onsdag 22 augusti 2012

Befriad?Frigjord?Fri?

Den senaste tiden har vi informerats om de senaste rönen om p-piller för män. Lyckade försök har gjorts med råttor och man har hittat den molekyl som gör spermierna slöa och stela i svansen så att befruktning uteblir, trots att råttorna kopulerar som bara den. Sökandet efter detta effektiva piller har varit på gång så länge jag kan minnas och det är fortfarande på råttstadiet. En tvreporter intervjuade män om de var intresserade av att använda ett sådant preventivmedel och samtliga sa ja - om det inte fanns några biverkningar.

 Jag är av årgången som var först ut att kunna få "pillret" och det var naturligt att det var jag som skulle skydda oss i det förhållandet som jag hade med min första pojkvän. Det var säker, riskfritt och skulle ge mig som första generation rätt att fritt njuta av min sexualitet. Efter en gynekologisk undersökning stod jag utanför grannortens apotek med ett recept i handen. Hemmavid fanns inte tanken att lösa ut pillren då föreståndaren var god vän med min mamma. Morsans inställning till p-piller var att bara dåliga flickor använde sådana, min katolska pappa hade svimmat då  han förutsatte att jag skulle vara oskuld fram till ett eventuellt bröllop så receptet löstes in på annan ort. Efter två månader hade jag gått upp 20 kilo, hade svårartad acne över hela kroppen och ansåg att garottering kunde vara ett fullgått alternativ till sex. Gynekologen tyckte inte det var så svåra biverkningar (det var en han) men gav mig ett annat märke på piller. Jag gick upp ytterligare 7 kilo och fick åter igen veta att det var inga biverkningar att tala om, fick prova ett nytt märke igen . Så gråtmild som jag blev har jag aldrig varit och sedan blev det ytterligare ett nytt märke. Det fungerade hyfsat och jag gick ner de flesta av kilona som jag gått upp.

 Jag har många gånger undrat om vi kvinnor som var med om de första p-pillren var i de råttornas farfars farfars farfars ställe som de som nu testar p-piller för män. Många var de hormonella störningarna som vi utsattes för utan att det räknades som biverkningar. Det kommer aldrig karlarna acceptera - varför gjorde vi det för att bli så befriade från oönskade graviditeter och ge karlar rätten att slippa ta ansvar för detta? Fri sex blev troligen många gånger att slippa ta konsekvenser och samtidigt ge någon annan rätt att bruka din kropp på gott och/eller ont. Jag kan bara gå till mig själv och fundera på om man var så förbaskat fri och frigjord som man ville verka - det var ofta ett tryck från partnern att skaffa p-piller och även i gruppen av tjejer runt omkring en. Det var enkelt smart och ofarligt - det visste alla.

 Det är inte så konstigt att man som ung faller för grupptryck eller från någon man tycker om, det har skett i alla tider och kommer att hända i all framtid. Konstigt är att jag inte gjorde som alla andra när man som frigjord skulle kasta eller helst bränna sin bh. Jag nekade i sten att göra något så korkat - de bröst som jag längtat så efter, de kom sent i jämförelse med mina klasskamraters. När de poppade upp var de stora och tunga så jag klarade mig inte utan bh. Därför brändes ingen bh här inte, men det är en helt annan historia.

 Mera forskning om manliga p-piller! Lite biverkningar får ni tåla karlar om ni kan slippa oönskade barn och underhållsbidrag. Det är er tur gossar att ställa upp för våra döttrar och dotterdöttrars skull. Kan ni inte tänka er det så käka kola med papper d v s använd kondom.

3 kommentarer:

 1. Fast det där med biverkning är väl lite olika. Jag skulle också vara tveksam till att ta en medicin idag utan att veta vad man ger sig in på. Låt säga att biverkningen är att det tar en timme att få upp den. Kanske känns det inte riktigt som att man känner att det är själva p-pillret som gör nytta när partnern istället somnat av leda. Eller att man får spontan diarré efter att det har gått. Det finns mycket mardröms scenarios jag kan se och att säga att man självklart skulle ta en medicin idag känns liet naivt.

  Mina reaktioner på p-piller var väl viktuppgång samt, på en, kom in i puberteten mer än jag varit på den tiden det var aktuellt. Men då jag även var i rätt ålder för AIDS intåg så var det väl viktigt med kombinationen kondom och p-piller.

  SvaraRadera
 2. Läst och gillat, men har ingen bra kommentar, så det blir inte mer...

  SvaraRadera
 3. Skönt att veta att ni läser- kram på er.

  SvaraRadera