söndag 29 juli 2012

Räddad ur självömkans träsk

Vaknade för cirka en vecka sedan av att min högra hand värkte så infernaliskt. Min artrit har i flera år fått mina leder - och speciellt de i mina händer - att värka hela hela tiden, tillståndet har med värkmedicin varit hanterbart fram till denna morgon. Nu var handen svullen under tummen upp i hela tumleden, pekfingret och långfingret var lika illa. Efter att ha gjort alla korkade manövrar som göras kan med extremiteter som skriker av smärta bara man tittar på dem hemföll jag åt en grandios självömkan. Den späddes på när jag med den förb*^%de tummen försökte trycka på lysknappen i trappuppgången. Ett rödglödgat spjut gick från fingret och upp i min hjärna och jag bölade för att det gjorde så förtvivlat ont trots att jag använder mina skyddsortroser.Att blogga har varit omöjligt.

 Om inte vi hade fått besök i veckan av barnbarn med vidhängande föräldrar hade jag nog utvecklats till ett ömkligt och sorgligt knytt utan förankring i den grå vardagen. Räddningen bestod i att Prinsessan Alva tappade tänder som gjorde att jag fick inträda som ställföreträdande tandfe och Unge Herr Varför behövde omedelbara svar på sina varför av mig medan föräldrarna snickrade på vår altan eftersom varken jag eller Mannen i mitt liv klarar det. Herr Varför är döpt till Linuz och är en mycket tekniskt intresserad kille fast han ännu inte fyllt 3 år. Första dagen upptäckte han att det fanns roliga knappar på diskbänken - flera rader faktiskt - som han genast frågade om. Jag berättade att man kunde höja och sänka både bänkar,spis och överskåp med dem och att det var så eftersom förre hyresgästen var handikappad och satt i rullstol. Båda barnen var mycket intresserade av hur det fungerade så jag demonstrerade det och berättade att de inte fick trycka på knapparna, det kunde vara farligt. Barnen verkade nöjda med det och ingen hade något att invända mot förbudet. Linuz uttalade inte en gång sitt eget lilla "svärord" som han med förtjusning uttalar i tid och otid - BAJSKORV - är ordet som gäller då. Besvikelsen är stor när ingen varken bryr sig eller tycks höra när han tydligt artikulerar ordet.

 Andra dagen barnen och barnbarnen var här skulle jag tvätta upp lite kläder i min egen tvättmaskin och hade fullt support av Alva och Linuz som ville veta varför tvättmaskinen står under torktumlaren och inte tvärt om. Att ge skarpsinniga svar på sådana frågor medan man försöker sortera och packa tvätt med en fungerande hand är inte lätt men man är ju kvinna och har därför simultanförmåga som heter duga. Förklaringarna var eleganta och trovärdiga det såg jag på de tindrande barnaögonen, sedan böjde jag mig ned under handfatet för att ta fram tvättmedelspaketet. Paketet satt fast och hade fått formen av ett hoppressat dragspel, när jag sedan tittade upp hade barnen tyst och stilla försvunnit ut ur badrummet. Som ni förstår så är även handfatet utrustat med knappar för att man skall kunna hissa det upp och ner efter behov - något av barnen hade nog fått det behovet där i badrummet.

 Två läkarbesök efter varandra med massor av provtagning gav vid handen att jag skulle ha smärtstillande och en stor stötdos Cortison i fem dagar och det kändes riktigt pestigt att vara jag då. Jag tycker inte om att äta massor med medicin (fast jag förstår att jag måste) jag tycker inte om att inte kunna göra en massa saker som jag normalt gör. Jag hatar att ha så förtvivlat ont utan att medicinen tar utom att den tar styggt på min mage - det känns som om det är otroligt synd om mig om jag får säga det själv - och det får jag.

 Lördag åkte den glada familjen hem och i samma veva dök en vän upp för att vi skulle gå på en utförsäljning hos en firma som hyr ut maskeradkläder,kläder från olika teatrar och rena kurisosa kläder. Allt där är äkta vintage och man kan hitta en klänning som det står Margareta Krook i eller andra spännande teaternamn. Mina endorfiner började bubbla, humöret höjdes och livet blev riktigt roligt när vi plöjde in bland klädställningarna som pansarkryssarna Potemkim 1 och 2 mot vårt mål av lycka. Nästa år när jag gör mitt besök "at the Ascot" får jag ta med mig en page som håller upp min stora hatt. En grå och kopparfärgad fantastisk hatt med stora knurridutter runt brättet och ett heltäckande silverfärgat flor. Den är så fin så jag skulle vilja ha den på kräftskivan om fjorton dagar men floret gör nog skaldjuren svårätna. Jag är lycklig ägare till en tunn cape i guld och blått som nog kan behövas någon gång och på utvägen slank några svandunsboor i olika färger med.

 Shopping gör ingen lyckligare men lite roligare blir livet om man dessutom kan göra verkliga och behövda fynd när man roar sig. Jag har ont men lite förströelse har gjort det uthärdligt ändå fast svullnaden och smärtan är kvar. Jag lever och har hälsan - fläckvis. Det är inte så illa pinkat av en trähäst - skulle min kloka mormor sagt. 

måndag 23 juli 2012

Nystart och utvidgning av menageriet

I vår familj har vi nu kört små förbättringar för att må bättre förhoppningsvis. Vi har varit till det stora gymmet och träffat en tränare som har lagt upp ett fint program åt oss. Jag har inga illusioner att jag kommer att bli som ny - men bättre begagnad är inte så dumt heller. Mannen i mitt liv hoppas vi   skall få bättre balans och kondition och det är ingen  omöjlighet alls. Vi skall träna två gånger i veckan utan undanflykter för vi lurar ingen annan än oss själva på det viset. För morgondagens övningar har jag packat träningsväskor åt oss - min nya fina väska som jag packade för första gymbesöket brann tyvärr upp vid besöket. Det är inte bra att ställa tygväskor på brinnande värmeljus , fast jag förstår inte varför man har brinnande ljus utställda på ett gym.

 Surögda Ester har varit så orolig på kvällarna och suttit och väntat vid altandörren. Hon har gjort allt för att komma ut trots att hon är en ganska inbiten innekatt. Nu vet vi varför - vi har blivit med igelkott som håller till i buskarna vid altanplanket. Kattmat och pannkakor är väldigt gott enligt Igge Kott men Ester är inte riktigt säker på att hon skall behöva dela med sig av sin mat till denna vassa inkräktare.

 Genom ett noskladdigt fönster har Ester och jag tittat på Kotten där han äter på sin uteservering. Det är fantastiskt egentligen att få se något som är en kvarleva från eoner sedan - en livslevande igelkott mitt i staden,trots bilar och andra hot.

tisdag 17 juli 2012

Turneliv

Jag och min luggslitne riddare är på turne i Sverige. Vi hemsöker folk vi känner och gör nedslag i deras tillvaro. Skämt åsido så är vi ute på en lite semester och gör små tillslag hos släkt och vänner. Vår semester startade som så ofta för med att vi i den leasade bilen åkte till Alingsås och svågern och svågerskan. Två trevliga dagar med svåger Börjes eminenta matlagning och lite allmänt slappande följdes av en tripp till Öland och besök hos hockeysonen och hans familj.

 Göta kanal har ofta kallats för skilsmässodiket för att det får familjekonflikter att blossa upp och ge bränsle till alla interfamiljära dispyter att bli som nya. Konstigt att ingen utnämner Ölandsbron till Skilsmässobågen på samma grunder. Varje gång jag kör över denna bro så överfalls jag av en otrolig lust att slita lös växelspaken och banka den i skallen på mannen i mitt liv. Käre maken är självutnämnd co-driver åt mig och ser saker som han tror jag är omedveten om. Jag kör för fort/sakta/ojämnt/aggresivt och rent allmänt dåligt och livsfarligt. Om det finns en enda fil att köra i så har jag lik förbaskat kört i fel. Varje år är det likadant och myteriet i bilen är mycket nära men jag kan inte göra myteri när jag själv är kapten.

 I två dygn har vi njutit av gästfrihet och minsta barnbarnet Filippa - vi klarade livhanken som vanligt vid vår brofärd. I morgon blir det allvar igen då skall bron åter korsas, med en bil knökfull med loppisfynd. Stora Alvaret är en trevlig plats måste jag tillstå men bäst av allt är loppisbodarna i varenda buske. Baksätet är fullt av prylar som en jättefin femarmad taklampa i brons och porslin - tror att man haft Jesserot och stam som förebild med porslinsträdstammen i mitten. De fem armarna har stora hängande porslinsrosor längst ut (20 stycken) i vackert rosa färg. Finishen på hela armaturen är av påmålade guldrankor. I en låda bredvid står en äkta imiterad byst av "påskliljan" två grodstatyer och en sextondelars vardagsservis. Ni skulle bara veta vilka fynd jag lämnade kvar i bodarna.

 När vi vaknat och ätit frukost i morgon kör vi mot Skåne för att besöka vänner där. Jag undrar hur de skånska loppisarna är, men det blir vi snart varse. Maken längtar så efter en hög,mörk och snygg statyett att ha på en pidestal så det tycker jag nog han bör få - sedan får vi köpa en pidestal också för det äger vi ingen.

 Livet blir inte mer spännande än vad man gör det till, nu skall det bli olidligt spännande att se vilka fynd vi gör i morgon och framöver. Det blir ooliiiiidligt spännande.

onsdag 11 juli 2012

Almedalsepilog

En liten incident gjorde att min Almedaldagbok kom av sig en aning och därför har inget skrivits om den sista biten av min politiska vecka bland högdjuren.

 Sista natten med gänget tillbringade jag med att försöka gömma mig undan det värsta oväder jag varit med om då ett åskväder utan dess like parkerade över Visby och speciellt över huset jag bodde. Det pågick i timmar med blixtar som lyste upp natten till dagsljus. När morgonen grydde var luften tung och klistrigt fuktig. Jag lyckades få låna en cykel och begav mig ner till scenen som News hade och där man varje morgon intervjuade dagens partiledadre inför det "riktiga" talet i kvällningen. Sossarna har verkligen fått en riktigt gammaldags ledare Löfven tycker jag. En rakryggad gammalsosse stod där och berättade vad som skulle ske när makten gick tillbaka till S. För att få lite kött på benen gick jag vidare till Aftonbladets intervjutält för min dagliga baguett och partiledarutfrågningen där. Lena Melin är en duktig utfrågare och nog hjälpte hon till att matcha Stefan Löfven en aning - tyvärr har inte Löfven trots sin duglighet förmågan "gå igenom" rutan som tidigare ledare. Jag kan inte bestämma mig för om Stefan Löfven är en gråsosse eller en grå sosse - han är nog både och.

 När det var dags att tänka på refrängen och packa för hemresan så satte jag mig på cykeln, och trampade iväg. Jag kom inte särskilt långt då framhjulet fastnade mellan två kullerstenar. Bakdelen samt jag lyfte och jag for över cykel och landade på mitt ansikte.Herreminje sa ont det gjorde! Det första jag tänkte på där jag i en hög med cykeln över mig var: "Undrar om någon tror att jag är full?" Andra var om glasögonen höll och om jag skulle bli ersättningsskyldig för en eventuellt trasig cykel och en totalt mosad korg.

 Plötsligt stod två kvinnor från V-tälten runt mig som kollade hur jag mådde och hjälpte mig att försiktigt ta mig upp medan de befriade mig från cykel. Från en av de fina restaurangerna kom en servitör(?) med tygservetter och en vattenflaska och han tvättade mitt ansikte. Först då förstod att jag jag blödde rejält ur näsan som svullnade allt mer. Det var toppenmänniskor och de var hur rara som helst. När jag andats ut och lugnat ner mig på en bänk, gick jag sakta till mitt rum övervakad av dessa "änglar" ,som också återlämnade cykel dit den skulle.

 Det var skönt att åka hem även om jag hade en fantastisk tid i Almedalen . Jag träffade så många personer som jag hade en viss uppfattning när jag åkte dit som jag fick revidera om flera gånger. Ingen namedropping här heller men någon jag speciellt vill nämna ändå är Kim Skerving( en tredjedel av moderata karameller) en sådan kompis att knata runt med i Visby och tillika Almedalsguide . En toppenkompis att ha med och dessutom hade han alla spännande saker inlagda i telefonen. Vi hade mycket roligt ihop och han visste vart bästa räksmörgåsarna fanns. Vi ses säkert nästa år i Almedalen Kim - eller hur?

 Göran Hägglund såg jag aldrig tala men mötte honom flera gånger i andra sammanhang - en sympatisk man som var en trevlig omtänksam minglare. Han har det nog tungt med den ryggsäck av gamla unkna ideer som än finns i partiet. Almedalenstalet han höll såg jag på webben och det var positivt att han pratade om annat än kärnfamiljen. Det finns ju i hans värd separerade familjer och hur man kan förenkla och förbättra när underhållsbidrag och barnbidrag skall fördelas. Tänk om Göran Hägglund kunde bli ett team med David Lega det tror jag KD,Göran Hägglund och David Lega skulle tjäna på.

 Nästa år i Almedalen tänker jag vara där, nu vet jag hur förlamande trött man blir och jag skall försöka ändra strategi hur jag skall agera. Jag kommer att åka med en bloggvän och jag skall undvika cyklar och backar. Nu skall jag vila ut, vårda min näsa och ha semester.

 Almedalen är ett fantastiskt informationsställe och politiskt lekland för vuxna nördar. Jag älskar det.

fredag 6 juli 2012

Som en perfekt Dry Martini

Inte skakad men rörd, som en perfekt Dry Martini där man vridit ett tunnt citronskal över för att locka fram friskhet och sting - så känner jag mig nu. Jag har fått ett så fint pris så man nästan inte tror att det är sant. Priset fick jag av någon trots att hon känner mig ganska väl och har rannsakat mitt hjärtat, njurar och lever som de gamla grekerna sa. Jag är stolt över att ha fått Anybodys nyinstiftade  Almedalsbloggarpris. Det är mitt, bara mitt trots att jag gärna delar det med Erik Laakso här på nätet.

 Det gamla Bondepartiet har problem och det hjälper nog inte att den nya partiledaren är en ung kvinnlig jurist. Jag har följt henne genom två utfrågningar med påhängd analys och sedan hennes kväll på stora scenen. Det var och blev inte bra - mycket ord och liten verkstad. Den andra intervjun skedde i Aftonbladets stora paviljong och där fick Annie Lööf frågan varför det blivit sakfel och felinformation i första intervjun. Lööf fick tillstå att man(hon) måste vara ordentligt påläst innan man uttalar sig. Efter det plockade Lena Melin fullständigt ner Lööf bara genom att ifrågasätta tidigare saker hon sagt eller genom att säga : "Nu svarar du inte på det vi frågar". Det var inte Annies dag överhuvudtaget men hon lovade komma med en nyhet under kvällen och det gjorde hon.

 Partiledartalet var inte mycket att hänga i julgran så det var kanske tur att vi stod och lyssnade mitt i högsommaren. Hennes nyhet var att plocka bort turordningen vid uppsägning 
 och att privatisera AF samt att skylla i från sig på övriga alliansen. Resten av hennes tal var bara www.youtube.com/watch?v=FB5QLkfyex4  Annie Lööf har haft sin smekmånad med politiken och jag tycker hon väger för lätt, laget behöver en tung center för att kunna spela vidare, finns det någon möjlighet för en come-back av Maud "KUBIKEN" Olofsson. En lojal och tuff lagspelare som kan spela överallt forward, center back -you name it. Det är dags att Annie verkligen visar tänderna och då menar jag inte i ett blixtrande leende. Nästa gång ni hör Lööf prata så lägg märke till en sak - hon säger jag jag jag hela tiden istället för vi vi vi eller helt enkelt Centern. Inget vidare för ett parti som åker bakåt hela tiden.
Lyssna och begrunda Annie du kanske får något tips www.youtube.com/watch?v=SEVVfUZbkAc

 Även i dag deltog jag i några seminarier och det är något jag väldigt nöjd med - att ha fått förmånen att uppleva så mycket och så intensivt. Jag har varit med om korandet av årets bloggare - hur otroligt det än låter var jag nominerad . Det blev inget men jag känner mig mycket hedrad av att ha varit med. Att ha fått lyssna på diskussioner  mellan de stora och att få se och uppleva allt gör mig vimmelkantig.
 I morgon eftermiddag reser jag hem igen, cykeln är återlämnad och mina saker är packade. Många många utställare reste hem redan igår eller tidigt på morgonen idag. Det är synd och kan inte vara särskilt roligt för de två sista partiernas ledare. Löfven S pratar på lördag och Hägglund KD avslutar veckan på söndag.Det blir att höra på webben för jag vill avsluta det hela snyggt.Alexander Bard har i tre dagar hållit på att arrangera en "spontan" liten hearing om Wikileaks Julian Assange, till sent ikväll.

 Nu stänger jag butiken, sover och går ner till stadskärnan i morgon bitti om ishiasen vill ge med sig en aning. Sov gott Världen, det tänker jag göra.
   

torsdag 5 juli 2012

Wish you where here

En osannolik ishias tryckte nyss på ON-knappen till min hjärna.Från sängen skådar jag ett grått hav, en himmel lika grå och allt är insvept i en förlåtande grå dimma. Filmmusiken till detta mäktiga morgonpanorama framförs av en energisk måskör på måsars internationella språk.

 Den osannolika Cirkus Almedalen har låtit mig få se de stora elefanterna dansa även om vissa gör det i otakt. Tänk att behöva dansa för (det politiska)livet så intensivt medan vi vanliga åskådare är jury,besökare, spelare och även domptörerna till dessa märkliga djur.
 Om ett och ett halvt dygn reser jag från denna bisarra, bedårande och skrämmande plats som heter Almedalen men redan nu planerar jag för Almedalen 2013.
 Om och när jag har tagit mig ut till badrummet för en varm dusch och sedan fått i mig en närande frukost så blir det färd till Almegatältet.Hur jag tar mig dit vette fåglarna för höger ben vill inte vara med alls. Varför jag skall dit är inget konstigt  - korandet av Årets Almedalsbloggare sker där och min lågoddsare är utan tvekan mannen som kallar klänningar för kaftaner(när han själv bär dem) - Erik Laakso.

 Mannen i mitt liv- DEN LUGGSLITNE RIDDAREN
 Min syster i anden - ANYBODY
 Fåntratten Fredrik - TOKMODERATEN
 Min ivriga påhejare i långa tider - KAU-LENA

Den här är till er - bara er. Take it! www.youtube.com/watch?v=UTeXkHfWYVo

Sorry Fredde - Janne var Bäst

Så lugn så samlad så bara bäst var Fp Jan Björklund i sitt Almedalstal. Han betade av alla punkter som var aktuella en efter en från arbetslinjer,skatter,skolor och forskning. Det var inget standardtal med standardlösningar, han var ödmjuk och erkände tidigare felgrepp. Skolan och forskningen tog han upp med olika exempel på vad som hänt t ex inom forskningen Vet ni att senast Sverige knep ett Nobelpris i kemi var 1948? Han pratade också om en obligatorisk A-kassa som inte skall hänga ihop med fackavgiften på något sätt. En balanserad partiledare som inte kunde provoceras på något sätt - bra jobbat där Janne.

 Här Jan Björklunds hederspris : www.youtube.com/watch?v=VR4LJjCBWE0

 Mina seminarier denna dag har spänt över så skilda ämnen som hur man kan ge blivande civilingenjörer god arbetsplatspraktik,  om när en förälder förhindrar den andra från umgänge, till hur man skall förhindra unga att suicidera. Intressanta men även otroligt tunga ämnen vissa av dem. Jag träffade min unge vän (han som föddes i fel kostym) han är en så fantastiskt stilig man som rör mitt hjärta varje gång han skrattar.Han var på seminariet om suicidprevention och väntade på sin sambo som var med i panelen.

 Under eftermiddagen bevistade jag ett matmingel för gotländsk mat men det där med mat var att ta i. Det gotländska vinet var ett gott rött italienskt vin och maten var fyra goda små osttärningar, lite fikonmarmelad och dito morot. Det var inte direkt mättande men räddningen blev finalgänget från årets tävling för unga ekologiska kockar. På en båt i hamnen serverade de helt gratis grönsakswok, korianderkryddad strömming(som de kallar sill) och potatissallad med lamm.Smarrigt ända ned i fötterna blev det.

 Fortfarande tänker jag inte name-droppa men i den här staden är det så otroligt kändistätt så man nästan inte reflekterar över det efter ett par dar. Måste vara skönt för dessa celebriteter att likt Fantomen gå omkring på gatorna som en vanlig man/kvinna. Några är kanske lite väl stroppiga för min smak men de är inte så många och då är det oftast pseudokändisar det gäller. Politikerna är inte alls så farliga på det - kanske för att de är folkvalda och eventuellt önskar bli omvalda.

 Snart är årets Almedalsvecka till ända och det har varit omtumlande att deltaga och träffa många nätvänner på riktigt.

 Jag är orolig för en sak här på Gotland när almedalingarna reser sin väg och det är sjukvården som nu är toppad för att klara av ökad belastning denna vecka. Hur blir det efter helgen och resten av året? Idag svischade två ambulansmän förbi mig i parken på varsin SEGWAY! Hur sker patienttransporten på en sådan? Förutsätts det att man hänger en bår mellan två  segwayar(heter det så?) eller tar man patienten på ryggen eller släpar denne efter sig? Nästa vecka finns det kanske bara en pinnhjuling kvar i landstinget så där är jag glad att inte bli kvar på ön om sjukdom eller bara vanlig hypokondri skulle blomma ut hos mig.

 I morgon skall jag delta vid utnämningen av årets Almedalsbloggare. Jag är rätt säker på att det blir Erik Laakso en duktig bloggare med förkärlek för kaftaner.
Kära Anonym som hade synpunkter på mitt bloggande - jag är ingen politisk analytiker. Jag vet var jag står och det här är mitt sätt att beskriva min Almedalsvärld. Jag har roligt,jag njuter och ångrar ingenting. Den här låten är till mig själv och du Jante Anonymus får gärna lyssna - det bjuder jag på. www.youtube.com/watch?v=fFtGfyruroU  Jag har så kolosallt roligt och du är nog lite sotis !

onsdag 4 juli 2012

Rykande färskt sammelsurium från Almedalen och er Granntant på nätet

Nu kör vi rakt på det som är viktigast under Almedalsveckan enligt vissa som åker dit (det är inte rosevinet om ni tror det) och det kallas politik. Politik går ut på att de olika ungdomsförbunden larvar sig på de andra partiernas bekostnad. Politik går också ut på att skälla på andra partier i motståndarlaget. Man skäller otroligt mycket om allting som man anser är ett tecken hos andra på inkompetens eller ren stôllighet som vi säger hemmavid. Efter det så bakar man imaginära luftpastejer som är fyllda med  sockrade löften om en underbar framtid med dem själva vid styret.

 Dagens talare heter Jonas och är från V. V-et står för vänsterpartiet eller kommunistpartiet som Ohly hade sagt , jag är inte säker på att det är så utan att det gäller någon från skräckserien V. En sådan ilsken karl det var, faktiskt den ilsknaste jag skådat i en talarstol. Han blev bara rödare och rödare ju mer han pratade men det stämde ju med hans partifärg. Man kan undra om han har ett krånglande blodtryck, är frustrerad eller är avundsjuk på dom andra som leker i sandlådan. Stackars man.
Att innan agiterande värma upp massorna med lite underhållning kan vara en bra ide' - men inte i detta fallet. En grå himmel, en medioker (kanske homemade)trubadur som filar naglarna på en stackars gitarr med han kvider om nätter på sunkiga ungkarlshotell det får inte mig i stämning. Skulle faktiskt vara lika avtändande i mitt fall som en karl i stringkalsonger.
Gammalt, gammalt men inslaget i ett knallrött emballage var budskapet som jag såg det.

 En låt till dig Jonas blir den här: www.youtube.com/watch?v=dX1nKSh2QGk

 Nu en glad politisk nyhet: Centern ökar! Eskil Erlandson och hans fru har fått en son i natt! Jag meddelade Lena Melin på AB att de var på BB och det hade hon ingen aaaning om. Om ni läser det i den tidningen i morgon så glöm inte vem som kläckte den kioskvältaren - eder Granntant naturligtvis.

 Min dag idag då - tackar som frågar, vissa saker blir enklare när man kommer underfund om fiffiga lösningar. Jag är inte sponsrad av någon och har tyvärr inte utsatts för mutförsök (kanske är inte en M-märkt miljönämndsledamot från Karlstad ansedd som högvilt) så jag tänker inte köra name-dropping här inte.
Ett stort (störst)mejeriföretag åker ut med gratis frukostpåse till dörren där man bor om man har hittat erbjudandet på nätet. Påsen innehåller yoghurt,juice,mjölk,färsk fralla ,ost,smör och dagens tidning med sting. Det hela borgar för en god morgon.

 Dagens olika seminarier var bra som vanligt även om inte Eskil E infann sig till sitt seminarie om mat och export av den. Karln var lite upptagen med annat enligt ovan. Många bra ideer men en del innovationer var något lite för innovativa för min sippa smak. Knäckebrödsälgar för export tycker jag är larvigt men kan också ha fel i det tycket.

 Paneldebatten med Moderata Karamellen Mary som en av fyra deltagare , där man tog upp politiska bloggares betydelse för valutgången var bra men för kort.

  Som ni vet har jag en viss svaghet för en finansminister med hästsvans och ring i örat och det blev dagens clou att gå på hans seminarie. Jag är fullt medveten om att det fanns 3 ytterligare personer på scenen men, men i min värld så var de där som vilka andra stora artisters doakörer som helst. Anders Borg talade om att få fler i arbete på olika sätt och med olika aktörers hjälp. Han påpekade att det fanns många svårigheter och frågetecken att räta ut, några rätade han ut där på scenen. Den sänkta ingångslönen avser att man får 75% lön för 75%arbete och den övriga 25%läser man för att få full kompetens för sitt arbetet och det skall inte arbetsgivaren betala . Det upplägget köpte jag rätt av utan krussiduller.

 Två mingel blev det senare under dagen och på det första frågade jag efter alkoholfritt och blev beskådad som om jag sagt något obscent. Den sortens dryckjom skulle komma senare, en tidpunkt som jag inte ville vänta in. Min drinkbiljett gick till en bättre behövande jag mötte i porten. Andra minglet bjöds det på melonskivor och färska jordgubbar nedsköljda med ramlösa. Snyggt jobbat Amir.

I min ungdom seglade alltid Halleluja-båten Elida i Vänern och upp i Klarälven med ett glatt och sjungande gäng från någon frikyrka. Det var då en segelskuta i trä som nu återuppstått i större format och annat material. Den påminner lite om pansarkryssaren Potemkin tror jag och sjunger gör de ombordvarande oavbrutet. Båten ligger här hela Almedalsveckan och kanske hoppas man frälsa några förtappade själar med sin sirensång. Så förtappad är jag ännu inte. så jag håller mig undan frälsning ett tag till. Lustigt budskap har man också på Elidas skrov "we are sailing for Jesus" - överloppsgärning enligt mig, han kunde ju gå på vattnet.

 Den ultimata räkmackan har intagits med min vän Kim. Den var så god med handskalade STORA räkor,ett helt ägg och restaurangens egen majonäs - så enorm god så visste Gunvald Skölpadda om vad jag smaskat i mig hade hon anmält mig till djurskyddet. Anmälan hade grundats på att hon stackars skaldjur bara får djupfrysta räkor från ICA.

 Till slut dagens goda råd företrädesvis riktade till kvinnliga Almedalsbesökare : Packa alltid dubbelt så många trosor i väskan som ni behöver eller försäkra er om att ni hittar till en butik i Visby som säljer dambenkläder. Tvätta aldrig upp trosor i Yes med citrondoft som ni hittat på kammaren ni hyr. Diskmedel kan ge svår klåda mellan tårna - högt upp mellan stortårna, det har min empiriska undersökning idag givit som resultat. Diskmedelstvättade plagg av denna sort är helt oförenligt med en kvinna som cyklar i Visby.
 Idag har jag köpt nya trosor i präktig bomull som jag sköljt upp i vanligt vatten.
God natt kära vänner, i morgon trampar jag mot nya djärva mål.

tisdag 3 juli 2012

Vart var du Magdalena Ribbing?

Till att börja med vill jag delge er alla ett visdomsord lika självklart som att man inte skulle äta av den gula snön när man var barn. Åk ALDRIG cykel nedför Donners backe i Visby om du inte är säker på att fordonet är försett med fotbroms! Så nära att jag rev Debatthörnet så det inte var sant och vart skulle Belinda då stått och tjattrat övriga dagar i Almedalen. Jag är väldigt mör i akterkastellet efter den bumpiga färden.

 Undersökandet om var man serverar de godaste gratismackorna kan nog anses för avslutad nu och det var lite överraskande hos ICLD (de med det godaste kaffet). Ett lunchseminarie där som handlade om korruption i kommuner välkomnade oss deltagare med matiga underbara smörgåsar  fyllda med salami,grönt och en fin brieost. De vara delikata, många och fanns både grova i mörkt och ljust bröd.

 Min oförtrutna undersökning om gratismat i Almedalen kommer att fortsätta hela vistelsen - inga mödor skall sparas här inte för att hjälpa min efterkommande Almedalsbesökare. Jag har ätit mycket goda mintkarameller hos Region Västerbotten och även fått smaka renklämma. I morgon äter jag frukost med Eskil Erlandsson och några andra medan vi pratar om mat från jordbruket. Torsdag blir det lanseringsmingel för gotländsk mat. Kommer dock att utesluta rose'vin vid alla möjliga och omöjliga tillfällen.

 Många och intressanta seminarier blir det under dagarna  och även framöver. Intressanta fakta och onödigt vetande varvas hela tiden. Vet ni att den genomsnittlige mututdelaren i Sverige är man och 46 år? Den som blir mutad är också man och 53 år gammal. Information som ingen skall behöva vara utan - eller hur?

 Vid ett tillfälle strax innan ett seminarie startade, längtade jag enormt efter en expert på Vett o Etikett . Magdalena Ribbing hade varit perfekt att tillgå just då. En av panelmedlemmarna började på ett både disträt och  noggrannt sätt sköta sin munhygien med mellanrumsborste och sedan tandpetare. Jag blev så häpen så jag bara gapade medan den orala ritualen genomfördes inför öppen ridå. Nypetad och fin i sin mun slutade mannen med att stoppa båda verktygen i bröstfickan och sedan sätta sig ned. Min koncentration kom av sig helt efter det och jag var en mycket dålig mottagare av budskap och information.

 Höll helt på att glöm trots att jag är moderat att Fredrik Reinfeldt var kvällens talare - fast nu ljög jag en aning. Det är svårt att formulera sig utan att man låter alltför partisk men här kommer ett försök:
Reinfeldt höll ett bra tal välformulerad,välmodererad och lagomt ledigt. Kort och gott ett bra tal som jag glatt köper, MEN jag skulle önska att det var lite mindre lagomt och kryddat med lite mera jävlarannamma. Så vill jag att det skall vara för Fredrik är trots allt inte statsminister i landet lagom.

 Nu skall det bli dusch och sänggånende för man måste vara fräsch vid frukost med landsbygdsminister och seminariet på eftermiddagen med the one and only ANDERS BORG.. Vad mer kan en kvinna begära?

 Sov söt och kom ihåg att gå hem innan ni lägger er.

måndag 2 juli 2012

Om mingel, talare och annat från kvällen i Almedalen

Almedalen är mest känd för politikerveckan och de eventuella utspel som görs från scenen av partiledare och språkrör. I kväll var det ett språkrör som talade, hon heter Åsa Romson och det var en ilsken och gravid människa. Man kan undra om de båda sakerna hängde ihop. Hon tyckte synd om Greklands befolkning sa hon och vart ännu argare. När jag två gånger fått ett plakat med texten "atomkraft - nej tack" i skallen gick jag från parken. Jag funderar ännu på varför inte miljöpartister kan klappa händer som vanligt folk utan  måste klappa till mig oskyldiga varelse i  huvudet med tillhyggen.

 Ännu smartare var bruden som inte hittade något att låsa fast sin cykel i så hon låste den i min lånade hoj. Att jag inte kreperade då och under tiden jag letade efter cykelägaren bland tusentals besökare till Almedalen. Det löste sig till slut men från och med i kväll är långa vajerlås uppförda på tycka-illa-om-listan.

 Nu skall jag berätta hur politiskt mingel går till för er oinvigda (jag var sådan tills i kväll). Minglet är till för att man skall knyta kontakter med likasinnade och tillgår tydligen på samma vis oavsett vilket parti man tillhör. Till mingel måste man anmäla sig så att lämlig plats kan bokas för alla intresserade. Mingellokalens yta beräknas inte efter hur många människor som skall få plats där utan efter samma antal ickeklaustrofobiska mikrober som anmälda personer. Det är också viktigt att man ser till att inte det finns alltför mycket syre  där heller så att folk blir för uppspelta på det lilla glas rosevin som man fick mot en  lott som delades ut till alla minglare. Fy tusan för surt rosevin med två salta pinnar som tilltugg.

 Vi höll till på något som kallades "terrass" men i min sinnevärld påminde det mer om ett gammalt loft med en hönstrappa dit upp som gick utanpå fasaden. Tres chic kanske, fast jag tyckte det bara var obekvämt. Miljön var förvisso kontaktskapande om man ser det så - vi andades samtidigt för att överleva. Ett ställe som inte har ett tillgängligt damrum är inget fint ställe enligt mig men jag löste problem som uppstod efter hand. För att komma fram smidigt till festiviteten så cyklade jag dit iförd mina slampiga blommiga tights, svart linne och fotriktiga sandaler. I cykelkorgen hade jag min nya fotsida klänning och högklackade skor. Mannen i butiken med fönster mot "hönstrappan" tyckte jag var frimodig när jag svidade om under trappan på trottoaren. Jag har ingen aning om politiska sekreteraren tyckte det samma när jag ålade ur klänningen i trappan när jag tröttnade och for därifrån.

 Om ni funderar på att äta "vitlöksmasserad svinrygg" på något fint ställe så strunta i det - det är bara ett sätt att ta ut 300 spänn för något som såg ut som en ynka skiva skinkstek. Fina stället kan tydligen kalla saker vad som helst, men jag tror att det är lögn och förbannad dikt att man masserar maten någonstans och dessutom med en vitlök. En vällagad kebab från en kiosk i hamnen blev mitt kvällsmål.

 Om jag inte blir utesluten ur partiet för min strip- on och strip-off  vid minglets början och slut så kommer nya spännande betraktelser från mig och Almedalen.

Åsa Romson, här är din önskelåt från mig. Alla Kraftverk är inte så hemska som man kan tro i alla fall inte detta. www.youtube.com/watch?v=MHHv4u8Vomw

Gratis är gott eller i alla fall mättande.

Efter en djävulsk natt då jag anfäktades av demoner utskickade av de hästar vars morötter jag ätit upp som middag och nattamat hasade jag ut i duschen. När jag äntligen glidit ur mitt comatösa tillstånd satt jag raskt upp några delmål för dagen. De var att få på mig kläderna, få tillbaka bankkortet och få tag i mat - jag hade inte rangordnat mina behov på något vis men  maten var det nog det som hade prio ett för mig. Till all lycka var det första seminariet på morgonen ett frukostseminarie och med det i sikte överlevde jag en promenad på fem minuter till platsen för föredraget. Sällan har en inplastad ostmacka av okänt ursprung nedsköljd med kaffe smakat så gott som detta lilla mål, men personligen så har jag lite vidare perspektiv på vad en frukost är.

 Alla sorters kartläggningar sker i Almedalen under en hektisk vecka, information utbyts och sprids men många saker får man komma på alldeles själv.Varför har ingen sammanställt en lista på gratisätande och drickande under Almedalsveckan - och då menar jag inte mingel för där är man inbjuden och är gäst. För efterkommande snyltare,fattiglappar och annat löst folk som t ex jag så kommer här en liten sammanställning som är ovetenskaplig, säkerligen ovederhäftig och helt efter mitt tycke genomförd.

 Av alla ställen (och de är många) som bjussar på kaffe så hade ICLD det godaste trots att det serverades ur termoskanna. Man återfinner dem vid Hamnplan med ingång från Kaserngatan.
  Sämsta kaffet serverades vid samma Hamnplan och skam att säga så var det kaffet från min hemstad d v s Löfbergs Lila på turne från Karlstad som fick mina stackars smaklökar att lämna in för alltid.
 Hyfsat kaffe finns att få både här och där så det är inte så svårt att få i sig det dagliga koffeinet. Bäst tea finns på Bloggplats H12 - inga konstiga parfymerade sorter bara Earl Grey, Breakfast Tea och Lemon Tea.

  Bjudmackor är av standardmodell, en halv fralla eller rundstycke med neutralsmakande ost ( lika upphetsande som att kyssa brorsan ungefär)en strimma paprika och en liten kvist persilja. Inte spännande men mättande och gratis och därför bra nog. Man skall ju aldrig skåda given häst i munnen säger de kloka. Aftonbladet serverade fantastiska, fräscha baguetter ur en korg med både det ena och det andra i. Korgen stod längst inne i deras tält så när jag nu tänker på det så kanske jag stal två prominenta gästers lunch - jäpp jag tog två eftersom det var vad jag behövde till lunch och uppätna är de också.

 Efterrätt fick jag också i mig, gratis o franco som första svärmor alltid sa. Gotländska nyplockade jordgubbar serverades av LO. Dessa bär var plockade av icke svartarbetande plockare men smakade lika gott som vanliga bär.

 Nu sitter jag naken på en handduk i min säng och bloggar. Om några timmar skall jag på moderatmingel på Wallers terrass och då cyklar jag dit. Alla cyklar sägs vara uthyrda sedan månader tillbaka och de skall vara värda sin vikt i guld. Det är rent nys om jag får säga så för utanför mitt logi står en urläcker hoj i silver och blått som jag får disponera fram till att jag åker hem. En mycket sympatisk marknadsförare och teknikchef lånade mig den när jag frågade vänligt. Det är sådana där fina cyklar som man kan låna i Paris vid en station och ställa vid någon annan station när cykelturen är avslutad. Jag har lovat att ta med broschyrer från detta företag till min hemkommun. Tjänster och gentjänster kallas det visst.

Efter kvällens mingel skall jag spana in MPs Åsa Romson när hon talar och får jag tag i min bloggkompis Kim så skall vi ta och läppja på en öl eller två (till rabatterat pris givetvis).

 Nu skall jag strax duscha igen men innan dess skall jag avslöja en partihemlighet - Per Schlingmann är troligen en huvudfoting! Jag mötte honom på en trottoar och är helt säker på att jag skulle kunna gå rak och i högklackat mellan hans ben utan att han lade märke till det. Ni som känner mig vet att jag är 163cm kort så ni förstår hur lång karln är.

 Nu stundar sanering och mer om Almedalen får ni läsa om senare. Mot nya djärva mål!söndag 1 juli 2012

Jimmie jag och alla andra

Jag har gjort min Almedalsdebut i år - Jimmie Åkesson gjorde sin förra året, men det talet såg och hörde jag via tv då. Jag har suttit på mitt rum och försökte få ner mitt nära världsrekordaktiga blodtryck. Genom att andas långsamt och sakta gnaga i mig tre stora fodermorötter nedsköljda med buteljerat gratisvatten så fungerar jag igen med styrfart.

  Vad har då varit positivt med min dag (man skall visst portionera ut bedömningar med lite socker i början)  i Visby och Almedalsupptakten?
När jag sökte bloggplatsen
H12 så hamnade jag på Hästgatan 12 där en fantastiskt trevlig vakt hjälpte mig att hitta rätt på den för i år nya platsen.
Då alla bankomater var tömda på pengar idag och den sista bankomaten dessutom åt upp bankkortet för mig så räddades jag från svältdöden genom att företaget(?) Ryftes byggt en morotspyramid vid Hamnplan som jag försåg mig ur. Samhall hade vänligheten att dela ut reklamvatten som jag tacksamt tog emot.
Affischerna med Jimmie Åkesson var mycket vackra och stylade  till filmstjärnehöjder - Photoshop kan verkligen göra skillnad. Synd dock att man blåst upp bilden så man såg sminket i varje por.
Jenny och Niklas Strömstedt stod framför mig under SDs framträdande och Jenny hade ett par fantastiskt vackra höga pumps på sig i brunt och beige. För en skofanatiker som jag var de i klassen att dö för , men jag bara glodde lite diskret.

  Så där nu har jag varit positiv som bara den så nu presenterar jag uschlistan.

Någon trodde sig veta att MAX brukade dela ut hamburgare efter partiledartalet men det var nog feluppfattat eller också gjordes det på annan plats än den jag trodde.
Jag hittade inte en endaste Karlstadsmoderat i parken men fick en bamsekram av en kille från Kris som troligen tyckte jag behövde en.
SD har tydligen en kampsång som framfördes av en trubadur och omkvädet berättade att SD skulle ta tillbaka Sverige. Tänk jag hade inte en aning om att vi var ockuperade eller invaderade - men man lär sig.
Ordförande för SD-kvinnorna (namnet uppfattade jag inte och iddes inte heller leta reda på) inledde kvällen med att berätta att det var så synd att folk hatade dem så mycket så att de inte en gång fick chansen att framföra sitt budskap innan hatet slog emot dem. Jag talar bara för mig själv när jag säger att jag aldrig hatat dem men jag tycker deras människosyn och omvärldsanalys gör mig vettskrämd. Budskapet som denna kvinna hade var en liten konstig röra där hon pratade om hur kvotering för att få in kvinnor i styrelser var av ondo. I nästa stund pratade hon om att våldtäktsmän skulle förvisas ur riket på livstid till dit de kom ifrån. Min stilla undran är importerar vi våldtäktsmän - finns det inga inhemska sådana?

Jimmie Åkesson skall ha arbetat med sin retorik enlig olika kanaler, synd att det inte har hjälpt ett dugg. Årets tal var faktiskt sämre än det han höll när han debuterade i Almedalen. Jag tror inte man kommer särskilt långt i ett övergripande lagbygge om man sågar de presumtiva alliansmedlemmarna som man kan få i framtiden. Precis det gjorde han  då han beskyllde dem för feghet,flathet och dåligt maktutövande. När det var avklarat startade han något som jag vill döpa till pyttipannaretorik. Pyttipanna görs ofta efter en kylskåpsrensning där man luktar och okulärbesiktar rester från tidigare måltider. Det som luktar eller har antagit en mystisk färg skär man rent och kryddar innan man steker upp det ånyo. Jimmie han staplade bra saker som han ansåg partiet gjort genom att rycka dessa ur sitt sammanhang. De presenterades sedan som sådant man påverkat och haft framgång med. Ingen analys på vad och hur man påverkat serverades och jag kände närmast ett förakt från Åkessons sida mot oss ickemedlemmar som stod där och hörde på.

 Att känna den hånfulla attityden bäras fram av ordförandes gnälliga röst(tips från coachen - gå till en röstpedagog) fick mig att reagera med ilska. Barnsligt är det helt visst och SD har rätt att i en demokrati få ha sina åsikter även om inte jag delar dem med det partiet. Jag gick hem till mitt boende genom ett vackert Visby för att skriva bort min frustation.

 Nu sitter jag med en morotsgnällig mage, jag är hungrig och har skrivit min första Almedalsblogg vid sextio år fyllda. Bra eller dåligt vet jag inte, men jag njuter av att foga ord till ord för min egen skull. Det är min blogg, mina tankar och det gäller inte livet utan bara hur jag ser på livet här,nu och genom mina glasögon.

 Den tekniska idioten som bor i mitt skal skulle vilja ge Åkesson och hans gäng en önskelåt - det är jag som önskar utan inblandning från någon. Det är en grupp underbara svenskar som sjunger vackert och med inlevelse om vårt land. Kents sång SVERIGE framförd av Glada Hudik hoppas jag går att länka. SDs betyg från mig blir IG på såväl framförande och innehåll och det är jag inte särskilt ledsen för.

http://www.youtube.com/watch?v=Nr3AORdAI0E