onsdag 1 februari 2012

Älskade Pappsen

När mamma dog för sex veckor blev pappas liv inte halvt utan nog bara en kvart av det liv han hade haft tidigare. Vi lovade pappa att vad det än var så kunde han ringa efter oss och vilken tid på dygnet det än var. Visserligen besöker vi pappa dagligen någon av oss men han skall få den trygghet som han givit oss.

Fredagkväll ringde min ena bror och bad mig följa med till pappa som ringt och mått dåligt.Han visste inte vad det var med pappa men var orolig för en ny stroke och inte "bara"värk i sorgochsaknadshålet i pappas hjärta. Pappa såg verkligen inte bra ut där han satt hopkurrad i soffan och efter någon minut började han ulka ända från fötterna. Lillebror kastade sig över bordet samtidigt som han nappade till sig papperskorgen - mot alla odds lyckades han hinna få papperskorgen mellan pappas knän innan spyorna vräkte ur pappas mun.Brorsan trollade fram en blöt handduk och tvättade ren pappas ansikte , jag tog spyhinken och gick på toaletten med den. Hinkinnehållet försvann ner i toan med ett gurgel när jag spolade och i bakgrunden hörde jag min fars rop: "Mina tänder, mina tänder".Den toan har aldrig spolat så effektivt förr, de tänderna var säkert i reningsverket innan vattnet slutat porla - oåterkallerligt borta.

Pappa hade en lång tråkig helg där han åt blötlagda smörgåsar och olika drycker. Måndag morgon ringde jag Folktandvården och fick tag i en människa som meddelade att man inte kunde skynda på eller hjälpa en gammal man som förlorat sina tänder och det skulle dessutom ta 2-3månader för att få nya bissingar. Tänderna skulle gå på mellan 8000 och 10000kr och första besöket skulle man klämma in om 11 dagar. Jag tog den tiden medan jag försökte förklara att min pappa nog skulle dö svältdöden innan dess.

Brorsan blev så arg så han ringde hans och min privattandläkare och förklarade läget, en timme senare var vi på den mottagningen och det gjordes avtryck för gommar. I morgon görs det avtryck för rätt höjd på tänderna, måndag sker inprovning och på torsdag har pappa tänder i munnen. Det blir en dag tidigare än den tid han fick på sin vanliga mottagning hos Folktandvården för första besöket.De nya tänderna blir inte ett dugg dyrare heller än på Folktandvården.

Min bror frågade om jag hade drulleförsäkring och föreslog att jag skulle kolla med mitt försäkringsbolag. Trots att handläggaren på Länsförsäkringar fnissade lite lätt när jag berättade den sorgliga historien om pappas förlorade bett så skickade hon blanketter till mig och sa att jag troligen får ersättning till pappas tänder. Ingen vet hur mycket det blir men det kvittar - viktigast är att pappa snart kan tugga sin mat igen och att Wikanders tandläkeri har en så otrolig service så att en gammal man får hjälpen han behöver snabbt.

När pappa har fått ett nytt bett så skall jag och mannen i mitt liv ta med pappa till katthemmet. Pappa vill ha sällskap och är van vid djur så vi skall se efter en innekatt som han kan bo ihop med. Vi får givetvis borga för att han klarar det och att om något händer så tar vi ansvar för den katten. Det kan bli så att Surögda Ester blir sambo på gamla dar. Det löser vi då - nu skall vi snart få en leende far

8 kommentarer:

 1. Granntanten du är fantastisk! Vilken bra idé med katt, den katten får det bra, finns ju lite äldre kissar som vill ha lugn o ro...och berättelsen om tänderna visar ju bara än en gång, att om viljan finns och man inte styrs av en oändlig pappersvändarbyråkrati så kan det gå undan! Lycka till med bissingar o katt!

  SvaraRadera
 2. Snart har pappa både bett och klös och det tycker han om att få-

  SvaraRadera
 3. Me hua - vilken historia & vilket lyckligt slut det blev! Heja Granntanten - your the best of the best!! /Anneli

  SvaraRadera
 4. Nästa vecka har pappa både snygga tänder och en härlig innekatt. Det känns bra - men huuvva vad jag är trött på att höra om profithungriga privatpraktiker som skor sig på alla när det finns statliga och kommunala institutioner som är lika bra och serviceinriktade men inte profithungriga.Skitsnack kallar jag det helt enkelt.

  SvaraRadera
 5. Ja herregud så det kan gå men bättre brödlös än rådlös! Det var då för väl att ni kom på råd så att din far kan få äta sitt dagliga bröd så som han är van!

  I din stad finns en lärare. Hon började sin yrkesbana som tandsköterska. Under utbildningen till textillärare jobbade hon extra på en privatpraktik och det var iinte hos någon vanlig tandläkare precis. Den här var någon slags överkucku på käkortopediska tandkliniken på Akademiska sjukhuset.

  Den här kvällen hade min arbetskamrats dotter fallit illa och slagit loss en tand samt en förlorat en del av av en annan tand. Det gjorde ont och föräldrarna ringde akut till Folktandvården för att få hjälp. Det skulle de också få men det skulle ta några dagar att få till det. Modern var orolig, dottern grät och min arbetskamrat var flyförb...! men visste inte vad han kunde göra åt eländet.

  Då kom jag att tänka på min syster. Hon jobbade den kvällen hos tandläkaren. Det tog en timme, sen var allt ordnat. Käken och tänderna hade blivit röntkade, flickan fått smärtlindring och inte minst en remiss i näven och ställd till Folktandvården med röntkenbilderna bifogade och undertecknad med tandläkarens hela och magnifika titulatur.

  Det var snudd på att röda mattan rullades ut nästa morgon när personalen läst remissen och vad där rekommenderades att göra i fortsättningen, samt att flickan gärna fick återkomma antingen till sjukhuset eller privatkliniken om det uppstod komplikationer.

  Ibland blir det bra när man slår ihop sina skallar!

  SvaraRadera
 6. Slå ihop skallarna är utmärkt och man får till det i slutänden på ett bra sätt. Om man inte kan något annat så får man slå ihop fårskallarna på Folktandvården med varandra och gå på KO. Vi löste det i alla fall för farsan. Troligen blir det katten Gottfrid som flyttar hem till pappa av det vi vet från katthemmet.

  SvaraRadera
 7. Det finns änglar!

  Laga nåt rikgtigt smarrigt till far för att fira det nya bettet och lycka till med Gottfrid.

  Kramar/Codliver

  SvaraRadera
 8. Gottfrid är finfin och nu skall vi till tandläkaren om två timmar - sedan skall pappa få en seg biff.

  SvaraRadera