tisdag 14 juni 2011

Självklart eller?

Vissa saker tar man för givet utan att reflektera vidare i själva sakfrågan.Om man ser en dödsannons med namnet Anders Andersson från Andersbyn i kan man vara säker på att denne person är avliden.Det är däremot inte självklart att annonsen som tidigare pryds med ett kors. Tågföraren eller -entusiasten kan ha ett lokomotiv i rutan och utrymmet som man oftast hade en psalmvers eller ett bibelcitat kan bytas mot en strof ur en hårdrocklåt.Det ovanligaste jag sett var dödsannonsen som hade en bild på en semla och under namnet på den avlidne så fanns Ted Gärdestads "Satellit". Kanske betydde både låten och bakverket något speciellt för både de anhöriga och den gamle mannen som dödsrunan var upprättad över.

Idag lade jag märke till något som jag inte tänkt på tidigare men som jag säkert sett utan att reflektera över." XX X-son och XY XY-dotter har förlovat sig för kärlekens skull"- jaha det är väl självklart var min första tanke. Min andra tanke var likadan även om jag förstod att man ville visa på kärleken till varandra på detta vis. Givetvis förlovar man sig för att man älskar varandra och vill visa att man hör ihop med varandra så jag tycker själv att det är lite överkurs att ha med den upplysningen i annonsen - men det är jag det och jag kan ha fel i min uppfattning.

Trots allt tror jag inte att någon förlovar sig för att få egen chaufför eller hundvakt så det är nog självklart att det är för kärlekens skull man förlovar sig.

3 kommentarer:

 1. Jag blir lite konfunderad över annonserna i vår lokalblaska emellanåt också.
  Men nog är det lite kaka på kaka i texterna ganska ofta. =)

  SvaraRadera
 2. Inom adeln och annan överklass förr i tiden parades de giftasmogna telningarna ihop i lämpliga förlovningar och äktenskap för att familjerna skulle bibehålla och helst stärka sina ekonomiska- och maktpositioner. Vet inte hur det är nu för tiden.

  SvaraRadera
 3. Jo visst har du rätt Spöket och även i bondesamhället gjordes det så om det gällde bönder med marker intill varandra. Hade den ene en son och den andra en dotter så var det som gjort med giftemål och marken slogs ihop i o m giftemålet.

  SvaraRadera