onsdag 8 augusti 2012

Man gör allt för sitt barn om man älskar det?

Två sjuttonåriga flickor diskuterade sin förestående Turkietvecka i omklädningsrummet på "mitt"gym och jag hörde utan att tjuvlyssna. Det var deprimerande att höra om mamma som laddat upp med abortpiller, om hur mycket sprit man fick för pengarna och hur mycket föräldrarna betalat för att tjejerna skulle få festa  en vecka under sommarlovet.Ingen diskussion om att råka illa ut för att man är söt ung full och dum där inte, bara praktiska åtgärder som gjorts.

 En bekant till mig åker varje helg och hämtar sin dotter (16år) i en kommun ca fem mil bort, hon åker och hämtar mitt i natten när flickan eller hennes kompis ringer för att de är för fulla att ta sig hem på något annat vis. Flera gånger har det hänt att berusningen gjort att föräldrarnas bil blivit nedspydd. Att hämta sina barn för att det inte skall råka illa ut är självklart, eller för att lämplighetsintyget för körkortet inte skall ryka(gäller i detta fall) kan man kanske förstå. Där tar förståelsen slut för mig. Att man hämtat en lindrigt nykter unge någon gång har hänt men när det blir en regel utan undantag är det fel fel fel.Det är inte ok att en unge som gått ett år i gymnasiet blir så drängfull varje vecka att h*n inte kan ta hand om sig och det är inte ok att man som förälder ser mellan fingrarna med det. Som förälder visar man sin kärlek genom att ta tag i saken,vara beredd på att bemötas med ilska men stå emot. Man måste som förälder också kunna stå emot skiten man får ta och framför allt se till att ungen inser allt som kan hända när man är inte kan ta vara på sig.

 Varje år åker massor med svenska ungar (inte myndiga) utomlands för fylla och rockn'roll. De åker med föräldrarnas goda minne och ofta pengar - det fick inte mina göra. Hade jag haft ungar nu hade det varit lika så nu också. Som förälder har jag ansvar för mina barn minst tills myndighetsåldern och känslomässigt känner man ansvar hela livet. Det har inget med kärlek till barnen när man släpper i väg dem utan ansvar, det är att låta dem axla ett ansvar som ligger på föräldern och det skall inte vara så.

 I Thailand sitter en 17årig svensk kille häktad för mord på en thailändare - var var hans föräldrar när han tog livet av en man där? Vad gjorde grabben där som inte var myndig en gång? Föräldraansvar efterlyses och om inte det finns så får våra kära myndigheter gå in och ta det ansvaret.Kärlek är att ta ansvar i alla lägen även om det inte ger högsta poppispoäng alla gånger och i synnerhet hos en trulig tonåring.

5 kommentarer:

 1. Kunde ha skrivit detta själv!
  Man undrar hur vissa föräldrar tror att deras barn ska lära sig ett gott socialt beteende, ta ansvar osv.?

  SvaraRadera
 2. När föräldrar inte vet själv, hur fasen skall barnen lära sig? Det kommer en dag då mamma o pappa inte finns och kan sopa allt man gör under mattan och ställa allt till rätta.Stackars ungar som inte få mogna på ett enkelt sätt.

  SvaraRadera
 3. Det är så beklämmande med föräldrar som inte orkar/våga stå på sig för att förstå vad som är rätt och riktigt!
  Vem ska lära ungdomarna att ta konsekvenser för sitt handlande om inte vi föräldrar gör det i första hand?
  Kan bara hålla med dig!

  SvaraRadera
 4. Som förälder måste man ta ansvar och även ta ickepopulära beslut även om ungarna tycker att de har pestiga föräldrar.

  SvaraRadera
 5. Håller helt med dig! Det är inte vår plikt att vara kompis till våra barn, det är att ta ansvar även om vi inte blir populära...längre fram kommer barnen att vara tacksamma att vi sa ifrån.

  SvaraRadera