter vi är bara glada att han äter dem.

Pappa har promenadsällskap också både för ett varv till ICA eller för att få en nypa luft, han har besök av sin personal minst tre gånger per dag och han nattas också av dem. Städning görs varannan vecka men med daglig tillsyn och bortplockning av prylar.Vi ungar har daglig kontakt med pappa och så här bra har han inte mått på hemskt länge, även om vi är mycket  medvetna om att pappa hela tiden blir sämre så är vi glada nu.

Här och nu har vi en pigg och glad pappa som trivs med livet så vi njuter med honom och fångar ljuset i hans ögon och röst. Vi fångar dagen där allt ingår och njuter av det som livet ger. Nästa hockeymatch är redan inbokad, en gammal förvirrad man trivs äntligen med sitt och han blir sedd som vår fantastiske far.

Tänk om alla snurriga pappor och mammor kunde få "egen personal" som vår pappa har fått - då vore mycket enklare för alla berörda. Nu sitter jag bara och är egoistisktt glad och nöjd och tänker på pappa som mår bra och det är fantastiskt.

8 kommentarer:

 1. Underbar läsning, tänk vad du/ni har fått till!

  SvaraRadera
 2. Underbart är kort men vi suger på det lääännge!

  SvaraRadera
 3. Jättefin läsning!
  Så skönt för din pappa, och så skönt för er barn också.
  Jag har aldrig haft någon dement person i min nära omgivning, så jag har ingen erfarenhet alls. Men jag förstår ju av ditt berättande att det är inga roliga saker att handskas med. Det är tur att vi inte vet vad som ligger framför oss i livet... för då hade man nog inte stått ut. Istället får man tampas med svårigheterna när man möter dem.
  Varm onsdagsmorgonkram från Tizzel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skall verkligen vara glad att man inte kan skåda in i framtiden när det gäller sig själv och sjukdomar. Skönt med din morgonkram nu när höstens blöta stormar runt knuten.

   Radera
 4. Men så härligt att allt ordnade sig för din Pappa! Man blir så glad att det faktiskt finns lyckliga slut på vårdproblem också.
  Och jag är glad att du får vara glad över din Pappa igen Granny! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min egen lilla plaskdamm har jag det fint för tillfället. Ligger och viftar lite lojt med fenorna och slappnar av.

   Radera
 5. Äntligen! Hurra! Blir så glad av att läsa det här!
  Ni måste ha gjort ett kanonbra jobb under mötet. Det verkar som om handledarna äntligen har förstått hur stort behovet är! Så fantastiskt skönt att du och dina bröder kan slappna av och ligga och vifta med fenorna ett tag!
  Det är bedrövligt, när anhöriga nästan ska gå i däck själva, för att en dement person inte får rätt hjälp!
  Hoppas att du får njuta av din tillvaro hädanefter.

  SvaraRadera
 6. Det är underbart och vi tittar inte långt fram alls - vi bara ÄR här och nu och har en pappa som mår bra med det liv han har. Man kan inte begära så mycket mer.

  SvaraRadera